Proč je tak složité Fibromyalgii diagnostikovat a léčit?

03.10.2015 22:12

Fibromyalgie je běžné onemocnění a ačkoliv se nejedná o nejčastěji se vyskytující revmatické onemocnění, zaručeně mu platí první příčka, co se týká jeho špatného diagnostikování. Nejméně 15-20% pacientů, kteří navštíví revmatologická zařízení v USA, je diagnostikováno s fibromyalgií.

Nízké procento diagnostikovaných Fibromyalgií

Pro diagnostikování Fibromyalgie nejsou pro širokou veřejnost běžně dostupné diagnostické testy a pacienti dostanou nálepku s touto nemocí pouze na základě výčtu pozorovaných symptomů. Pouze hrstka lékařů je obeznámena s kritérii pro diagnostikování Fibromyalgie a bylo zjištěno, že 96% rodinných lékařů nebylo schopno definovat postupy k odhalení Fibromyalgie.
Pro pacienty je velice stresující a únavné obcházet stálé nové lékaře s nadějí, že někdo odhalí, co je v nepořádku. Stejně negativní dopad má na pacienty mylná diagnóza. Fibromyalgie je často zaměňována za lupus, revmatoidní artritidu, deprese aj.

Vysoké přímé a nepřímé výdaje

Pacienti s fibromyalgií mají vysoké finanční výdaje:

  •     mezí přímé výdaje se počítá hospitalizace, poplatky za návštěvu lékaře a léky a jiné lékařské procedury
  •     mezi nepřímé výdaje se počítá pracovní neschopnost

Finanční břemeno, které s sebou nese Fibromyalgie je srovnatelné s revmatoidní artritidou a diabetem.

Následky nedostačující léčby

Pokud se lékaři podaří odhalit a diagnostikovat Fibromyalgii, neznamená to,že má pacient vyhráno. Lékaři bohužel příliš často nevědí, jak se s touto nemocí poprat a proto aplikují léčebnou taktiku pokusu a omylu. V jednom z průzkumů se ukázalo, že jen zhruba 15% pacientů s Fibromyalgií zaznamenalo zlepšení zdravotního stavu v návaznosti na léčbu navrženou lékařem a 10% pacientů přiznalo, že pocítilo výrazné zlepšení, co se týká bolesti.

Navzdory všem faktům zmíněným výše zůstává Fibromyalgie jednou z nejhůře financovaným chorob.

V USA se ročně utratí 11 milionů za Fibromyalgii; částka za lupus je desetinásobně vyšší.

chronicfatigue.about.com/