Neexistují žádné objektivní důkazy o tom, že SSRI jsou účinné v léčbě klíčových symptomů FM

01.07.2015 17:09
Zejména bolesti, únavy a spánku. SSRI je vhodné pouze pro léčbu deprese u lidí s FM.

Mezi SSRI patří např. tyto látky (v závorkách jsou uvedeny obchodní názvy vybraných léčiv):

Možné vedlejší účinky SSRI mohou zahrnovat sucho v ústech, nevolnost / zvracení, a sexuální dysfunkce. Vzácně se objevují alergie, onemocnění imunitního systému, poškození jater a zhoršení schopnosti člověka řídit nebo obsluhovat stroje. Za závažné nežádoucí účinky se považují sebevražedné myšlenky a selhání jater, to se vyskytuje vzácně.
 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD011735/abstract;jsessionid=8E397BCEF92DABEE7EAB84AFD2DCBAC4.f04t01

cs.wikipedia.org/wiki/Selektivn%C3%AD_inhibitor_zp%C4%9Btn%C3%A9ho_vychyt%C3%A1v%C3%A1n%C3%AD_serotoninu

 

Gina: Mám fibromyalgii 11 let. Můj stav se konečně začíná zlepšovat. Nikdo mě již nepřesvědčí, abych brala některý z těchto pochybných jedů ve formě léků. Tyto léky vždy jen zhroršily můj stav. Po 11 let, kdy se potýkám s touto nemocí nevěřím tomu, že je jedna věc, která způsobuje fibromyalgii. Je to spíše souhrn různých vlivů—proto je pro lékařskou komunitu tak obtížné rozlousknout její záhadu a proto běžní lékaři léčí pouze jednotlivé symptomy namísto toho, aby se zaměřili na příčiny nemoci a lidé za to platí tím, že se v nemoci plácají spoustu let.
Shelle: Brala jsem seroquel a přibrala jsem kolem 40kg. Když se podívám zpět nejsem si vědoma toho, že by měl lék nějaké příznivé účinky. Obdobné zkušennosti mají i některé mé kamarádky trpící fibromyalgií. Lék zkuste, ale průběžně si kontrolujte váhu, abyste zavčas léčbu zastavili.
Rodger: Je to naprostá pohroma! Tyto léky jsou nebezpečné a v žádném případě by se neměly propagovat jako léky na fibromyalgii.
Kate: Braní anti-psychotických léků na depresi u fibromyalgie je naprosto absurdní! Tyto léky jsou velice nebezpečné a měly by se předepsat jako poslední možné řešení. Mohou způsobit permanentní pohybové onemocnění, které nezmizí po tom, co léky přestaneme brát.