Nízké libido u fibromyalgie

02.07.2019 02:04
Fibromyalgie je stav chronické primární bolesti

Nedávno byl definován jako nociplastický a popsán jako difúzní bolest spojená s významným emočním strádáním souvisejícím s funkčním postižením, které nelze lépe vysvětlit jiným stavem chronické bolesti.

Jedná se o vzorový stav syndromu centrální citlivosti (CSS)

Zahrnuje rozsáhlou bolest a přetrvávající stav vysoké reaktivity, který zesiluje nociceptivní podněty.



Více zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/

Fibromyalgie je stav chronické rozšířené primární bolesti u kterého nedochází k žádnému průměrně klinicky významnému zlepšení závažnosti symptomů. Každý symptom hraje variabilní roli v prezentaci individuálního pacienta a všechny přispívají ve větší či menší míře k celkovému účinku zhoršené kvality života a snížené funkční aktivity. Stres, nedostatek spánku, dlouhodobé fyzické či psychické vyčerpání a především nemoc negativně ovlivňuje vztahy a snižují libido, touhu po sexu. 

FM zásadně omezuje sexuální aktivity hlavně kvůli výrazné muskuloskeletální bolesti, která přichází při sexu a snižuje chuť na sex ze strachu z bolesti, ke které dochází ve dnech po pohlavním styku. Většina fibromyalgiků udává, že se jejich sexuální život změnil díky jejich zdravotním obtížím. Četnost styku odhadují 1x za 1 – 2 měsíce. Především kvalitu sexuálního života ovlivňují bolesti kloubů a svalů. Musejí si hledat příjemnou polohu, podkládat se polštáři, používat zvlhčovadla a zkrátit dobu trvání. Řadu z nich odrazuje od styku fakt, že v následujících dnech budou muset čelit bolesti po něm. Což značně snižuje libido.

30% fibromyalgiček uvádí suchost poševních sliznic. 

80% pacientů nikdy o tom se svým lékařem nemluvilo z důvodů, že jim to lékař nebude věřit nebo si myslí, že to není důležité či že je to neřešitelné. 

Více než 50% fibromyalgiků si myslí, že jejich partner je trpělivý a nemá to vliv na vztah. K nedorozuměním v této oblasti dochází mezi partnery především v počátku onemocnění, pak si na situaci zvyknou https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fm-zasadne-omezuje-sexualni-aktivity/.

Mít zdravý sexuální život je důležité z několika důvodů:
  • Pohlavní styk zvyšuje endorfiny, které pomáhají při snižování bolesti. 
  • Posiluje intimní vztah a zvyšuje celkovou spokojenost s vlastním životem.

Libido je hormonálně řízeno androgeny, které jsou tvořeny převážně v nadledvinách, ze 40 % však ve vaječníku.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Libido

 

Co můžete udělat pro zvýšení libida:

- Některé léky způsobují ztrátu libida

pokud je to možné poraďte se s lékařem o případné výměně za ty, které vám toto dělat nebudou.

- Soustřeďte se na léčbu adrenální únavy a nízkých hladin testosteronu

Příliš mnoho emočního, environmentálního nebo psychologického stresu vyvolává nerovnováhu v jejich fungování, a to může mít za následek adrenální únavu, kdy se nadledvinové žlázy nedokáží vyrovnat se zátěží, které je na ně vynakládána. Příznaky: únava, mlha mozku, nízký krevní tlak / závrať, ortostatická intolerance, nevolnost, těžká úzkost, pocit neklidu / podráždění, když máte hlad, častá žízeň, slané chutě, nízké libido, tmavé kruhy pod očima, několik intolerancí potravin nebo enviromentalní sensitivitu. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/adrenalni-unava/
Je užitečné zkontrolovat hladinu testosteronu, zejména pokud užíváte vysoké dávky léků proti bolesti opiátů. U mužů s FM budou nízké hladiny testosteronu zhoršovat jejich symptomy a bohužel dlouhodobé užívání vysokých dávek léků proti bolesti na bázi opiátů může potlačit produkci testosteronu. 87% mužů užívajících opioidy, kteří hlásili normální erektilní funkci před použitím opiátů, hlásili těžkou erektilní dysfunkci nebo sníženou libido po zahájení léčby opioidy. Testosteron snižuje nekvalitní spánek, stres, špatně sestavený jídelníček, malý pitný režim, nedostatek zinku, hořčíku, vitamínu D, C, H, B6, selenu. Užívejte kreatin a probiotika. https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/diagnostika/muzi/

- Nízké libido nepříznivě ovlivňuje např. stres, bolest, únava, napětí - to vše lze snížit pomocí relaxací

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/relaxace/

- Zvyšte hladinu oxitocinu

Oxytocin zvyšuje obětí a to i vlastní. Oxytocin může být podáván intranasálně nebo sublingválně, ale ne orálně, protože je rychle zničen enzymy v GI traktu. Obvykle se podává jako sublingvální tableta s okamžitým uvolňováním nebo častěji jako nosní sprej. Oxytocin vyžaduje lékařský předpis a musí být získán z lékárny. Pro libido je typická dávka 24 IU intranasálního spreje 30 minut před požadovanou sexuální aktivitou. Oxytocinový krém se používá pro vaginální mazání při postmenopauzální suchosti a nízkém libidu.

fibromyalgik.webnode.cz/news/oxytocin-oxt/

https://www.drliptan.com/blog/2019/2/14/sex-and-fibromyalgia-part-2-can-the-love-hormone-help-libido-and-maybe-even-pain
Zvýšit hladinu oxitocinu můžete i obejmutím těch které milujete, pohladíte si domácího mazlíčka.

- Nerovnováha neurotransmiterů

Je považována za hlavní příčinu mnoha příznaků fibromyalgického syndromu. Pacienti s FM mají nízké hladiny serotoninu, melatoninu, dopaminu, noradrenalinu. A naopak vysoké hladiny glutamátu vedou k nízké hladině GABA. Neurotransmitery doslova ovládají každý systém v těle buď přímo nebo nepřímo. Ovlivňují příznaky fibromyalgie - zvýšené vnímání bolesti, únavu, poruchy spánku, depresi a úzkost. Léčba neurotransmiterů se odrazí na celkovém zdravotním stavu, tedy i na vašem libidu. 
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/dysbalance-neurotransmiteru-u-fm/
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/gaba-kyselina-gama-amino-maselna/

- CBD pomáhá fibromyalgikům s mnoha symptomy i se sexuální oblastí

https://www.remedyreview.com/health/sex-and-cbd/

- Strava a potravinové doplňky dokáží zvýšit libido i produkci testosteronu

Např. vitaminy A, B, C, E. Zinek, beta karoten, arginin. Banány, avokádo, ořechy, dýně, celer, fíky a čokoláda.

- Libido nepříznivě ovlivňuje i obezita, kouření, alkohol.

https://www.drliptan.com/blog/2019/2/13/sex-and-fibromyalgia-part-1-low-libido
https://www.webmd.com/fibromyalgia/guide/fibromyalgia-and-sex#1-2


Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí o FM.