Problémy s vlasy u fibromyalgického syndromu

01.02.2019 17:08

Minerály si naše tělo bere první z vlasů. Pokud jich má nedostatek, kvalita vlasů se zhorší i jejich vzhled. Pro FM je typický deficit minerálů i vitamínů. Negativní vliv na kvalitu vlasů mohou mít i léky, dysfunkce štítné žlázy, anémie, autoimunitní problémy, nevyvážená strava, nedostatečný pitný režim a stres.

Vlasy padají, kvalita je špatná, špatně se rozčesávají. Pokožka hlavy je citlivá, plná bolestivých míst.

Fibromyalgici špatně snášejí gumičky, sponky, čelenky atd. Díky alodýnii je bolí česání, bolestivé je i zvedání rukou při úpravě a mytí, používání fénu, žehličky. 

Někdo zaklonit hlavu ani nezvládne z důvodu snížené hybnosti krční páteře a bolesti v této oblasti.

U FM je časté onemocnění krční páteře a polohová komprese krční míchy PC3, u té je nevhodné mýt hlavu v záklonu. Následkem jsou neuropatické bolesti, motání hlavy, závratě. 
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/…/vertebrogeni-onemocneni/

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/nedavna-studie-ukazuje-z…/

Při záklonu mytí hlavy může vzácně dojít i k mozkové příhodě. Příznaky: závratě, necitlivoct rukou, migrénové bolesti hlavy, zhoršení zraku nebo rozostřené vidění, otoky krku a změna chuti. 

https://www.self.com/…/what-is-beauty-parlor-stroke-syndrome

Slabost, bolesti i únava znesnadňují úpravu a mytí vlasů, proto je vhodné volit druh účesu co není náročný na údržbu.

Ve zdravotnických potřebách lze zakoupit speciální šampony, které se používají bez vody a speciální pomůcky na mytí vlasů či hřebeny.

Stravu je třeba volit bohatou na vitamíny a minerály, doplnit také pomocí doplňků stravy. 
Především hořčík, B5 - kyselina pantotenová, B7 - biotin, B9 - kyselina listová, železo, zinek, draslík, vitaminy A, C, E, jod, křemík, mangan, síra, kolagen.

Pít denně 1,5-2l vody a eliminovat stres.

Pacientům se také osvědčily: čistý L-Methionin tbl. - doporučuje se 500mg - 1 000mg denně, je volně prodejný nebo jej lze nechat si vyrobit v lékárně. Biosil, Biosil H, Biosil plus, Biotin, Biohar, Reghaar tablety, voda a šampon s chininem, kofeinem, mátou a mentolem. LUNA vlasová voda bylinná kopřivová.

Pokud potíže neustoupí je třeba navštívit deramtologa.

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/fibromyalgie-a-problemy-…/
https://www.redorbit.com/hair-hurts/…
https://www.omlazeni.cz/…/nejlepsi-vitaminy-a-mineraly-pro-…