Přeměna invalidního důchodu (ID) na starobní důchod (SD)

02.07.2019 18:53


Když ten, kdo pobírá ID dosáhneme důchodového věku a zároveň splňujeme podmínku potřebné doby pojištění, můžeme na ČSSZ v místě trvalého bydliště požádat o starobní důchod a to nejdříve 4 měsíce před požadovaným dnem přiznání důchodu. Jeho výplatu lze nárokovat až 5 roků zpětně. O předčasný důchod zpětně žádat nemůžeme, ten lze přiznat nejdříve ode dne uplatnění žádosti. Bereme-li invalidní důchod jakéhokoliv stupně, můžeme požádat i o předčasný důchod.

Nárok na vyplácený invalidní důchod zaniká dnem, kterým jeho poživatel dosáhl věku 65 let, a tímto dnem zároveň vzniká nárok na starobní důchod ve výši, v jaké náležel dosavadní invalidní důchod, tj. neprovádí se výpočet starobního důchodu. Poživatel takového starobního důchodu však může požádat i o výpočet starobního důchodu podle standardních pravidel, v takovém případě mu bude náležet starobní důchod, který bude vyšší. https://www.mpsv.cz/cs/619

Mohou nastat 3 varianty:
1) SD > ID
ID bude odejmut a přiznán SD.
2) SD < ID
Žádost o SD bude zamítnuta a nadále vám bude ponechán ID v původní výši.
3) SD = ID
Můžete se rozhodnout zda si necháte ID nebo SD.

Zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění
Souběh nároků na důchody a jejich výplatu

§ 58
(1) Jsou-li současně splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů téhož druhu nebo na výplatu starobního nebo invalidního důchodu, vyplácí se jen jeden důchod, a to vyšší; to však neplatí, jde-li o nárok na sirotčí důchody podle § 52 odst. 2, nestanoví-li se jinak v odstavci 2. Jsou-li současně splněny podmínky nároku na výplatu starobního nebo invalidního důchodu ve stejné výši, vyplácí se důchod, který si pojištěnec zvolil. Dnem úpravy výplat důchodů pro souběh zanikají nároky na důchody, které se nevyplácejí; to však neplatí, dojde-li v důsledku změny stupně invalidity ke snížení výše invalidního důchodu a nová výše invalidního důchodu je nižší než starobní důchod, který se podle věty první nevyplácí, anebo zanikne-li nárok na důchod, který se podle věty první vyplácí.
Přeměna invalidního důchodu na starobní důchod
§ 61a
(1) Nárok na invalidní důchod zaniká dnem, kterým jeho poživatel dosáhl věku 65 let; tímto dnem vzniká tomuto poživateli nárok na starobní důchod.
(2) Starobní důchod, na který vznikl nárok podle odstavce 1, náleží ve výši, v jaké náležel dosavadní invalidní důchod.
Více zde: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-155

Máte k tomuto tématu informace - napište na fibromyalgik@gmail.com.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje právní poradnu.