U pacientů s fibromyalgií je časté, že mají nízké hladiny vitamínů B

01.01.2019 21:16

K deficitu vitamínů B přispívá špatné složení jídleníčku, malé množství syrové stravy (úpravami se většina vitamínů ničí), nadměrná konzumace cukru (spotřebovává zásoby B vitamínů), léky a toxické látky z prostředí i kosmetických přípravků, stres.

 

Následkem nedostatku vitamínu B jsou: silná únava, slabost, vyčerpanost, potíže ze spánkem, bolesti, brnění, mravenčení rukou, prstů a jazyka, pálení nohou, poruchy trávení, oční potíže, vyrážky, seborea, akné, záněty v ústech, svírání na hrudi, bušení srdce, srdeční arytmie a fibrilace, anémie, poškozené vlasy a nehty, předčasné porody, potratovost, ADD, porucha pozornosti, neschopnost soustředění a podrážděnost, nervozita a úzkost, pocity neklidu, snadné rozrušení, neschopnost vypořádat se s těžkostma, frustrace, plačtivost, paranoia a strach, myšlenky na smrt. 
https://www.vimcojim.cz/…/Vitaminy-B-skupiny-jsou-klicove-p…
https://vitaminy.doktorka.cz/deficit-komplexu-b-vitaminu-zh…

 

Doporučuje se strava bohatá na vitamíny B, nepoužívat rafinovaný cukr, vyloučit umělé přísady, omezit pití kávy.
Redukovat stres pravidelným cvičením, sportem, meditacemi, ralaxacemi a koníčky dle svých zdravotních možností.

 

U FM je vhodné také užívat vitaminy B v potravinových doplňcích.
Vitaminy B skupiny jsou klíčové pro energetický metabolismus. Do skupiny vitaminů B se řadí celkem osm vitaminů, pro které se používá souhrnné označení B-komplex. Jedná se o vitaminy rozpustné ve vodě a jsou klíčové v energetickém metabolismu. Velmi často se objevuje názor, že jejich suplementace vede k nežádoucímu vzestupu hmotnosti. Opak je pravdou, redukční dieta je spjata se zvýšenou potřebou vitaminů B skupiny, zejména pokud je součástí i pravidelný pohyb.

Např. Polyvitaminový přípravek. B-komplex forte od společnosti GENERICA obsahuje všech 8 esenciálních vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové a vitamínu B12. Denně se užívá 1 tableta a při balení 100ks vás vyjde denní dávka cca na 1 Kč.

Vitamín B1
přispívá ke správnému fungování nervového systému a správné funkci psychiky, napomáhá ke správné látkové výměně důležité pro tvorbu energie, napomáhá ke správné funkci srdce.
Vitamín B2
přispívá k zachování zdravých sliznic, k udržení dobrého zraku a zdravé pokožky, napomáhá ke správné látkové výměně železa a tím k udržení zdravých červených krvinek, přispívá ke správnému fungování nervového systému, přispívá ke správné látkové výměně důležité pro tvorbu energie a ke snížení vyčerpání a únavy.
Vitamín B6
přispívá ke správnému fungování nervového systému a správné funkci psychiky. Napomáhá k normální látkové výměně bílkovin a glykogenu, napomáhá ke správné tvorbě červených krvinek, napomáhá ke správnému fungování imunitního systému, přispívá ke správné látkové výměně důležité pro tvorbu energie a ke snížení vyčerpání a únavy.
Vitamín B12
přispívá ke správné tvorbě červených krvinek ke správnému fungování imunitního systému, ke správné látkové výměně důležité pro tvorbu energie a tím ke snížení vyčerpání a únavy, napomáhá i ke správnému fungování nervového systému a správné funkci psychiky. Více zde: fibromyalgik.webnode.cz/news/vitamin-b12-kobalamin/

Biotin
přispívá k udržení zdravých vlasů, zdravé pokožky a k zachování zdravých sliznic, napomáhá ke správné látkové výměně důležité pro tvorbu energie, ke správnému fungování nervového systému a správné funkci psychiky.
Niacin
přispívá k zachování zdravých sliznic a k udržení zdravé pokožky, napomáhá ke správnému fungování nervového systému a správné funkci psychiky, přispívá ke správné látkové výměně důležité pro tvorbu energie a ke snížení vyčerpání a únavy.
Kyselina listová – aby tělo dokázalo kyselinu listovou využít, musí ji metabolizovat na aktivní formu, tzv. folát.
B9 - kyselina listová (folát)
přispívá ke správné syntéze aminokyselin – sehrává úlohu v procesu dělení buněk a přispívá k růstu zárodečných tkaniv v době těhotenství, napomáhá i ke správné tvorbě krve k správnému fungování imunitního systému,
ke snížení vyčerpání a únavy a správné funkci psychiky. Více zde: fibromyalgik.webnode.cz/news/uzivani-kyseliny-listove-je-prospesne-u-fm-a-me-cfs/
B5 - kyselina pantotenová
přispívá ke zdravé duševní výkonnosti, ke správné látkové výměně důležité pro tvorbu energie a ke snížení vyčerpání a únavy, napomáhá i ke správné syntéze a látkové výměně steroidních hormonů, vitamínu D a některých neurotransmiterů. Více zde: fibromyalgik.webnode.cz/news/vitamin-b5-kyselina-pantothenova/
https://www.generica-bohemia.cz/…/b-komplex-forte-generica…/

 

Neobsahuje pouze Vitamin B7 (biotin, vitamin H) a KYSELINA THIOKTOVOU nebo-li Alfa-lipoovou kyselinu nebo-li B13, které je vhodné užívat zvlášť.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/pro-fibromyalgiky-jsou-d…/

Pokud máte deficit větší je nutné se domluvit na dávkách s lékařem a podívat se po internetu jaké dávky jednotlivých vitamínů B jsou u FM doporučovány. Např. B1 doporučuje se u FM 200 miligramů denně.

Vitaminy B mohou pomoci fibromyalgikům s různými zdravotními potížemi. Např. vitaminy B6, B12 a kyselina listová mohou snížit frekvenci, závažnost migrény. https://articles.mercola.com/…/b-vitamins-offer-migraine-re…