Vodoléčba - Hydroterapie

02.08.2016 02:02

 

Při zahřátí kůže horkou koupelí nebo obkladem je krev přiváděna k povrchu a pak se vrací k hlouběji uloženým krevním cévám. 

  • Studená voda odvádí krev z povrchu, ale způsobí druhotný pocit tepla, když se krev vrací do tkání a cév, ze kterých byla předtím chladem vytlačena. 
  • Teplá voda má uvolňující účinky. Horké koupele vyvolávají pocit pocení, při kterém se vylučují z těla škodlivé látky.

Také ve formě teplých obkladů může voda zmírňovat bolesti a zánětlivé projevy, avšak na zanícené rány a zranění je třeba použít vodu studenou. Horká voda totiž zvyšuje průtok krve, čímž by zhoršila zánět při poranění. Protože má teplá voda relaxující účinek, je vhodné sprchvat se těsně před spaním - voda vám způsobí ospalost a malátnost.

  • Střídavé horké a studené koupele (tzv. šlapačky) posilují krevní oběh,  prokrvení vnitřnich orgánů, relaxace svalů a odstraňují únavu.
  • Perličková koupel probíhá ve vodoléčebné vaně, teplota vody je lehce hypertermní, 36 – 38 °C. Po koupeli následuje suchý zábal. Koupel má sedativní, relaxační a jemný masážní účinek.
  • Vřídelní koupel ve vřídelní vodě teplé 37-40°C. Využívá účinku teplé koupele a minerálních látek obsažených ve vřídelní vodě, které se vstřebávají kůží. Má vliv na oběhový a střevní systém i na celkové uklidnění.
  • Přísadové koupele (jodová, Calmonal, peloidní) příznivě ovlivňují pohybový aparát, uvolňují svalové napětí, mají protibolestivé účinky. Po jodové a peloidní koupeli následuje 7 min. zábal. Jsou zvláště vhodné k léčení poúrazových a pooperačních stavů nebo při léčení degenerativních změn páteře a kloubů. Mají také relaxační a protistresový účinek.
  • Vířivá koupel na dolní končetiny je masáž, která se provádí pod vodou pomocí malých trysek umístěných uvnitř sedací vany. Procedura podporuje prokrvení a metabolismus v masírovaných tkáních. Je vhodná u poruch prokrvení, onemocněních kloubů dolních končetin, pocitu těžkých nohou.
  • Podvodní masáž celková je prováděna ve vodoléčebné vaně s teplotou vody 37 – 38 °C proudem vody pod tlakem do 2 atmosfér. Jde o spojení účinku tepelné koupele, masáže, aktivního a pasivního pohybu ve vodním prostředí způsobující hyperemii kůže a podkoží, relaxaci.
  • Cvičení v bazénu spojuje výhody cvičení a teplé vody. Cvičení využívá hydrostatického tlaku, tepla, odporu vody a vztlaku, tím je cvičení ve vodě snazší. Vhodné při onemocněních pohybového aparátu, u pooperačních a poúrazových stavů.
  • Hydrokinezioterapie výhodou jsou bezbolestné pohyby, které na suchu pro bolest nebo slabost nemůžeme udělat. Ve vodě je každý pohyb uvolněnější a nenásilně se zvětšuje rozsah pohybu. Tlak vody působí jako elastická bandáž, což při poškození pouzder a vazů dává kloubu více jistoty. Odporem vody se při hydrokinezioterapii posilují jednotlivé svalové skupiny. Na rozdíl od cvičení na suchu je při hydrokinezioterapii odporové cvičení součástí každého pohybu, přičemž voda zvyšuje stabilitu postižených struktur. K výhodám cvičení ve vodě patří i to, že se harmonicky rozvíjí statická i dynamická funkce. Pravidelným cvičením ve vodě s přiměřenou intenzitou se dá dosáhnout zlepšení koronární rezervy bez rizika nadměrné zátěže pohybového systému. Oproti většině ostatních forem aerobní zátěže je to cvičení bez jakýchkoliv otřesů a tím nejúčinněji chrání naše klouby, ale i kardiovaskulární systém. Kardiovaskulární cvičení, při dodržování správné techniky a postoje posiluje svaly trupu, zlepšuje stabilitu páteře a zlepšuje fyzickou kondici. www.djk.cz/regenerace-cviceni-v-bazenu.html
  • Aerobní cvičení ve vodě www.aqua-aerobic.cz/co-je-aqua-aerobic.asp

 

Celková aplikace tepla při koupelích je následující:

Koupel 36°C - u pacienta, který do této lázně vstupuje s velkým kalorickým deficitem začne nejprve teplo proudit z koupele do povrchu a teprve tehdy, až se kalorický deficit vyrovná, uplatní se proud metabolického tepla z organismu do vodního prostředí

Koupel 37°C - i zde se nejprve vyrovnává kalorický deficit, to se ale děje současně zvnějšku i zevnitř. Koupel je teplejší, nežli povrchové slupky kůže a tím pádem teplo proudí do ní. Likvidace kalorického defektu je značně rychlejší, ale musí být udržována teplota, jinak je vzestup teploty zpomalen

Koupel 38°C - teplota je vyšší, tzn. projevuje se jako vysloveně hypertermizující výkon. Nejprve se zahřeje povrch těla, pak prostupuje teplo dále, zrychluje se tep. Přehřívání se reguluje díky zvýšenému pocení hlavy

Koupel 39°C - kožní teplota se ustálí na něco málo přes 38°C a likvidace kalorického deficitu probíhá velmi rychle

Koupel 40-43°C - je silně hypertemizující. Dochází k prudké mobilizaci krevního oběhu, hlavně v kůži a ta je, prakticky, okamžitá. V několika vteřinách dochází ke zrychlení tepu a paradoxně se projeví snížení teploty ze slupky těla, pokles je přímo úměrný kalorickému deficitu.


neviditelnypes.lidovky.cz/rozhlednik-vodolecba-znama-neznama-duw-/p_zviretnik.asp?c=A091125_174512_p_zviretnik_dru

Odkazy:

cs.wikipedia.org/wiki/Vodol%C3%A9%C4%8Dba

tucsoncitizen.com/natural-medicine-tips/2012/09/14/hydrotherapy-for-rheumatoid-arthritis-fibromyalgia-and-athletic-recovery/

www.fibromyalgia-symptoms.org/fibromyalgia_hydro.html

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18751709

hydrotherapy2u.blogspot.com/2008/04/fibromyalgia-exercise-in-warm-water-is.html

www.healthshare.com.au/questions/45544-how-can-hydrotherapy-help-someone-with-fibromyalgia