Piriformis Syndrom

04.09.2015 17:44

Piriformis syndrom je neuromuskulární porucha způsobená stlačeným nebo podrážděným sedacím nervem.

G57.0 Poškození sedacího nervu – nervi ischiadici

 
Detect language » Hungarian
 

SYNDROM MUSCULUS PIRIFORMIS (SMP)  je charakterizován parestezií až bolestivostí. Lokalizace bolesti je často nepřesná, nejvíce popisována v oblasti hýždí, dolní části zad (známé jako LBP = low back pain), dále v třísle, kyčli, kostrči, perineu, zadní části stehna, za určitých okolností i lýtka s ploskou nohy. Bolest se může projevit během defekace v oblasti recta. Tento syndrom je často přehlížen v klinickém prostředí, protože jeho prezentace může být podobná jako u bederní radikulopatie, primární sakrální dysfunkce, nebo innominátní dysfunkce. Zpoždění v diagnostice piriformis syndromu může vést k onemocnění sedacího nervu, chronická tělesné dysfunkci, bolestem, paresteziím, zvýšené citlivosti a oslabení svalů. Ženy mají dvakrát vyšší pravděpodobnost vzniku piriformis syndromu než muži, u dětí se nevyskytuje.

 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 

Ačkoli SMP byl poprvé popsán již v roce 1928, zůstává stále „mlhavou“ a kontroverzní diagnózou. V literatuře se objevují nejednotné názory, týkající se jak etiologie, tak terapie SMP. Navíc různé studie považují za nejednoznačnou i samotnou existenci SMP, a to s ohledem na nedostatek objektivních klinických vyšetření.

 
Detect language » Hungarian
 

Příčiny SMP jsou velmi pestré a různorodé. Toto rozdělení je pouze didaktické, ve skutečnosti spolu souvisí a navzájem se prolínají.

1.     SMP jako myofasciální problematika

2.     SMP jako poúrazový stav

3.     SMP způsobený jinými příčinami.

Více: www.hc-vsetin.cz/ftk/semi/baka_misa.htm

 

Způsobuje:

BOLESTI HÝŽDĚ - Bolest se projevuje buď řezavými nebo palivým impulsy. Objevuje se nepravidelně - může se zhoršit při sezení nebo stání - při došlapu a plném zatížení dolní končetiny.
BOLESTI ZAD - Bolest se může projevovat do kostrče kde se piriformis upíná. Bolest může zachvátit celou spodní oblast zad L5-S1 (pocit bolavých zad) - lze vyloučit pokud si prohmatáte meziobratlové prostory tlakem prstu - pokud to nebolí vše napovídá, že bolení zad způsobuje piriformis.
BOLEST NOHY - Piriformis velmi silně reflektuje pálivé a řezavé bolesti do zadní strany stehna i přední (kvadriceps). Bolest se projevuje také do kyčle, kde se m. piriformis upíná. Může se také projevovat bolestmi plosky nohy a prstů.

Více: trendmyself.com/blog/1/bolesti-zad-piriformis-syndrome/

 

Nedostatek mobility a bolesti u fibromyalgie

fibrodaily.com/tips/lack-of-mobility-and-pain-in-fibromyalgia-part-1-piriformis-syndrome/

 

Diagnostika a léčba Piriformis syndromu:

jaoa.org/article.aspx?articleid=2093614

en.wikipedia.org/wiki/Piriformis_syndrome

 

 

 
Detect language » Hungarian
 

 

 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 
 

 
 
Detect language » Hungarian
 

 

 
Detect language » Hungarian
 
 
Detect language » Hungarian
 
Když vás bolí hýždě aneb cviky, které vám je pomůžou protáhnout

Zdroj: https://rungo.idnes.cz/kdyz-bezce-zlobi-priformis-dd4-/behani.aspx?c=A141104_103930_behani_ura

 
Detect language » Hungarian
 
Protažení hýžďového svalu a zvýšení rozsahu pohyblivosti kyčelního kloubu 

www.youtube.com/watch?v=WTEG_Q5aI4U

 

Piriformis Syndrom

Bolest hyždí

07.02.2019 14:51
Některé pacienty s fibromyalgickým syndromem bolí až pálí hyždě při sezení. Stěžují si i na mravenčení nebo necitlivost. Bolest se postupně zintenzivňuje a může vystřelovat po dráze sedacího nervu po zadní straně stehna, někdy až do lýtka. Objevuje se nepravidelně, může se zhoršit při sezení nebo...