Ostropestřec mariánský

07.06.2019 16:18


V dnešním světě, kde játra čelí každodennímu napadení znečištěním životního prostředí, toxickými látkami a infekčními organismy se často zapomíná na jejich detoxikaci. Nejen pro pacienty s fibromyalgickým syndromem má tato bylina jenž obsahuje účinnou látku silymarin mnoho pozitivních účinků a je vhodné ji zařadit k regeneraci i k léčbě jater.

Játra mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin. Zneškodňují jedovaté látky, vylučují žluč a vytvářejí spoustu enzymů, které jsou potřebné při chemických pochodech v tkáních. Dále se podílejí se na látkové přeměně stravy na vitaminy, hormony, elektrolyty a další látky, které jsou nezbytné pro život. Neméně důležitou roli hrají i při srážení krve. https://www.mesicnikzdravi.cz/zajimavosti/jatrum.htm

Játrům škodí stres, přecházení viróz, alkohol, kouření, obezita, nadbytek cukru, tučná strava, fruktóza, konzervanty, dochucovadla, barviva, zvýrazňovače chuti, vůně a další látky. Dále kosmetika a samozřejmě léky. Pokud jsou játra nadměrně zatěžovaná, nemohou dostatečně plnit své funkce a následně vznikají zdravotní potíže.

Onemocnění jater jsou poměrně častá a jejich nástup je nenápadný. Projevuje se únavou, zhoršeným zrakem, svěděním kůže, gastroenterologickými potížemi (nadýmáním, bolestí břicha, problémy s vyprázdněním).

Ostropestřec mariánský pomáhá léčit následující choroby:
Onemocnění jater – hepatoprotektivní a regenerační účinek na jaterní tkáň. Zvyšuje vylučování žluči a zbavuje tělo nahromaděných toxinů. Infekční mononukleóza, ulcerozní kolitida, poruchy trávení, křečové žíly, nemoci cév, hemoroidy, psychické potíže. Záněty žlučníku – hepatitida, žloutenky. Žlučníkové kameny a žlučníková kolika. Bakteriální onemocnění jater, steatóza a cirhóza jater, poškození jater alkoholem. Otravy z léků, hub, těžkými kovy. Následky chemoterapie, posiluje imunitní systém, hojení zlomenin. Toxické poškození ledvin, onemocnění dvanáctníku a slinivky.

Mnoho výzkumů prokázalo účinnost této mimořádné byliny https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=Silybum+marianum.

Aby ostropestřec projevil své zázračné léčebné účinky, je doporučeno jej užívat pravidelně po několik týdnů až měsíců, a to nejlépe 2 – 3x do roka. Důležité je při této kúře vyvarovat se alkoholických nápojů, syntetických léků a potravin bohatých na tuky. Při vážnějších onemocněních jater je vhodný i ve formě tablet, oleje, tinktury nebo kapslí s vyšším obsahem silymarinu. 
Nejlepší je plody roztlučeného ostropestřce (ne kovem) konzumovat mezi jídly za studena, jelikož účinná látka se zalitím horkou vodou či varem z velké části zničí. Doporučuje se rozkousat během dne cca 4 lžičky drcených semen, dobře promísit se slinami a zapít dostatečným množstvím vody.

Tento antioxidant je vhodné kombinovat s pampeliškou, čekankou, řepíkem, květem měsíčku a oddenkem pýru - to jsou rovněž jaterní byliny.

V žádné formě se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, lidem s vysokým krevním tlakem a bez konzultace s lékařem osobám trpícími závažnými chorobami.

V ČR neroste a je náročné si jej vypěstovat, naštěstí se dá koupit běžně za rozumnou cenu.
Více zde: https://www.uspesna-lecba.cz/lecive…/ostropestrec-mariansky/

K ochraně jater se mimo ostropestřce používá i kurkuma, pampeliška, reishi neboli lesklokorka leská https://fibromyalgik.webnode.cz/news/bylinky-u-fm/.
Dále kyselina lipoová https://www.facebook.com/fibromyalgik/posts/878925142442710, glutathion a N-acetyl-cystein https://www.facebook.com/…/a.762146857453…/825177197817505/…, vitamín C https://www.facebook.com/…/a.762146857453…/816828095319082/…. Silymarin pomáhá zvyšovat hladiny glutathionu a superoxidu dismutázy (SOD), dvou antioxidantů, které se přirozeně vytvářejí v těle. Dokáže obsah glutathionu v játrech a střevech zvýšit až o 50%. Zvyšuje také aktivitu SOD v červených a bílých krvinkách. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/mangan-mn/

 

Máte k tomuto tématu informace - napište fibromyalgik@gmail.com.
V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno. Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.