Seznamte své okolí ze svou diagnózou

05.10.2017 18:18

Jako pacient s chronickou bolestí je mnoho věcí s nimiž se musíte vyrovnat a vyrovnat se i s tím, že jiní lidé vám nerozumí.

Situace je ještě více frustrující, když jde o manžela či partnera, který nerozumí vašim omezením. Výsledky tohoto nedorozumění mohou vést k hněvu, hořkosti a nakonec k ukončení vztahu.
  • Pokud se jedná o chronickou bolest, únavu nebo některý z mnoha příznaků fibromyalgie, neustále si uvědomujete svá omezení. 

  • Poznáte která bolest je ta, která vám říká, že máte přestat v činnosti. 

  • Víte, jaké kombinace úkolů vás jistě uvrhnou do postele na jeden nebo dva dny. 

  • Víte, že některé dny jsou lepší než jiné a že nemůžete si plánovat, počítat s tím, že budete děláte to, co chcete dělat. 

Proces učení upřímně posoudit vaše omezení není snadný a je opravdu prvním krokem. Jak můžete někomu sdělit své omezení, pokud je neznáte sami? Až se budete znát, můžete teprve to vysvětlit ostatním.

Když se poprvé učíte vypořádat se s chronickým onemocněním, jako je fibromyalgie nebo chronická bolest, rychle se ukáže, že nejste schopni udržet stejnou úroveň činnosti jako předtím. Pro osobu se kterou žijete ve vztahu může být matoucí a frustrující, když nezastáváte svou roli v domácnosti jako před tím. Pokud jste byl člověk, který nakupoval, vařil, udržoval čistotu domácnosti či cokoli jiného ​​a teď najednou nemůžete dělat tolik jako dříve, je těžké se s tím vyrovnat. Je těžké tento rozdíl pro rodinu pochopit. Poté co samy pochopíte, zpracujete, smíříte se s touto novou situací (což může trvat mnoho měsíců nebo dokonce let), je nutné o tom otevřeně hovořit s vaším manželem či partnerem. Komunikace je klíčová! Nemůžete očekávat, že okolí bude rozumět tomu, co se s vámi děje, pokud jim to nevysvětlíte.

Zodpovězte jim otázky a diskutujte o řešeních. Rozhovorů bude více než jeden nebo deset, aby získali přehled o vaší realitě a vaše zdravotní problémy se budou v průběhu času měnit. Buďte trpěliví a klidní, snažte se nezlobit na ně pokud tomu nerozumí. Je zvláště frustrující pokud tomu nechtějí porozumět. Je vhodné to vysvětlovat na analogiích, podobných situacích, příkladech, na něčem co vás partner si umí představit či zná. 

Lžičková teorie je skvělý nástroj pro každého s chronickým onemocněním, aby pomohl ostatním pochopit jejich omezení www.c-m-t.cz/2016/02/22/lzickova-teorie/

Chcete zastávat v domácnosti svoji roli jako dříve, ale tím si můžete ublížít. Bolest, vyčerpání, deprese a odpočinek není výsadou a nebyla to vaše volba. Stalo se to. Nemůžete za to, že nemůžete pracovat.

Pokud se vám nepodaří vysvětlit to svému okolí je vhodné oslovit odborníka. Edukací by neměli procházet jen pacienti, ale i rodinní příslušníci. Díky dostatečné komunikaci a odhodlání vyřešit problémy, které obklopují váš chronický stav, můžete si udržet partnera / manžela ve vaší blízkosti a může vám pak pomoci řešit vaše problémy.

www.fibromyalgiatreating.com/partner-doesnt-understand/?utm_content=buffer6eb7c&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=buffer