Poškození nervů u FM postihuje i plíce

05.10.2017 22:00
Tato studie spojuje autonomní nervovovou soustavu s funkcí plic - problém o kterém se  doposud  ve spojitosti s FM nemluvilo

Dysautonomie u fibromyalgiků může být charakterizována zvýšenou hyperaktivitou sympatiku během dne spojovanou se špatnou odpovědí na různé stresové faktory.

U FM a ME/CFS si lidé stěžují na potíže s dýcháním, dušnost, lapáním po dechu. Některé studie naznačují, že plicní ventilace může být během cvičení u některých pacientů snížená. Fibromyalgie je svalové onemocnění a chronická únava neposkytuje dýchacím svalům dostatek energie. Autonomní nervová soustava (ANS) má vliv na srdeční a dýchací frekvenci.

Sympatický nervový systém (SNS) u fibromyalgie a ME/CFS je hyperaktivní v klidu, ale ale poté, co je pod tlakem či ve stresu se zhroutí.

Jak je napadla spojitost plic s FM?  Inspirovaly se diabetem. Pacienti s diabetem 1. i 2.typu mívají FM jako diferenciální dg. U FM a diabetu jsou podobné potíže s ANS.  

Testovali objem plic, obsah plynu a tak zvaný test na přenosový faktor plic, který měří kapacitu plic a jejich schopnost práce s oxidem uhelnatým. Dále použily dotazník Composite Autonomic Symptom Score or COMPASS.

FM pacienti měli funkční mikrocirkulaci, morfologické abnormality a abnormální struktury reaktivní hyperemie díky vyšším sympatickým odezvám, které vedly ke zvýšeným vazokonstrikcím. 

Výsledky dotazníku autonomic questionnaire (COMPASS) korelují s dotazníkem používaným u FM - Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ). Z toho vyplývá, že problém autonomního nervového systému může  za mnoho příznaků u FM.

Celkový objem plic byl v pořádku, avšak u všech pacientů s fibromyalgií byla významně snížena míra fungování plic (faktor přenosu oxidu uhelnatého, difúzní schopnost oxidu uhelnatého, objem alveolární kapilární membrány a objem plicní kapilární krve). Další analýzy zjistily snížení dyfuzní kapacity plic což je pravděpodobně způsobeno významným snížením objemu plicních kapilár - mikrovaskulární objem plic se snížil.

Kapiláry jenž přivádějí krev do většiny našich tkání nefungují příliš dobře. Receptory našich buněk, které způsobují dilatace krevních cév, byly v průběhu času tak nadměrně stimulované, že již neodpovídají na signály, které se mají dilatovat. Krevní cévy zústávají zúžené, zhoršuje se tok krve a snižuje objem krve.

V kardiovaskulárním systému má oxid dusnatý vliv především na udržení cévního tonu a krevního tlaku. Snížená produkce oxidu dusnatého má za následek vazospasmy, systémovou či plicní hypertenzi. NO uvolňuje hladké svalstvo ve stěnách tepen, čímž umožňuje, aby krev lépe proudila k životně důležitým orgánům.

U účastníků této studie byla zaznamenána vysoká míra Raynaudových jevů - záchvatovité zbělání či promodrání konečků prstů na ruce, noze, vznikající při vystavení chladu nebo v závislosti na emocích. Pacienti s FM a Raynaudovými jevy měli horší výsledky plicních testů, což je logické. Dochází ke stažení cév. Raynaud se zdá být dalším projevem dysregulovaného autonomního nervového systému u FM.

Není to poprvé, co se objevily problémy s mikrocirkulací u fibromyalgie. Autoři studie z roku 2014 uváděli, že mikrocirkulační problémy měly za následek  nízké hodnoty z vyšetření měřící kondici VO2 max – ukazatel jak účinně dokáže naše tělo zužitkovat kyslík při zatížení. 

Nnení to poprvé, co bylo nalezeno u FM  poškození autonomních nervů - malých nervovových vláken. V loňském roce bylo prokázáno poškození nervových vláken v oku. Sommers našel neobvyklý vzorec poškození nervů u FM - "malá vláknová patologie", aby se rozlišila od typické drobné vláknité neuropatie zjištěné u jiných poruch. 

medicalhealthnews.info/nerve-damage-affecting-lungs-fibromyalgia-new-study/