Proti verdiktu posudkového lékaře bude možné odvolání

03.02.2013 17:53

O zařazení člověka mezi zdravotně znevýhodněné osoby rozhodovaly v minulých letech úřady práce na základě zprávy posudkového lékaře. Rozhodnutí bylo důležité jak pro žadatele, tak pro firmy, jimž zaměstnávání zdravotně znevýhodněných přinášelo například úlevy na daních. Kvůli napadenému ustanovení soudního řádu správního se případnými následnými spory nemohly zabývat soudy.

Novela zákona o zaměstnanosti schválená v roce 2011 kategorii osob zdravotně znevýhodněných v podstatě zrušila. Lidé s tímto statusem se podle novelizovaného znění normy řadí mezi osoby se zdravotním postižením v prvním nebo druhém stupni. Vydaná rozhodnutí o zdravotním znevýhodnění platí maximálně do konce roku 2014, nová se už nevydávají. Praktický dopad pondělního nálezu Ústavního soudu je tak omezený.


Novela zákona o zaměstnanosti schválená v roce 2011 kategorii osob zdravotně znevýhodněných v podstatě zrušila. Lidé s tímto statusem se podle novelizovaného znění normy řadí mezi osoby se zdravotním postižením v prvním nebo druhém stupni. Vydaná rozhodnutí o zdravotním znevýhodnění platí maximálně do konce roku 2014, nová se už nevydávají.

 

www.tyden.cz/rubriky/domaci/proti-verdiktu-posudkoveho-lekare-bude-mozne-odvolani_258952.html