Návštěva zubaře s FM a ME/CFS

02.01.2015 16:33

Pro lidi s těmito diagnozami může být zákrok u zuběře mnohem bolestivější než pro ostatní. Pro nás je typický zánět, větší bolestivost a úzkost. Ošetření může zhoršit symtomy či zdravotní stav zhoršit. Několik jednoduchých opatření a komunikace s lékařem může tomu předejít.

Je dobré mít odvoz tam a zpět, na zbytek dne si vzít volno, obléknout si pohodlné oblečení, zvážit jaké léky užít před zákrokem. Pokud vám vadí zvuky vezměte si špunty, v případě potíží s TMJ upozorněte, nemůžete mít ústa dokořán a dloho otevřená. V případě větší krvácivosti či zánětlivosti musí to váš lékař vědět. Po návštěvě zubaře je vhodné mít doma potraviny co můžeme jíst po zákroku. Pokud se zubaře obáváte proberte své obavy s psychologem. Po celou dobu ztákroku je vhodné meditovat či provádět relaxační metody.

 

Aby nebyly namáhány vaše svaly, TMJ a zmírnilo se napětí je vhodné použít držák úst - "bite block" https://diptidental.ca/blog/the-dental-bite-block/ .

 

Často máme zuby i dásně citlivé je třeba používat speciální přípravky. Pokud nemáme sílu na čištění zubů je na čase investovat do kvalitního eletrického kartáčku, v dnech kdy nejde nic lze použít jen ústní vodu – lepší než nic. Vše lze provádět i na lůžku, nespláchnutá pasta co zůstane na zubech jim i prospívá. Při nedostatku slin používáme ve zvýšené míře žvýkačky.

https://chronicfatigue.about.com/od/findingadoctor/fl/Going-to-the-Dentist-with-Fibromyalgia-amp-Chronic-Fatigue-Syndrome.htm