Syndromy centrální citlivosti (CSS)

01.02.2021 13:06

Miliony pacientů po celém světě trpí poruchami chronické bolesti, všechny tyto stavy jsou špatně pochopeny a převážně postihují ženy. Pokud je osoba postižena dvěma nebo více stavy současně označují se jako chronické překrývající se stavy bolesti (COPC). Tyto zdravotní stavy sdílejí společné základní mechanismy onemocnění (centrální senzibilizace) zejména v imunitních, nervových a endokrinních systémech. I když jsou tyto stavy považovány za související, je důležité, aby každý z nich byl diagnostikován a správně léčen.
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../prekryvajici-se-stavy.../
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../geneticky.../
https://www.verywellhealth.com/central-sensitivity...

Syndromy centrální citlivosti je zastřešující termín pro překrývající se a podobnou skupinu syndromů bez strukturální patologie vyznačující se společným mechanismem centrální senzibilizace (CS), který zahrnuje hyperexcitaci centrálních neuronů prostřednictvím různé synaptické a neurotransmiterové / neurochemické aktivity. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../centralni.../


Syndromy centrální citlivosti jsou nejčastějším lékařským problémem pro který se pacienti obracejí na lékaře

Jenže nemají žádné viditelné známky nemoci nebo úrazu, a proto se ti, kteří jimi trpí často cítí stigmatizováni poskytovateli zdravotní péče, rodinou a zaměstnavateli. Přitom nejde o žádnou ,,novinku´´ historicky byl koncept vzájemného propojení několika poruch CSS poprvé publikován v roce 1984 na základě předchozí demonstrace asociací několika zdravotních stavů ze skupiny CSS s fibromyalgií. Nemoci ze skupiny CSS jsou založeny na biologických i psychologických faktorech a tak je neopodstatněné zpochybňovat věrohodnost pacienta s CSS. A především rozpoznání centrální senzibilizace a to, zda je řízena pokračujícím nociceptivním vstupem nebo zda se vyskytuje v nepřítomnosti periferního ovladače je rozhodující pro účinné zvládání bolesti. Elektrická stimulace nociceptivního flexivního reflexu (NFR), funkční magnetická rezonance (fMRI) a kvantitativní senzorické testování (QST) poskytují neurofyziologické důkazy o centrální senzibilizaci u pacientů s fibromyalgií. NFR lze využít k hodnocení centrální alodynie u FM a k rozlišení pacientů, kteří mohou mít prospěch z užívání centrálně působících analgetik. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12746916/


Uvědomění si vzájemných souvislostí mezi chorobami CSS je užitečné při jejich diagnostice a při vyhýbání se nákladným a zbytečným vyšetřením a chirurgickým zákrokům. Zdravotní stavy CSS mají podobné (ale ne stejné) patofyziologické mechanismy, objasnění určitého mechanismu nebo účinnosti léčby se může vztahovat i na ostatní. Souběh zdravotního stavu zařazeného mezi CSS s onemocněním majícím strukturální patologii bude vyžadovat odlišný přístup, aby se zabránilo zbytečné a neúspěšné léčbě. Existence CS u asymptomatického jedince může v budoucnu předpovídat symptomatický vývoj onemocnění CSS. Přítomnost CS u onemocnění se strukturální patologií, např. RA, osteoartritidou a SLE, upozorní lékaře, aby vyhodnotil současný stav CSS (např. FM) pomocí anamnézy a diagnostiky FM.

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../diagnosticka.../

U jedinců s CS:

  • Genetické studie potvrzují vyšší celoživotní a rodinnou anamnézu bolesti.

  • Neuroimagingové studie (metody strukturálního i funkčního zobrazování mozku) prokazují změny v mozkové šedé hmotě v regionech zpracovávajících bolest, neurochemickou nerovnováhu, změnu konektivity mozkové sítě mezi pronociceptivními a antinociceptivními oblastmi mozku.

  • Jsou přítomny abnormality imunitního systému.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jabr.12137

K rozvoji bolesti a dalších souvisejících symptomů centrální senzibilizace (únava, poruchy spánku, senzorická citlivost) dochází u pacientů s COPC již v raném věku. Například u fibromyalgiků je pravděpodobnější, že se u nich objeví bolesti hlavy, dysmenorea, TMJ, chronická únava, IBS a další funkční poruchy trávicího traktu, intersticiální cystitida / bolestivý syndrom močového měchýře, endometrióza, regionální syndromy bolesti (zejména bolesti zad a krku) (Aaron & Buchwald, 2001; Hudson & Pope, 1994). 

Mnoho pacientů má pocit, že jim postupně různé diagnózy přibývají, ale tak tomu není. COPC je celoživotní onemocnění, které se časem projevuje v různých tělesných oblastech (Tracey & Bushnell, 2009; Williams & Clauw, 2009; Woolf, 2011). 

Kromě COPC mají pacienti s vysokou osobní celoživotní bolestí často silnou rodinnou anamnézu chronické bolesti. Prvotní příbuzní fibromyalgiků jsou 8x! náchylnější k FM ve srovnání s rodinnými příslušníky nefibromyalgiků a také vykazují velmi vysoký výskyt dalších stavů chronické bolesti (Arnold et al., 2004).

CSS mají několik podobných společných rysů jako je např. bolest, únava, špatný spánek, zvýšená citlivost na zdraví škodlivé i neškodlivé podněty, vzájemné asociace a přítomnost psychosociálních obtíží u podskupiny pacientů což znesnadňuje diagnostiku jednotlivých zdravotních stavů. Hlavním ukazatelem přítomnosti dalšího onemocnění je nedostatečně zlepšující se pacientův zdravotní stav při léčbě základní diagnózy.
https://fibromyalgik.webnode.cz/.../pribuzna-onemocneni/
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/pridruzene-diagnozy/

Mezi mechanismy CSS patří:

  • dysbalance neurotransmiterů (serotonin, noradrenalin, dopamin, GABA a glutamát) 

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../dysbalance.../

  • zánět v nervovém systému nebo vznikající v nervovém systému

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../fibromyalgie-je.../

  • dysfunkce autonomního nervového systému (ANS), 

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../proc-fibromyalgici.../

  • dysfunkce osy HPA (hypotalamus-hypofýza-nadledviny) 

fibromyalgik.webnode.cz/news/kortizolova-dysfunkce-a-fm/
https://www.verywellhealth.com/central-sensitization-715859


K syndromům centrální citlivosti (CSS) patří:
fibromyalgie (Yunus, 2007; Theoharides, 2013) https://fibromyalgik.webnode.cz/.../klicove-milniky.../

myofasciální bolestivý syndrom (MPS) https://fibromyalgik.webnode.cz/.../myofascialni.../

myalgická encefalomyelitida/syndrom chronické únavy (ME/CFS) 

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../chronicky-unavovy.../

tenzní bolest hlavy https://fibromyalgik.webnode.cz/.../tenzni-bolesti-hlavy.../

migréna https://fibromyalgik.webnode.cz/.../souv.../cefalea/migrena/

myogenní porucha temporomandibulárního kloubu (TMD)/syndrom temporomandibulární bolesti (TMS) 

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../dysfunkce-celistniho.../

chronická pánevní bolest https://fibromyalgik.webnode.cz/.../souv.../panevni-bolesti/

vulvodynie https://fibromyalgik.webnode.cz/.../souviseji.../vulvodynie/

primární dysmenorea https://fibromyalgik.webnode.cz/.../panevni.../dysmenorrhea/

Intersticiální cystitida/bolestivý syndrom močového měchýře (IC/BPS) 

https://fibromyalgik.webnode.cz/.../vezikoureteralni.../

idiopatická bolest dolní části zad

syndrom dráždivého tračníku (IBS) https://fibromyalgik.webnode.cz/.../syndrom-drazdiveho.../

funkční dyspepsie https://fibromyalgik.webnode.cz/.../sou.../drazdivy-tracnik/

syndrom mnohočetné citlivosti na chemické látky (MCS) https://fibromyalgik.webnode.cz/.../souvisejici.../mcs/

syndrom neklidných nohou (RLS) https://fibromyalgik.webnode.cz/.../souvis.../neklidne-nohy/

syndrom systémové zánětlivé odpovědi (SIRS) https://pfyziolklin.upol.cz/?p=2367

porucha aktivace žírných buněk (MCAS) fibromyalgik.webnode.cz/news/syndrom-aktivace-zirnych-bunek-mcas/

mastocytóza https://www.anamneza.cz/nemoc/Mastocytoza-499

posttraumatická stresová porucha (PTSD) fibromyalgik.webnode.cz/novinky/diagnostika/muzi/

syndrom války v zálivu (GWI) fibromyalgik.webnode.cz/news/onemocneni-valky-v-perskem-zalivu/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6687840/

Je důležité si uvědomit, že nejde o stejná onemocnění, a jejich biopatologické mechanismy se mohou v některých aspektech lišit. Například u FM existuje hyperaktivita neuronů CRH, zatímco hypofunkce těchto neuronů byla zaznamenána u CFS. 

https://www.sciencedirect.com/.../abs/pii/S0049017207000066

Podskupina jedinců s jakýmkoliv chronickým stavem bolesti bude vykazovat znaky centrální senzibilizace, včetně jedinců s autoimunitními poruchami, jakýmkoli typem artritidy, rakovinou, srpkovitou anémií a syndromem hypermobility (Clauw & Witter, 2009; Darbari, Ballas, & Clauw, 2014; Gwilym a kol., 2009; Henry & Clauw, 2012; Phillips & Clauw, 2013). Vzhledem k tomu, že tito jedinci s centrální senzibilizací klinicky připomínají jedince s FM, byli v revmatologické literatuře dříve označeni jako pacienti se „sekundární fibromyalgií“. Tato forma centrální senzibilizace nebyla u lidí téměř studována, protože většina studií COPC cíleně vylučovala jedince s prokazatelným periferním onemocněním. O tomto typu centrální senzibilizace je známo, že je zčásti poháněn bolestivým podnětem a když je podnět odstraněn, částečně nebo zcela se projevují rysy centrální senzibilizace (Gwilym, Filippini, Douaud, Carr, & Tracey, 2010, Kosek & Ordeberg, 2000, Staud, Weyl, Bartley, Price, & Robinson, 2014).

FM se přidružuje i k diagnózám, které nespadají mezi syndromy centrální citlivosti. Např. se ve vyšší míře vyskytuje u jedinců s chronickou bolestí dolních končetin, srpkovitým onemocněním, Ehlers Danlosovým syndromem a dalšími syndromy hypermobility. V klinické praxi je však tato koexprese často nerozpoznána, zejména když se centrální diagnóza vyvíjí po diagnostikování nociceptivního nebo neuropatického stavu. V tomto případě, kdy se komorbidní centrální senzibilizace neobjevuje jsou pacienti často zbytečně léčeni agresivněji periferně přímými intervencemi, jako je chirurgický zákrok nebo imunosupresiva, což vede ke zvýšené morbiditě (nemocnosti) bez požadovaných terapeutických účinků.

U některých pacientů se CSS překrývají s onemocněním psychiky např. depresí, obsedantně kompulzivní poruchou, bipolární poruchou, generalizovanou úzkostnou poruchou, záchvaty paniky. Ty však nespadají mezi CSS. Liší se odlišnou dysregulací neurotransmiterů v jiných oblastech mozku. CSS (tedy ani FM) není psychologické nebo psychiatrické povahy. Jedná se o spojení čistě náhodné. Tyto onemocnění však mají podobné symptomy jako CSS a může dojít k mylné diagnostice.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jabr.12137

Lékaři by si měli být vědomi, že pokud se u pacienta vyskytuje onemocnění ze skupiny syndromů centrální citlivosti s největší pravděpodobností je přítomno i další nebo se v průběhu času přidá. Existence více zdravotních stavů CSS u stejného pacienta zvyšuje CS a jeho utrpení. Lékař by se tedy měl zaměřit a pomoci zvládat nejen příznaky fibromyalgie, ale také další související stavy CSS, např. IBS a RLS. Každý ze zdravotních stavů vyžaduje odlišnou léčbu. Zdravotní stavy a jejich léčba se navzájem ovlivňují. Nediagnostikovaná FM může být lékařem i pacientem špatně interpretována jako nedostatečná léčba primárního onemocnění a zkresluje výsledky studií a výzkumů. https://fibromyalgik.webnode.cz/.../pribuzna-onemocneni/

Při léčbě je třeba se zaměřit na mechanismy CSS https://fibromyalgik.webnode.cz/.../soucasna-a.../. Léky o nichž je známo, že tlumí CS jsou antagonisté receptoru NMDA, tj. mimo jiné ketamin, amitriptylin a gabapentin se ukazují účinné jen v malé míře https://fibromyalgik.webnode.cz/news/lecba-fm/. V budoucnu se pravděpodobně vyvinou účinnější a bezpečnější léky. Funkční zobrazení mozku lze použít k vizualizaci změn souvisejících s CS po medikamentózní a nelékové terapii.

https://accurateclinic.com/.../Fibromyalgia-The-Unifying...
https://www.researchgate.net/.../288530200_Concomitant...
onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/ejp.1252

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.