Soužití s osobou, která má fibromyalgii nebo ME/CFS

01.06.2014 12:09

Soužití s osobou, která trpí fibromyalgií nebo chronickým únavovým syndromem není vůbec lehké-bez ohledu na to do jaké míry je dotyčná osoba nemocná.
Každopádně je možné udělat něco pro to, aby se vše zlehčilo. Cítite se vinen, jen když na to pomyslíte? Nebojte se, nejste sám. Můj manžel rovněž sváděl boj s prijetím mé choroby a oba jsme se museli naučit, že je normální, aby se cítil frustrovaný nastalou situací. Prvním krokem, který potřebujete učinit je to, že potlačíte své vlastní pocity kvůli tomu, že žijete s nemocnou osobou.
Buďme ksobě upřímní a přiznejeme si, že my s FM a CFS nejsme jednoduchými partnery pro vzájemné soužití. Vaše rodina se pravděpodobně bude bránit tomu diskutovat s vámi její pocity, aby předešli tomu, že na sebe převezmete vinu, za jejich chmury a nezdary.

Smíření se s tím, že vše není jako dřív

Jak vy, tak vaši milovaní se budou muset s nastalou situací smířit. Doporučuje se plně si projít všemi fázemi smutku z toho, že se váš život obrátil vzhůru nohama:

POPŘENÍ- odmítáme přijmout co se děje

ZLOBA- pocit toho, že to co se nám děje není fér

DEPRESE- vzdávání se a pocit toho, že je nám jedno, co se stane

SMÍŘENÍ SE- smíření se se situací; jsme připraveni pohnout se kupředu a začít jednat

V jaké fázi smutku se právě nacházíte? Pokud ji dokážete identifikovat, budete vědět, co můžete očekávat později a tolik vás to nezaskočí. Pokud máte ve svém okolí někoho, s kým si o svých pocitech můžete popovídat, učiňte tak.Jestliže máte pocit, že by vám pomohla profesionální pomoc, nestyďte si o svém trápení pohovořit s nějakým lékařem. V případě, že se dostanete do stavu klinické deprese nebo jednoduše nebudete schopni se s nastalou situací smířit, budete tím škodit nejen sobě samotnému, ale i dané nemocné osobě.

Zvládání vašich očekávání – 3 kroky

Součástí smíření se s danou situací je naučit se ovládat vaše očekávání. Můj manžel byl například zvyklý na to, že jsme spolu jezdili na kolech a lezli po horách. Musel změnit svá očekávání na to, jak společně budeme trávit náš volný čas.

1. krok

Nejdříve je třeba se zeptat sám sebe, co víme o dané nemoci. To, že postupně načerpáně nějaké informace nám pomůže porozumět tomu, jáká mohou být ta naše očekávání.

2. krok

Podívejte se na vše z dlouhodobého hlediska. Zapřemýšlejte, jak se celý váš život změní-po finanční, sociální a emocionální stránce.
Až si vše uvědomíte, dovolte si cítit zármutek za to, co ztrácíte a jak se váš život od základu změní. Následně se zaměřte na oblasti, kde se dají očekávat velké problémy a snažte se přijít s realistickým řešením těchto problémů.

3. krok

Nemějte pocit, že vše musíte nutně převzít na svá bedra. Snažte se zapojit nemocnou osobu, jak jen uznáte za vhodné a stejně tak vaše příbuzné, přátele, lékaře, pojišťovny,..

Pohnout se z místa

V momentě, kdy si projdete fázemi zármutku a podniknete kroky k lepšímu zvládání vašich očekávání, budete lépe vyzbrojeni k tomu, jak se pohnout dále a budete více nápomocní nemocné osobě. Já bych vám chtěla z  pozice nemocné poděkovat za to, že máte starost a dali jste se na tuto nesnadnou cestu.

fibromyalgik.webnode.cz/news/jak-se-vyporadat-s-diagnozou/