Vápník může mimo jiné pomáhat udržovat svalovou hmotu a snižovat tělní tuk

25.09.2010 19:32

   

U starších lidí, u lidí užívajících kortikoidy, lidí s nedostatkem pohybu či nedostatečným příjmem vápníku dochází k úbytku vápníku z kostní hmoty, což se projevuje jako osteoporóza - řídnutí kostí.
   Vápník také snižuje krevní tlak, působí proti rakovině tlustého střeva, podporuje činnost srdečního svalu i ostatních svalů, nervové vzruchy, krevní srážlivost a zmírňuje poruchy trávení. Nízká hladina vápníku v krvi může být příčinou svalových křečí.
   Důležitý přitom není pouze dostatek samotného vápníku, ale i vitaminu D, který pomáhá při ukládání vápníku do kostní hmoty. Pro využití vápníků je důležitý i prvek hořčík, který mimo jiné uvolňuje svaly a zmírňuje křeče. Nedostatek vápníku, resp. vitamínu D v dětství  je jeden z  možných faktorů vyvolávající později roztroušenou sklerózu.
   Denní užívání vápníku, s nebo bez vitaminu D, může snižovat množství tělního tuku a může pomáhat udržovat svalovou hmotu. Vysoká hladina vitaminu D může snižovat riziko rozvoje Parkinsonovy choroby o 67 procent ve srovnání s nízkou hladinou tohoto vitaminu.

   Uvádí se, že denní dávka vápníku by měla činit 800 – 1000 mg denně. Hlavní zdroj vápníku v lidské potravě představuje mléko a mléčné výrobky. Kromě toho je vápník ve zvýšené míře přítomen ve většině listové zeleniny, semenech (zejména máku), ořeších, ovesných vločkách, pomerančovém džusu obohaceném vápníkem. Obsahuje jej též losos nebo olejovky v konzervě.

 

   Volně prodejných minerálů a vitamínů je na našem trhu mnoho, jejich užívání vyjde přibližně na 1 - 2 kč denně. Při jejich nákupu je třeba sledovat jejich sílu a kolik tablet se denně musí užít.  Vitamín D vám může předepsat lékař  např. Vigantol.