Nové výzkumy

03.11.2013 15:57

 

  • Výzkumy prokázaly, že tradiční léčebné návody jsou v otázce mentálního úpadku víceméně bezmocné nebo že se jejich účinky nedají nijak prokázat.
  • Terapie pomocí estrogenu dokonce přinesla úpadek kognitivních funkcí u pacientů a zhoršení demence.
Hormonální terapie tedy neprospívají, nýbrž přímo škodí našim mentálním funkcím.

 

  • Fyzické cvičení - jako třeba posilování - neprokázalo negativní účinky, spíše drobné zlepšení, ale ne takové, aby mělo cenu o něm mluvit.
  • Rostlinné doplňky, třeba ginkgo biloba neprospívají a mohou i škodit.
  • Jen mentální cvičení (trénink logického myšlení, rychlosti zpracování informací a paměti) ukázalo významné zlepšení po dobu pěti let. Navíc nikomu uškodit nemůže. 

 

TRNS - transkraniální stimulace náhodným šumem

Univerzita v Oxfordu a londýnská univerzita UCL zveřejnily zrovna nedávno výsledek studie, kde pomocí TRNS dosáhli velmi zajímavých zlepšení právě v oblasti kognitivních funkcí. V praxi to znamená, že mírná a neinvazivní elektrická stimulace oblastí mozku, jež jsou zodpovědné za naši schopnost počítání z hlavy (což je dorsolaterální prefrontální kortex, tedy sídlo pracovní paměti), vede k výraznému zlepšení této naší schopnosti. Dobrovolníci podstoupili pětidenní kognitivní trénink v řešení matematických úloh spojený s elektrickou stimulací. Výsledkem bylo pronikavé zlepšení rychlosti řešení početních operací i zrychlení učení v aritmetice. Rychlost počítání se zvýšila dva- až pětkrát! Přitom kontrolní měření po půl roce ukázalo, že získané schopnosti přetrvávají ze 30 až 40%. Všichni si od toho slibují, že brzo budeme podobným způsobem schopni léčit neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimer či Parkinson.sites.google.com/site/brainjogginginfo/newsletter51

 
 
Detect language » Hungarian