Pět tipů pro cestování s fibromyalgií

03.06.2019 03:03


Uzavírání se doma nebo jen v místech, kde to znáte přispívá k sociální izolaci, přispívá k rozvoji duševních poruch a ošizení o nové zážitky. Poznávání nových míst patří mezi distrakce - odpoutání od nemoci pomocí koníčků. Cestování může být vzrušující, zábavná a vítaná úleva od vašeho každodenního života. Nebo to může být nutnost, kvůli práci nebo rodinným povinnostem. Ale když máte fibromyalgický syndrom, cestování je také skličující. Cestování je citováno jako jeden z nejběžnějších spouštěčů zhoršení symptomů FM, ale to nemusí být tak.

Existuje několik věcí, které můžete udělat, aby se tomu zabránilo. Při cestování dlouhé hodiny sedíte v autě, autobusu nebo letadle, musíte více chodit. Spíte méně než obvykle, postel nemusí poskytovat komfort co doma. Obvykle k cestování patří také zvýšený stres. Vhodnou přípravou můžete předejít nežádoucím účinkům.

1. Dopředu vše naplánujte

Tím, že vše dopředu pečlivě naplánujete můžete předejít možnému zhoršení zdravotního stavu a jiným skrytým nebezpečím. Nenechávejte vše na poslední chvíli, ať doma nic nezapomenete a nezpůsobíte si tím zbytečný stres. Rozkládejte síly, šetřete se nechť nedojde ke zhoršení vašeho zdravotního stavu ještě než vyrazíte. 
Zjistěte si dopředu co můžete mít v letadle u sebe, jaké léky a množství můžete si vzít sebou, jestli jsou pro vás vhodné dlouhé lety. Zda je nutné mít nějaké speciální očkování a zda je pro vás vhodné.
Nezapomeňte se dobře pojistit a mít dostatek peněz v případě, že budete muset k lékaři!
Je doporučováno předejít zdravotním potížím užíváním předem probiotik a vitaminu E.

2. Domluvte se s leteckou společností
Pokud používáte invalidní vozík či berle mnoho leteckých společností nabídne, že vám někdo pomůže s nástupem na palubu. Pokud součástí letu je strava a vy máte dietu je třeba tyto informace poskytnout letecké společnosti s předstihem. Invalidní vozík si můžete také na dovolenou zapůjčit, doma sice zvládnete chodit, ale někde pár dní v kuse už tomu tak být nemusí.

3. Balení 
Udělejte si seznam a postupně odškrtávejte věci které vkládáte do zavazadel. Mnoho předmětů, když zapomenete můžete koupit v místě pobytu, ale např. léky na předpis či speciální strava může být problém. Nezapomínejte, že zavazadla mohou mít předem dané rozměry či váhu. Také berte v úvahu, že podstatné si dáte do příručního zavazadla, aby vám to nechybělo při případné ztrátě zavazadla z nákladového prostoru. Mějte u sebe seznam telefonních čísel pro případ, že si zapomenete či ztratíte mobilní telefon nebo nabíječku.
Z oblečení dejte přednost takovému, které je z přírodních materiálů, dá se vrstvit, není těžké a v případě namočení rychle uschne. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/oblekani-s-fm/
Mnoho z nás používá výrobky na chlazení a zahřátí, jejich absence by mohla zhoršit váš zdravotní stav.https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vse-o-poruse-termoregulace-u-fm/
Ať jedete na letní či zimní dovolenou vždy si vezměte sluneční brýle s odpovídajícím filtrem bez škrábanců (pak jsou pro oči škodlivé), fibromyalgici nesnáší ostré světlo https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/fotofobie/
Nezapomeňte na neklouzavé boty k bazénu či jako ochrana proti horkému písku, nebo pokud jedete tam, kde jsou kameny volte boty do vody. Jest-li že jste zimomřiví nezapomeňte župan nebo něco do čeho se zabalíte, aby jste neprochladly. 
Plavání pro vás může být náročné a mezi lidmi je oblíbená ,,žížala´´ https://www.bazenyshop.cz/vodni-hry-a-hracky/plovaci-nudle?gclid=Cj0KCQjwuLPnBRDjARIsACDzGL2drbchVuYaNd2ntOHElnsM_OAO6eQwJbgbe0W8S5EbqyFWx1-g9acaAjZ1EALw_wcB, nejen, že prodlouží a odlehčí pobyt ve vodě, ale lze s ní účinně cvičit.
Při cestě je nutné sedět pohodlně, pokud to jde v leže či pololeže, podložený polštářky, aby vás nic netlačilo s možností přikrytí se v případě chladu či průvanu. Někteří také při cestování používají masku na oči či na spaní.

4. Držte se svých rituálů
Snažte se dělat vše jako, když jste doma. Zvláště zařazení nových potravin může způsobit trávicí potíže, které by mohly zkazit vaší dovolenou.

5. Buďte flexibilní
Svůj denní plán přizpůsobte svému zdravotnímu stavu ať nejste zklamaní, že jste nezvládly vše co jste si plánovali.
Pokud cestujete s jinými lidmi je lepší je dopředu informovat ať vědí, co od vás očekávat. Zamezí se tím nedorozumění, kdy se budou cítit vámi omezováni. Předejde tím všeobecnému zklamaní.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/cestovani-s-chronickym-unavovym-syndromem-a-fibromyalgii/
https://fibromyalgia.newlifeoutlook.com/traveling-with-fibromyalgia/
https://www.verywellhealth.com/traveling-with-fibromyalgia-chronic-fatigue-syndrome-715603

Máte k tomuto tématu informace - napište na fibromyalgik@gmail.com.