Průkaz OZP

02.05.2019 18:35

Nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením má osoba starší 1 roku s tělesným, smyslovým nebo duševním postižením charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu fibromyalgik.webnode.cz/news/dlouhodobe-nepriznivy-zdravotni-stav-dnzs/, které podstatně omezuje její schopnost pohyblivosti nebo orientace, včetně osob s poruchou autistického spektra.https://fibromyalgik.webnode.cz/news/posuzovani-zdravotniho-stavu-pro-ucely-prukazu-osoby-se-zdravotnim-postizenim/

Fibromyalgický syndrom je progresivní zdravotní postižení, které dlouhodobě nepříznivě omezuje funkční schopnosti - jde o Dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav. https://fibromyalgik.webnode.cz/ 

Posuzování zdravotního stavu pro účely průkazu osoby se zdravotním postižením:
Nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením označený symbolem „TP“ (průkaz TP) má osoba se středně těžkým funkčním postižením pohyblivosti nebo orientace, včetně osob s poruchou autistického spektra. Středně těžkým funkčním postižením pohyblivosti se rozumí stav, kdy osoba je při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu schopna samostatné pohyblivosti v domácím prostředí, v exteriéru je schopna chůze se sníženým dosahem a má problémy při chůzi okolo překážek a na nerovném terénu. Středně těžkým funkčním postižením orientace se rozumí stav, kdy osoba je při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu schopna spolehlivé orientace v domácím prostředí a zhoršenou schopnost orientace má jen v exteriéru.

Nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením označený symbolem „ZTP“ (průkaz ZTP) má osoba s těžkým funkčním postižením pohyblivosti nebo orientace, včetně osob s poruchou autistického spektra. Těžkým funkčním postižením pohyblivosti se rozumí stav, kdy osoba je při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu schopna samostatné pohyblivosti v domácím prostředí a v exteriéru je schopna chůze se značnými obtížemi a jen na krátké vzdálenosti. Těžkým funkčním postižením orientace se rozumí stav, kdy osoba je při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu schopna spolehlivé orientace v domácím prostředí a v exteriéru má značné obtíže.

Nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením označený symbolem „ZTP/P“ (průkaz ZTP/P) má osoba se zvlášť těžkým funkčním postižením nebo úplným postižením pohyblivosti nebo orientace s potřebou průvodce, včetně osob s poruchou autistického spektra. Zvlášť těžkým funkčním postižením pohyblivosti a úplným postižením pohyblivosti se rozumí stav, kdy osoba je při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu schopna chůze v domácím prostředí se značnými obtížemi, popřípadě není schopna chůze, v exteriéru není schopna samostatné chůze a pohyb je možný zpravidla jen na invalidním vozíku. Zvlášť těžkým funkčním postižením orientace a úplným postižením orientace se rozumí stav, kdy osoba při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu není schopna samostatné orientace v exteriéru.

Pro účely řízení o přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením se posuzuje zdravotní stav a schopnost pohyblivosti a orientace žadatele o průkaz v souladu s §34b zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-329#cast3

Při posuzování schopnosti pohyblivosti a orientace se hodnotí:
a) zdravotní stav a funkční schopnosti fyzické osoby,
b) zda jde o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav,
c) zda jde o podstatné omezení schopnosti pohyblivosti nebo orientace a závažnost funkčního postižení.
Zdravotní stavy, které lze považovat za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace jsou uvedeny v příloze č. 4 k vyhlášce č. 388/2011 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ve znění pozdějších předpisů. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-388
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/priloha-c-4-k-vyhlasce-c-388-2011-sb-/

Pokud vaše diagnóza není v příloze č. 4 k vyhlášce č. 388/2011 Sb. nezoufejte:
Při posuzování podstatného omezení schopnosti pohyblivosti a orientace u zdravotního stavu, který není uveden v prováděcím právním předpise, se hodnotí, kterému ze zdravotních stavů v něm uvedených funkční postižení odpovídá nebo je s ním funkčními důsledky srovnatelné.
Funkčními schopnostmi se rozumí tělesné, smyslové a duševní schopnosti, znalosti a dovednosti nezbytné pro schopnost pohyblivosti a orientace.
Při posuzování se funkční schopnosti fyzické osoby porovnávají se schopnostmi stejně staré fyzické osoby bez znevýhodnění a hodnotí se s využitím běžně dostupných kompenzačních pomůcek.
Při posuzování zdravotního stavu se vychází z existence dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu a zhodnocení jeho funkčního dopadu na schopnost pohyblivosti a orientace. Pro účely tohoto zákona se dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem rozumí zdravotní stav, který podle poznatků lékařské vědy trvá nebo má trvat déle než 1 rok.
Pro posouzení není rozhodující diagnóza zdravotního postižení, ale jeho nepříznivé důsledky na funkční schopnosti. Tuto skutečnost dokládají lékařské nálezy a zprávy, ze kterých na základě klinických, laboratorních, zobrazovacích nebo jiných vyšetření vyplývá rozsah a tíže omezení funkčních schopností.
https://www.mpsv.cz/files/clanky/16982/posuzovani_zdravi_2014.pdf
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/posuzovani-zdravotniho-stavu-pro-ucely-prukazu-osoby-se-zdravotnim-postizenim/

Lidé s bolestí jsou často limitováni ve svém funkčním stavu. Každý 5. člověk trpící středně těžkou až těžkou chronickou bolestí a 1 ze 3 je neschopen nebo částečně schopen udržet nezávislý životní styl kvůli své bolesti. 1/2 až 2/3 lidí s chronickou bolestí je méně schopných nebo neschopných cvičit, užívat si normálního spánku, provádět domácí práce, navštěvovat společenské aktivity, řídit auto, chodit nebo mít sexuální vztahy. https://www.sciencedaily.com/releases/2004/10/041011074251.htm

Mobilitu u FM ovlivňují neztišitelné bolesti různého původu, výrazná svalová slabost, generalizovaná hypermobilita, potíže s rovnováhou, omdlévání, vedlejší účinky mnoha silných léků, které pacient musí dlouhodobě užívat aj. Aby nedocházelo k poškození zdravotního stavu výběrem nevhodné pomůcky či pádu (chodítko, francouzské hole), dostává pacient s FM rovnou invalidní vozík, pokud mechanický, je nezbytná pomoc druhé osoby, pacient sám vozík neutáhne, obvykle ve stádiu FM, kdy už osoba pozbyla schopnost samostatného života. https://fibromyalgik.webnode.cz/

Orientace - dochází ke zhoršení zraku i sluchu a závažným potížím s kognitivními funkcemi. Doprovází jej tzv. fibrofog, který je způsoben chronickou bolestí a chronickou únavou. Lidé mají značné potíže s pamětí, kdy nepoznají známou osobu, neví jak se jmenují, stav odpovídá demenci.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fibrofog-mlha-mozku/

O průkaz OZP lze zažádat pomocí vyplněného formuláře na příslušném Úřadu práce dle trvalého bydliště žadatele. https://formulare.mpsv.cz/oksluzby/cs/form/edit.jsp?FN=OZPPO150101573&CMD=EditForm&SSID=DQwX0bf5uRfIznqMzpK6flBHPVqK4U9r

Přiznání invalidního důchodu jakéhokoliv stupně nezakládá automaticky nárok na průkaz OZP, posuzování invalidního důchodu vychází z jiných právních předpisů a posudkových kritérií.



Máte k tomuto tématu informace - napište na fibromyalgik@gamil.com.

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno. Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje právní poradnu.