Neuralgie trojklaného nervu

01.02.2014 16:51

Mnoho fibromyalgiků si často stěžuje na bolesti v obličeji.

Trigeminální neuralgie je charakterizována velmi bolestivými a náhlými záchvaty v částech obličeje, které připomínají elektrické šoky. Bolest se obvykle vyskytuje pouze v jedné polovině obličeje, často kolem oka, tváře a spodní části obličeje. Může být spuštěna dotykem, žvýkáním, holením nebo dokonce i lehkým větříkem.

Poškození senzorického nervu jak u fibromyalgie, tak u autoimunitních onemocnění je následkem neschopnosti správně přeměňovat(metabolizovat) vitamín B12. Vitamín B12 udržuje myelinový obal. Myelinový obal chrání nervy míchy. K neschopnosti správně metabolizovat vitamín B12 dochází, když chybí trávicí enzymy nazývané protease. Tyto enzymy můžeme nahradit správnou stravou. Nepomůže braní doplňku vitaminu B12. Bez těchto enzymů, nebude vitamin schopen překročit krevní-mozkovou hranici a myelinový obal se bude nadále zhoršovat. Poškození senzorických nervů může vést k velice bolestivému onemocnění s názvem trigeminální neuralgie. Trigeminální neuralgie zasahuje trigeminální nerv, jeden z největších nervů v hlavě. Trigeminální nerv je odpovědný za pociťování dotyku, bolesti a teploty v čelistech, dásních, čele a v očním okolí.

 

Poškození trigeminálního nervu může rovněž vést k dalšímu velice bolestivému onemocnění s názvem syndrom ´pálících´ úst, jak potvrzuje následující studie. Syndrom ´pálících´ úst je často popisován jako pocit opaření na jazyku, rtech, patře a uvnitř celých úst.

 

Trigeminální senzorická neuropatie jemných vláken (Trigeminal small-fibre sensory neuropathy) způsobuje syndrom ´pálících´ úst.

Lauria, G., A. Majorana, M. Borgna, R. Lombardi, P. Penza, A. Padovani, P. Sapelli. 2005. Pain 115(3):332-7.

“Naše studie názorně ukazuje, že syndrome ´pálících´ úst je způsoben trigeminální senzorickou neuropatií jemných vláken (Trigeminal small-fibre sensory neuropathy) a že biopsie jazyka může být užitečná při určování diagnózy. Tato zjištění vrhají světlo na patogenezi této běžně se vyskytující choroby a mohli by přispět ke stanovení cílených terapií u pacientů.

 

SOUHRN

  • Poškození senzorického nervu jak u fibromyalgie, tak u autoimunitních onemocnění je následkem neschopnosti správně metabolizovat vitamin B12.
  • Vitamin B12 udržuje myelinový obal.
  • Myelinový obal chrání nervy míchy.
  • Neschopnost správně metabolizovat vitamin B12 je následkem chybějícího trívicího enzymu s názvem protease.
  • Tyto enzymy mohou být nahrazeny příjmem správné stravy.
  • Bez těchto enzymů není vitamin B12 schopen překročit krevní-mozkovou bariéru a myelinová vrstva se bude nadále poškozovat.

www.livingwithtn.org/group/tnfibromyalgia

 
English (auto-detected) » Hungarian
 
 
English (auto-detected) » Hungarian
 
 
English (auto-detected) » Hungarian
 

Neuralgie trojklaného nervu

Neuralgie druhé a třetí větve trojklaného nervu se často projevuje především bolestí zubů, což může někdy vést k nesprávné diagnóze. V případě, že si lékař – především zubař – neuvědomí, že tyto potíže by mohly být způsobeny neuralgií trojklaného nervu, může nevhodnými zákroky (např. vytržením podezřelých zdravých zubů) ještě více poškodit zdraví pacienta. 

cs.wikipedia.org/wiki/Neuralgie_trojklan%C3%A9ho_nervu

 
English (auto-detected) » Hungarian
 
 
English (auto-detected) » Hungarian
 
 
English (auto-detected) » Hungarian
 
 
English (auto-detected) » Hungarian
 

Neuralgie

Neuralgie je bolest v senzorickém nervu. V normálním případě senzorický nerv přenáší elektrické impulsy do mozku, které mu sdělují, co se děje v těle. Předpokládá se, že když dojde ke zhoršení ochranného obalu nervu, začne nerv přenášet abnormální zprávy o bolesti.

Jaké jsou přitom pocity?

Mnoho lidí popisuje neuralgickou bolest jako intenzivní vystřelující nebo ostrou a bodavou bolest, která se opakuje v rychlém sledu a přetrvává několik sekund.

Jaké jsou různé druhy neuralgie?

  • Neuralgie trojklaného nervu je nejběžnější typ neuralgie; jedná se o intenzivní bolest na jedné straně tváře. 
  • Neuralgie jazykohltanového nervu je bolest pociťovaná také v ústech, hrdle, nebo v uchu. 
  • Existují i jiné typy neuralgií pociťované v průběhu příslušného nervu

Neuralgie může být způsobena:

  • poškozením nervu 
  • neznámou abnormalitou nervu 
  • infekcí způsobující zánět nervu.

www.nurofen.cz/neuralgie