Vhodné stravování u FM

03.02.2019 06:11

Základ léčby Fibromyalgického syndromu je zdravý životní styl https://www.vitalia.cz/clanky/co-je-to-zdravy-zivotni-styl/ - dpovědnost za vlastní rozhodnutí ohledně svého zdraví nejen pro dnešek, ale i pro budoucnost. Součástí je stravování, jehož denní skladba má odpovídat jak výživovým doporučením, zemi pobytu, věku, ale i diagnóze nemocného.
V roce 2013 Fórum zdravé výživy představilo Českou potravinovou pyramidu jenž vidíte na titulním obrázku. Velice hezky ukazuje z jakých potravin se má nejvíce skládat váš jídelníček a které si máte dopřát co nejméně pokud chcete předejít zdravotním rizikům způsobeným nevhodným sestavením jídelníčku. Jak číst v této pyramidě a mnoho užitečných informací https://www.fzv.cz/pyramida-fzv/.

Začít se stravovat dle této pyramidy je vhodný základ. Ale to některým pacientům s FM bohužel stačit nebude jelikož u pacientů s fibromyalgií se jejich příznaky zhoršují po pozření určitých potravin https://link.springer.com/article/10. Důležité je pomocí eliminační diety zjistit o jaké potraviny jde a těm se vyhnout, někdy to může být pouze v kombinaci s jinými potravinami, pyly apod. (zkřížená alergie, potravinová intolerance aj.) https://www.dietvsdisease.org/fibromyalgia-and-diet/. U lékaře si můžete nechat udělat i diagnostiku potravinové alergie a intolerance, ovšem je třeba počítat i s tím, že výsledek nemusí být 100% https://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/diagnostika-a-lecba-potravinove-alergie. Každopádně pouze alergie a intolerance nejsou jediný důvod proč některé potraviny ze stravy u FM vyřadit.

Fruktoza, fruktany, laktóza, sacharóza, sorbitol, aspartam, xylitol a MSG nedělají fibromyalgikům dobře a doporučuje se tyto potraviny vyloučit nebo alespoň omezit. Potraviny obsahující příliš mnoho chemie spouštějí neurotransmitery, což zvyšuje citlivost na bolest. Někteří pacienti zaznamenali díky eliminaci těchto potravin snížení bolesti, parestezií, neuropatií, ztuhlostí, chronické únavy, spánku, trávicích potíží, deprese aj. https://cs.medicineday.info/4895-what-is-fructose-malabsorption.html
Fruktoza - ovocný cukr, med. Příznaky fruktózové malabsorpce zahrnují: trávicí potíže, chronická únava, vstřebávání některých živin např. železa, poruchy nálady a deprese. Fruktózová malabsorpce je spojena s nižšími hladinami tryptofanu, která hraje velkou roli ve vývoji depresivních poruch. Odstraněním fruktózy z jídelníčku lze účinně předejít obezitě, vyléčit ztučnění jater a zlepšit diabetes 2. typu i bez léků.
Fruktany - jsou obsažné např. v pšenici, ječmenu a žitu, dále ale také v cibuli, česneku, cizrně, chřestu, zelí, banánech nebo v artyčocích. Nesnášenlivost fruktanů může způsobit nadýmání, bolesti břicha, zácpu, průjem, nevolnost, křeče.
Laktóza - mléčný cukr, bývá i v lécích. Pokud způsobuje trávicí potíže doporučují se bezlaktózové potraviny, které neobsahují mléčný cukr. Mléčné výrobky obsahují protein, který zhoršuje artritidu a fibromyalgii. Dráždí tkáň kolem kloubů, což zhoršuje bolest.
Sacharóza - třtinový a řepný cukr. Zhoršuje bolesti a zánět.
Sorbitol, aspartam, xylitol - umělá sladidla, bývají i v lécích a potravinových doplňcích. Zvyšují citlivost na bolest a také vyvolávají trávicí potíže, syndrom dráždivého trakčníku. Aspartam může vyvolat závratě, bolení hlavy, vyrážky, poruchy chování u dětí aj.
MSG - glutamát sodný a další potravinářské přídatné látky způsobují zdravotní potíže u lidí s chronickou bolestí, a to stimulací receptorů bolesti, zvyšují bolest.
Gluten a kvasnice zhoršují bolesti. Sacharidy mohou zvýšit hladinu inzulínu a zhoršit jakýkoliv chronický stav. Vhodné je omezit konzervační látky, potravinářské přídatné látky, snížit nebo odstraněnit trans mastné kyselin a smažené pokrmy, potraviny s vysokým obsahem soli a tuku. Vyhnout se alkoholu, tabáku, kofeinu. Jíst antioxidační potraviny, ryby, libové maso. Sladit stévií či čekankovým sirupem. Denně vypít 1,5-2 litry vody - vzhledem k tomu, že fibromyalgici denně užívají léky a potravinové doplňky a každý lék se doporučuje zapít 200ml vody to vypít není problém.
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/zivot-s-fibromyalgii/strava/
https://xcellmedicalgroup.com/chronic-pain-7-foods-avoid/

Jelikož výzkumy u FM opakovaně potvrdily nízké hladiny serotoninu (5-hydroxytryptamin, 5-HT), 5-HT se syntetizuje z esenciální aminokyseliny 1-tryptofan (Trp), přítomnost neabsorbovaných molekul ve střevě, především fruktosy, snižuje absorpci Trp, nízká absorpce Trp snižuje biologickou dostupnost Trp, nízké hladiny Trp snižují biosyntézu 5-HT, nízké hladiny 5-HT způsobují příznaky FM.

Serotonin ovlivňuje lidské emoce a náladu, paměť, spánek, bolesti hlavy ale i bolest obecně, motorické funkce, žilní systém, gastrointestinální systém, chuť k jídlu, byl diskutován i vliv na imunitu organizmu. Serotonin je důležitý neurotransmiter, pro jehož tvorbu je nezbytná esenciální aminokyselina tryptofan. Tudíž u FM jsou vhodné potraviny bohaté na Trp-Tryptofan a s nízkým obsahem sacharózy. Tryptofan se nachází: drůbeží maso, sardinky, losos, čerstvý tuňák, ořechy, semena, chřest, mungo fazole, ananas, špenát, banány, sýry tofu a cottage. Tryptofan je také důležitý pro tvorbu melatoninu (hormon podílející se na regulaci tzv. cirkadiálních rytmů) a nikotinamidu. Studie ukazují, že podávání tryptofanu vede ke zlepšení nálady i zlepšení poruch spánku a při depresích. Tvorba serotoninu je závislá na podílu bílkovin a sacharidů ve stravě. Ve studiích na zvířatech se ukazuje, že pro zvýšení hladiny tryptofanu je prospěšná strava bohatší na sacharidy a chudší na bílkoviny. Z bílkovinných potravin je na tryptofan bohaté krůtí maso a ryby. Velmi zajímavý je vztah mezi hladinou serotoninu a chutěmi na sladké. Chutě na sladké, zejména silné nutkání na sladké (tzv. carving, bažení) se objevují v situacích silného emočního vypětí nebo u obézních jedinců, kteří udávají „hlad po sacharidech“. Uvedené souvislosti vycházejí z faktu, že tryptofan prostupuje snáze hematoencefalickou bariérou v případě, že potravina obsahující tryptofan je konzumována společně se sacharidy. Nedostatek serotoninu může být vedle jeho nedostatečného příjmu potravou způsoben i jeho špatným vstřebáváním. Většinou je to zdravotní problém starších lidí, ale postiženi mohou být i mladší jedinci s nemocemi trávicího ústrojí nebo s fruktózovou malabsorpcí. Fruktózová malabsorpce je porucha látkové výměny charakterizovaná neschopností dostatečně vstřebávat v tenkém střevě monosacharid fruktózu. U části pacientů se nemoc projevuje křečemi v břiše, plynatostí nebo průjmy, u části nemocných je projevem deprese. Důvodem případného výskytu depresí je, že současně s fruktózou dochází k poruchám vstřebávání tryptofanu.
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Mnozstvi-a-kvalita-stravy-maji-znacny-vliv-na-cinnost-mozku__s10012x10564.html
ct24.ceskatelevize.cz/svet/1455386-strava-bohata-na-tryptofan-ma-pomoci-proti-depresim
Tryptofan lze také užívat pomocí potravinových doplňků např. zde denní dávka vás vyjde na 1-2 Kčhttps://4fitness.cz/tryptofan-1-kg/. Na fitnes webech se dají výhodně koupit v sypké podobě či kapslích i jiné doporučované produkty u FM (např. vitamín C, arginin, kreatin, MSM, guarána, karnitin).

Vyhněte se volnému příjmu fruktozy, snižte příjem fruktanů a vyvažte množství fruktózy, případně požití, při současném užívání glukózy (hroznový cukr) k aktivaci GLUT2 společného transportu, je způsob, jak čelit tomuto stavu. Nadměrné množství fruktózy je velmi snadné, protože moderní západní strava je bohatá na fruktózu díky průmyslovým potravinám obsahujícím vysoce fruktózový kukuřičný sirup (HFCS), čerstvé ovoce, které přirozeně obsahuje fruktózu, med, nealkoholické nápoje a nápoje obsahující HFCS a sacharózu. Navíc, pšenice a většina obilovin, většina luštěnin a mnoho zeleniny obsahuje fruktany, což přispívá ke zvýšení celkového množství požití fruktosy. Pozornost je třeba věnovat také pomocným látkám ve farmakologických přípravcích - tablety, sirupy apod. Někteří autoři uvádějí, že pacienti s IBS spojené s malabsorpcí fruktózy mohou tolerovat 10-15 g fruktózy denně. Je rozumné předpokládat, že existuje prahová hodnota také u pacientů s FM a že tolerované množství fruktózy a ostatních nepřijatých molekul by se mohlo vztahovat k závažnosti pacientových stavů. Někteří pacienti hlásí, že i velmi nízké množství volné fruktózy může vyvolat příznaky. Po určité době lze vyzkoušet opětovné zavedení nevhodných potravin do stravy po jednom, aby se přesně zjistilo, kolik fruktózy a ostatních nepřijímaných molekul může pacient tolerovat, mít co nejméně omezující stravu a příznaky pod kontrolou. Společné užívání glukózy umožní přítomnost malého množství fruktózy ve stravě, jak již bylo zmíněno výše, aktivuje ko-transportér GLUT2, čímž redukuje neabsorbovanou fruktózu. Eliminace potravin obsahujících fruktózu by mohlo vést k souběžnému snížení příjmu vitamínů a minerálů. Je třeba podstupovat pravidelné krevní vyšetření a případnou suplementaci. Přítomnost neabsorbované fruktosy může také způsobit zhoršení mikrobiologie tím, že aktivuje pozitivní zpětnovazebnou smyčku: narůstající zhoršování mikrobiologie snižuje funkčnost absorpce jak fruktosy, tak Trp ve střevě, vstupující do bludného kruhu. Navíc může ovlivnit absorpci jiných esenciálních aminokyselin, protože Maillardova reakce není omezena na Trp a absorpci některých minerálních solí. Nelze vyloučit, že jiné molekuly, jako sorbitol nebo jiné cukry, které nemají specifický transportní systém, mohou mít podobné účinky. Stres může také vyvolat podobný účinek, který aktivuje stejnou biochemickou cestu, což přispívá k exacerbaci chorobných stavů: kromě estrogenů je TDO indukován samotným Trp a glukokortikoidy. Glukokortikoidní kortizol se rychle uvolňuje v reakci na emoční stres, stimuluje aktivitu Trp-KYN dráhy a ještě jednou snižuje dostupnost Trp pro 5-HT syntézu.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5936760/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5715322/

Fruktózová intolerance může způsobit řadu neobjasněných gastrointestinálních symptomů. Množství symptomů závisí na výši dávky fruktózy. Fruktózová malabsorpce je spojená s nižšími úrovněmi tryptofanu, které mohou hrát roli ve vývoji symptomů. Vysoká střevní koncentrace fruktózy zasahuje do metabolizmu L-tryptofanu a to může redukovat dostupnost tryptofanu pro biosyntézu serotoninu. Malabsorpce se může vyskytovat u pacientů se symptomy depresí. 
ukb.lf1.cuni.cz/diplomky/dp_bart04.pdf

Porucha vstřebávání fruktózy
Asi u poloviny postižených pacientů se projevují střevní křeče, plynatost nebo průjmy. Vedle těchto projevů podobajících se „syndromu dráždivého střeva“, se ale často vyskytují i deprese, nedostatek kyseliny listové a zinku. Při chronických stavech fruktózové malabsorpce dochází ke zcela nevyhovujícímu mikrobiálnímu osídlení střeva projevujícímu se chronickou imunostimulací. Transport fruktózy je ovlivňován i přítomností jiných polysacharidů ve stravě (při příjmu sorbitu se resorpční kapacita fruktózy sníží, při příjmu glukózy se zvýší). Diagnostikuje se pomocí dechového testu na vodík. V případě pozitivního výsledku jsou nutná další vyšetření pro vyloučení jiných poruch. Fruktózova malabsorpce se zásadně liší od fruktózové intolerance, což je vrozený nedostatek fruktózo-1-fosfát-aldolázy (aldoláza B) a vyskytuje se asi u jednoho z deseti tisíc až sta tisíc lidí.
Náprava spočívá především ve vyloučení fruktózy (ale i sorbitu) ze stravy. Někdy je třeba vyloučit i oligosacharidy jako stachyóza, verbaskóza nebo inulin, které nejsou fyziologicky resorbovány a mohou zhoršit potíže z fruktózové malabsorbce. Po zlepšení zdravotního stavu mohou být tyto složky zase pomalu přijímány. V některých případech jsou potíže zhoršovány i nedostatečným trávením polysacharidů s dlouhým řetězcem, které je třeba dočasně vyloučit ze stravy (např. škroby rezistenentí vůči amyláze). 
Potraviny, které bývají špatně snášeny při fruktózové malabsorpci:
sušené ovoce (rozinky, datle, fíky, meruňky, švestky atd.), ovocné šťávy, kompoty, marmelády, med, brukvovitá a cibulová zelenina, kysané zelí, pivo, syrová strava a strava bohatá na vlákninu.
https://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=1&typ=1&val=35935&ids=98

Nevhodný jídelníček nehraje roli při vzplanutí fibromyalgie, ale negativně ovlivňuje její symptomy a také má vliv na to kolik dalších diagnóz mimo fibromyalgie mít budete. Následkem špatné skladby vašeho jídelníčku jsou různé zdravotní potíže, např. obezita, diabetes mellistus, metabolický syndrom, steatóza co může vést až k vážnému onemocnění jater. 

U fibromyalgie neexistuje přesně daný jídelníček, každý si musí zjistit sám, které potraviny mu vyhovují a které např. jen v malé míře mu nezhoršují jeho zdravotní stav. Máme různé dg a proto je vhodné nejprve vyzkoušet přísnou dietu a pak pomalu zkusit zařadit některé zdravé potraviny, které se u FM nedoporučují. Příklad: Na dietě máme méně parestezií, dáme si sacharidy a vyskytují se častěji. Pak se rozhodneme buď budeme trpět či sacharidy omezíme.
Pokud se váš jídelníček skládá především ze zeleniny, masa, bezlaktózových výrobků, semínek, ořechů nemusí se nic vážit a můžete jíst prakticky kolik chcete, když vám nestoupá váha. Zvláště v množství se netřeba omezovat. Důležité je jíst pravidelně, 5x denně v dostatečném množství, to zjistíte např. tím, že si potraviny zapisujete do Kalorických tabulek https://www.kaloricketabulky.cz/. Toto stravování nevyžaduje žádných zvláštních receptů, speciálních často drahých potravin. Myslím, že každý umí přpravit plátek masa bez tuku a k tomu místo přílohy zvolit zeleninovou oblohu.

Paradoxem je, že když člověk onemocní zdravá strava je důležitější než kdykoliv jindy, jenže kvalitní potraviny jsou dražší a z invalidního důchodu nebo sociálních dávek si je dovolit nemůžete. Díky fyzickým projevům FM často si lidé nedokáží nakoupit, uvařit a pečovatelská služba diety nevaří. Pokud nemáte někoho blízkého, kdo vám uvaří může se stát, že sklouznete pouze k pojídání nevhodných trvanlivých potravin, které můžete mít u lůžka. Vaše stravování je nepravidelné, jíte málo, může jít o podvýživu a tělo nedostává dostatek vitamínů a minerálů, což u FM stojí za nejedním zdravotním problémem. Nejen, že tím přiberete spoustu kil, zdravotní stav se vám začne horšit. A v případě, že se nemůžete hýbat, velice těžko se pak nadváhy budete zbavovat. Až 70% fibromyalgiků je obézních z důsledku FM, diky úpravě stravování lze váhu snížit aniž by jste musely pohybovat více než vaše tělo zvládne.
https://fibromialgiamelilla.wordpress.com/2013/01/22/hasta-un-70-de-los-pacientes-con-fibromialgia-severa-padece-obesidad/

Pokud váš zdravotní stav je vážnější a nejste schopni náročného vaření je třeba se i zamyslet jaké potraviny potřebují co nejmenší přípravu. Např. mrkev se dá koupit už ostrouhaná, ředkvičky, ledový salát stačí jen omýt. Zavináč má výhodu, že se nemusí vařit. Maso se dá koupit na plátky či nakrájené na kostky. Mléčné výrobky, oříšky nepotřebují úpravu. I moderní kuchyňské přístroje vám mohou ulehčit život, nemusíte stát dlouho v kuchyni. Na internetu či ve svépomocné pacientské skupině jistě najdete spoustu tipů jak si ulehčit přípravu stravy.

Kde pacienti s FM dělají chybu:
Jejich léčba se skládá jen s užívání léků.
Zkouší různé módní diety, které nejsou založeny na poznatcích výzkumů pro fibromalgiky.
Nechtějí se vzdát věcí které jim zhoršují jejich zdravotní stav, v tomto případě stravování. Jen protože mají něco rádi, je to pohodlné. No věřte, že zbavit se zdravotních potíží a obezity je mnohem těžší.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.