Užívání léků

03.05.2019 01:19

Bolest, únava a značné kognitivní potíže způsobují, že lidé s fibromyalgickým syndromem dokáží zapomenout naprosto na všechno. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fibrofog-mlha-mozku/

Některé historky pacientů jsou úsměvné, jiné méně.. Zvláště ty, kdy někdo po té co jej odvezli s většími zdravotními potížemi do nemocnice a zjistili, že po 10 letech užívání léků na srdce je ze dne na den přestal brát, jelikož na to jednoduše zapomněl 

Adherence je krásný výraz pro "dodržování pokynů lékaře". Ve skutečnosti to pro většinu lidí znamená nezapomenout si vzít lék. Může to znít jednoduše, ale až 50 % lidí neužívá své léky správně. Zapomínají na dávky, užívají léky v nesprávnou dobu, ignorují pokyny, a dokonce záměrně mění dávky, přičemž jich užívají více nebo méně, než by měli.

Nejčastějším je z důvodem je zapomínání. Obvykle se na to přijde tak, že se vám znovu objeví zdravotní potíže nebo lékař vás upozorní, že jste si dlouho nevyzvedli recept.

Udělejte vše pro to, abyste užívali léky správně a včas. Jinak tím poškozujte vaši léčbu a nemůže dojít ke zlepšení.

Kroky které vám mohou pomoci:
  1. Přestože od června 2020 si díky lékového záznamu nemusíte pamatovat jaké léky, v jaké dávce či na jaký zdravotní problém máte předepsány na recept a vydány na základě receptu v lékárně je užitečné nebo nutné pokud jste zakázali nahlížení do Vašeho lékového záznamu sepsání seznamu léků, které v současnosti užíváte a které jste v minulosti užívaly. fibromyalgik.webnode.cz/news/vyjadreni-souhlasu-nesouhlasu-s-nahlizenim-zdravotnickych-pracovniku-do-lekoveho-zaznamu-pacienta/ Ke každému napište na jaký zdravotní problém je a kdy je užíváte. Tento seznam si berte i když jdete k lékaři či na hospitalizaci, nemusíte si pak složitě vzpomínat na názvy léků, sílu, dávkování ad. Pokud zdravotník nemůže nahlídnout do lékového záznamu může vám to zachránit i život.

  2. V případě, že ještě nemáte kupte si dávkovač léků; důležité je, aby se do něj vešly všechny vaše tablety a snadno se vám otevíral. Na trhu jsou různé druhy, na den, týden, měsíc, s alarmem, který vám připomene vzít léky apod. Tím předejdete tomu, že lék nezapomenete vzít nebo naopak jej nevezmete 2x. Pokud je pro vás z nějakého důvodu obtížné vkládat léky do dávkovače požádejte druhou osobu o pomoc. Zapojení druhé osoby je užitečné pro dodržení léčby.

  3. Pokud máte léky v lednici připevněte na ní pomocí magnetek kalendář a vždy, když lék vezmete odškrtnete v kalendáři.

  4. Léky které se vám nevejdou do dávkovače či je nemáte v lednici, mějte bezpečně uložené spolu s dávkovačem na viditelném místě - u lůžka, na lince apod. a také odškrtávejte užití v kalendáři.

  5. Do kalendáře, plánovače apod. si zapište po přinesení léků z lékárny do jakého data léky máte a rovnou si poznamenejte, kdy se musíte příště objednat k lékaři, nebo zavolat o e-recept či datum na kdy jste k lékaři příště objednán. Jelikož máme problém s daty a časy nechte pro jistotu zkontrolovat druhou osobou. 

  6. Do telefonu si dejte upozornění s opakujícím zvoněním, nebo použijte aplikace, které vám připomene užití léků. Také můžete spojit užití s nějakou činností, některé léky se musí užívat před jídlem, tak pokud si ráno např. jdete uvařit čaj než se voda uvaří spolknete lék. Večer končí Tv zprávy v tu dobu si berete léky.

  7. Některé potraviny ovlivňují užívání léků a i proto je vhodné pročíst si příbalový leták.

  8. V případě, že do svého léčebného režimu máte zapojit nový lék či potravinový doplněk poraďte se o interakcích se svým lékařem, lékárníkem nebo na internetu vložte do programů, které posoudí nežádoucí vedlejší účinky. lekovaencyklopedie.cz/EncyclopediaApp/#interactionsfinder;lang=cs

  9. Při nasazování či vysazování léku se poraďte s lékařem či lékárníkem zda léky lze nasazovat pomalu a také pomalu vysazovat. Lidem s FM často stačí nižší dávka a je doporučováno, aby si našli svoji účinnou dávku. Pokud pacient hned začne s vysokou dávkou může mít nežádoucí účinky a na lék předčasně zanevře.

  10. Nezapomínejte také na péči o vaše oči, kůži a dostatečný pitný režim, všechny léky je vhodné zapíjet sklenicí vody. https://www.verywellhealth.com/how-to-remember-to-take-your…

Užitečné informace: 

https://www.olecich.cz/
https://www.lekarnici.cz/Pro-verejnost.aspx

 

V textu jsou uvedené všechny zdroje ze kterých bylo čerpáno. 

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.