Vánoce s FM a ME/CFS

02.12.2014 15:13

 

Vánoce mají být svátky radosti, ale dnes je máme spíše spojené se stresem a tížívým očekáváním. Především pro pacienty s chorobami jako FM a ME/CFS jsou Vánoce velice vyčerpávající a společenské akce, alkohol a těžké a sladké jídlo se negativně podepíše na zdraví několik dní po všem tom vánočním veselí. Některé průzkumy prokázaly, že nejen negativní události, ale i ty pozitivní jsou pro nás těžkou zkouškou, která nás vyčerpá natolik, že jsme několik dní zcela nepoužítelní.

 

Já jsem již osobně okusila jaký dopad na mě mají velké společenské události a proto raději pořádám menší setkání s přáteli, kterým nevadí, že zrovna nemám uklizeno a kteří se mnou rádi zůstanou doma a dívají se na film místo toho, abychom šli do společnosti.

Odmítám se zříci užívaní si veselých událostí a svátků, protože právě ty mě mimo jiné ženou kupředu a pomáhají v těžkých dnech a jsem ochotna za účast na nich zaplatit pár dny, kdy mi nebude dobře.

 

Naplánováním těchto velkých akcí můžeme předejíct bolestem, které přijdou po skončení těchto událostí.

KROK 1: PLÁNOVÁNÍ

- udělejte si velice detailní seznam toho, co chcete udělat (nákupy, zdobení, balení dárků, pečení, společenské události)

*** doporučuje se udělat si tento seznam po skončení svátků, když je vše ještě čerstvě v naší paměti

 

KROK 2: URČENÍ PRIORIT

- projděte si seznam a zvýrazněte to, co je nejdůležitější učinit (myslete především na sebe, nemůžete potěšit všechny—pokud některá teta nebo sestřenice chce upéct koláč, ať ho upeče sama)

- při určování priorit myslete nejen na to, co je důležité, ale především na to, jaké události a úkony vás dělají nejšťastnější (pokud si neužíváte balení dárků, nechte je zabalit někým jiným a vy dělejte jen to, co vám přináší největší potěšení---o tom přece svátky jsou)

 

KROK 3: ŠETŘETE SE

Pokud máte FM a ME/CFS víte, že je potřeba se šetřit při všem co děláte a nenechte se vyvést z míry ani ve svátečním období—ošklivě by se vám to vrátilo!

--- projděte si svůj seznam a to, co nemáte zvýrazněné, přenechte někomu jinému nebo zcela vyřaďte (nemyslete na vyřazené úkony, protože jste se již rozhodli, že pro vás nejsou natolik důležité a nepřinášejí vám takovou radost, tak se jich zbavte nebo vás jen potáhnu dolů)

- milujete předvánoční nakupování, ale příliš vás vysiluje? --- jděte se projít do obchodů nasát vánoční atmosféru a nakupte jen něco; zbytek dokupte přes internet (chodím nakupovat s manželem a bereme s sebou invalidní vozík pro případ, že bych byla velice unavená a nebyla schopná chodit)

- ve svém seznamu zahrňte alternativy toho, jak si ulehčit práci (já ráda vše peču sama, ale když jsem moc unavená, tak prostě pošlu manžela pro krém nebo nějaký extra druh cukroví)

-- projděte si váš seznam a snažte se do příprav začlenit rodinu a přátele—možná vás překvapí kolik lidí rádo přiloží ruku k dílu (při přípravách zažijete spoustu srandy a ty vzpomínky vám nikdo nevezme)

- pokud nikdo nechce pomoci, značí to pravděpodobně, že daná akce pro ně není důležitá---tudíž ani vy ji nepřikládejte velkou důležitost

-- jste uprostřed příprav a je na čase se podívat na váš seznam (pokud se ujistíte, že máte na vše dost času—vesele pokračujte dál;pokud však zjistíte, že nemáte dostatek času, nepanikařte a nelámejte to přes koleno)---kdybyste měli zlomenou nohu nebo rakovinu, tak byste si taky hlavu nelámali, tak se nepřepínejte jen proto, že ostatní vaši nemoc nemohou vidět a možná ani pořádně nevědí, co prožíváte. Vy víte, jak se cítíte a podle toho jednejte)

 

KDYŽ JE PO SVÁTCÍCH, UDĚLEJTE SI POZNÁMKY DO SVÉHO SEZNAMU, AŤ VÍTE ČEMU SE VYVAROVAT TEN ROK NÁSLEDUJÍCÍ.

NEZAPOMEŇTE SI NAPLÁNOVAT I NĚKOLIK DNÍ ODPOČINKU!

chronicfatigue.about.com/od/copingwithfmscfs/ss/holidaysurvival.htm

 
English (auto-detected) » Hungarian
 
 
English (auto-detected) » Hungarian