Přidružené diagnózy

07.02.2019 14:47

Fibromyalgici nemají jen jednu diagnózu, ale souběh hned několika. Ty se různě překrývají a často je obtížné je od sebe oddělit či poznat, že přibyla další. Je těžko pochopitelné, proč počet onemocnění narůstá. Když se smíří s jednou čeká je smíření a přizpůsobení života s další. To je i důvod proč fibromyalgiky neléčí jeden lékař, ale celá řada odborníků fibromyalgik.webnode.cz/news/lecba-fm-je-casove-narocna/.

Primární chronická rozšířená bolest (fibromyalgie) bývá interkurentní - přidružená nová nemoc k chorobě současně probíhající. Což znamená, že se někdy vyskytuje i u nemocných s jiným chronickým onemocněním a může být zodpovědná za většinu příznaků. 

Velice často FM a základní dg má podobné příznaky, a tak málokoho napadne přítomnost i další dg. Pro některé pacienty je těžko pochopitelný výskyt další choroby. Běžný je souběh FM a autoimunitního onemocnění, bolestivých stavů.

Hlavní ukazatel, že tomu tak může být je ten, že pacientův stav se nelepší při léčbě základní diagnózy. Je více bolestivějí, unavenější než ostatní lidé se stejnou dg. Má spánkové poruchy, bolí jej dotyk, pohyb zhoršuje jeho zdravotní stav, vyhovuje mu jiné počasí, má kognitivní potíže, křeče, zlobí jej trávení apod.

Když svému lékaři říká o svém zdravotním stavu a ten na to nereaguje, jelikož, když má léčbu co pomáhá ,,všem´´ není možné, aby jemu nepomohla.. Bývá mu sděleno, že je přecitlivělý, nesmí se tomu podávat, doporučena psychiatrická léčba.
Možná je to tím, že FM nemá žádné fyzicky viditelné změny či ukazatele při běžných diagnostických vyšetřeních. Ovšem za to pacienti nemohou, že se běžně nepoužívají vyšetření při kterých odlišnosti FM jsou patrné.

Pochopení často najde v pacientských skupinách, kde zjistí, že není sám co má takové zdravotní potíže a také pokud narazí na informaci o jiné nemoci na kterou symptomy přesně sedí, uleví se mu, že není ,,blázen´´.

V případě fibromylagie je to nezřídka tak, že, když pacient své podezření na tuto dg chce konzultovat s lékařem, tak se setká s nepochopením. Zvláště je to smutné v ordinaci revmatologa kam fibromyalgie spadá. Přitom u některých revmatologických dg je souběh s FM 30-50%, nejde o nic vzácného. Pacient se cítí zmateně, když mu jeho revmatolog sdělí, že fibromyalgii nezná, neuznává, nediagnostikuje. Nezbývá tedy hledat ohledně diagnostiky jiného lékaře, aby mohl zahájit adekvátní léčbu v případě potvrzení této dg.

Diagnózy, kde je častý souběh s FM:
ME/CFS, hypermobilní syndrom, myofasciální bolestivý syndrom, revmatoidní artritida, artróza, revmatická polymyalgie, systémové onemocnění pojiva, sjögrenův syndrom, systémový lupus erythematodes, bechtěrevova nemoc, psoriatická artritida, smíšené onemocnění pojiva, vaskulitidy, polymyalgie revmatická, spondylartritida, osteoporóza, osteoartritída, TMJ – onemocnění čelistního kloubu, roztroušená skleróza, raynaudův syndrom, syndrom karpálního tunelu, migréna, apnoe, poruchy spánku, borelióza, chlamýdie, kandidóza, RSI – poškození z opakovaného namáhaní, prolaps mitrální chlopně, kostochondritis či tietzův syndrom, komplexní regionální bolestivý syndrom, diabetes mellitus, crohnova nemoc, hepatitída B a C, hereditární hemochromatóza, dysautonomie, endometrióza, hypoterióza, osteoporóza, funkční porucha hybnosti, hyperparatyreóza, kardiomyopatie, POST, chronotropní inkompetence, laktátová acidóza, cervikální dystonie, spastická tortikolis, cushing syndrom, tardivní dyskinezie, perniciózní anémie a anémie z nedostatku vitamínu B, morton's neuroma, hypoglykémie, endoteliální dysfunkce, vulvodýnie, dysmenorrhea, polohová komprese krční míchy, whiplash, piriformis syndrom, afázie, dysfagie, kognitivní potíže, funkční dyspepsie, lymfocytární enteritida, syndrom dráždivého trakčníku, ulcerózní kolitida, SIBO, syndrom propustného střeva, refluxní choroba jícnu, gastroparéza, syndrom neklidných nohou, vertigo, syndrom suchého oka, fotofobie, fonofobie, tinitus, depese, úzkost, fóbie, panika, SAD, poruchy spánku, apnoe, cystitida, glomerulonefitida, dysfunkce močového měchýře, mitochondriální dysfunkce, tetanie, MCS – syndrom mnohočetné citlivosti na chemické látky, nesnášenlivost lepku a laktózy, enviromentální senzitivita, kožní onemocnění, hemachromatóza, hypoterióza, hyperparatyeróza, impingement syndrom, plicní hypertenze, chiariho malformace, EDS a další. Bližší informace o diagnózách: https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/pribuzna-onemocneni/newscbm_1200/10/

V případě, že máte některou z těchto diagnóz a zdravotní potíže, které odpovídají fibromyalgii, pak je vhodné pomyslet na diagnostiku FM

fibromyalgik.webnode.cz/novinky/diagnostika/

Mám či nemám fibromyalgii?

fibromyalgik.webnode.cz/news/mam-ci-nemam-fibromyalgii/

Vzhledem k tomu, že se u fibromyalgiků častěji vyskytují výše uvedené zdravotní stavy je vhodné se zaměřit na jejich vyloučení. Když se neléčí nemůže dojít k celkovému zlepšení. Lidé pak mají pocit, že jim nic nepomáhá a rezignují.

Jednotlivé choroby se různě diagnostikují, léčí, navzájem se překrývají, ovlivňují, mohou být pouze nepříjemné nebo i vážné, proto raději nic nepodceňte.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM