Přírodní přípravky a léky na předpis pro ulehčení vašeho spánku

02.01.2014 12:31

Všechny níže zmíněné medikamenty pracují odlišně a z toho důvodu je vhodné, aby pacienti užívali kombinace nízkých dávek až objeví přesně to, co jim vyhovuje.

 

Vyberte si z následujícich a začněte s:

  • Melatonin 3mgs (1 tableta). Někteří pacienti potřebují pouze 1mgs. Pacienti s CFS trpí nízkou tvorbou hormonů ze všech jejich žláz-hypotalamus, hypofýza, nadledvinky, štítná žláza a rovněž epifýza. Právě v epifýze se vytváří hormon zvaný melatonin, přirozený ´´spací hormon´´.

  • Kořen Valerianu 480mg 1-4 kapsle v noci. Jedná se o bylinný přípravek, který má kratší dobu působnosti a může se tedy brát i v průběhu noci.

  • Nytol (diphenhydramine 50mg). Toto je sedativní antihistaminikum dostupné v lékárně bez předpisu. Má delší dobu působnosti – neberte jej uprostřed noci, nebo se probudíte s pocity podobnými kocovině.

  • Nytol (bylinný)

 

Pokud se nedostaví žádné zlepšení s kombinací výše zmíněných léků nebo pokud trpíte nějakými vedlejšími účinky, v tom případě je vhodné užívat léky na předpis.

 

Obvykle se začíná s jedním z těchto sedativních antidepresiv:

  • Amitriptyline 10mgs – 25mgs. Začíná se na 5mg. Většina pacientů s ME/CFS špatně snáší normální dávky.
  • Surmontil 10-30mgs v noci
  • Krátce působící temazepam 10mgs,j zaleplon (Sonata) nebo zopiclone (Zimovane) 7,5mg se středně dlouhou působností.
  • Diazepam se doporučuje v tom případě, když je náš spánek přerušován hyperventilací nebo svalovými křečemi (umí dobře uvolnit svaly)

 

Různí lidé reagují na různé kombinace hypnotik. Například někdo může brát melatonin a dva valeriany v noci a zaleplon, když se probudí v 3 hodiny ráno. Někomu na druhou stranu může vyhovovat 10mg amytriptylenu v noci společně s Nytolem. Nebojte se zkoušet různé kombinace. Nemusíte mít obavy z žádných závažných vedlejších účinků. Nicméně, nevyměňujte více než jednu věc v jeden okamžik jinak budete zmatení!


Osvědčil se tzv. „startovací balíček“ obsahující melatonin, valerian a Nytol a doporučuje se zkoušení různých kombinací.

Standardní „startovací balíček obsahuje“:

-Nytol (bylinný) 1 v noci             -8 tablet

-melatonin 3mgs                      -20 tablet

-Valerian komplex                    -30 tablet


 

Pokud si povšimnete, že se vaše dávka neustále navyšuje, může za tím být to, že polevujete při budování vašeho podmíněného reflexu.

Pokaždé, když si vezmete tabletu na spaní, musíte tvrdě pracovat na metodách vaší hypnózy, abyste dokázali usnout! Všichni jsme byli obdařeni schopností usnout a spát v novorozeneckém období a následně se to odnaučili! Je zcela možné se tomu znovu naučit!


 

Když se schéma vašeho spánku vrátí do normálu, můžete začít snižovat nebo zcela omezit vaše hypnotika, ale pouze za předpokladu, že se nezhoršujete kvalita vašeho spánku. Užijte techniku hypnotického „spacího snu“ pokaždé, když se snažíte usnout, i když je váš spánek rušen potřebou dojít si na záchod-váš mozek se nakonec vycvičí! Pokud zaznamenáte zhoršení vašeho spánkového schématu, je třeba se navrátit k lékům, které vám dříve pomáhaly a vyhovovaly, protože potřeba spánku je tím nejdůležitějším pro pacienty s ME/CFS. Pokaždé, když prožijete špatnou noc, odnaučíte se tomu, jak správně spát. Je nezbytně důležité pracovat na vašem „spacím snu“ pokaždé, když se ukládáte ke spánku.