Vozík či skůtr

03.08.2014 10:59

Pokud nastane chvíle, kdy nebudete moci bez pomůcek či s nimy (fr.hole, chodítko aj.) se pohybovat nebo zvládnete pouze pár kroků po bytě, ale již se nedostanete k lékaři, do obchodu, na úřad je vhodné požádat svého rehabilitačního lékaře, neurologa, ortopeda či internistu o poukaz na vozík. Když máte ,,zdravé" horní končetiny a dostatek svalové síly bude vám předepsán mechanický vozík. Za pomocí odborníka si nejprve vyberete takový jenž vám bude vyhovovat na dobu min. 5 let. Buď navštívíte specializované prodejny nebo k vám odborník přijede domů a vozík s vámi vybere. Vozík je možno také získat při hospitalizaci či v Rehabilitačním ústavu atd. Poukaz schvaluje revizní lékař. Některé vozíky jsou plně hrazeny pojišťovnou, jiné jsou s doplatkem např. na doplňky a pak jsou vozíky jenž jsou plně hrazeny pacientem.

 

MANUÁL K URČENÍ SPRÁVNÝCH ROZMĚRŮ VOZÍKU: www.dmapraha.cz/images/dokumenty/rozmery-voziku.pdf

 

Typ vozíku je nutno volit v závislosti na tělesných proporcích a charakteru postižení budoucího uživatele, ale i s ohledem na podmínky, v nichž bude vozík provozován. V závislosti na tom lze volit vozík standardního, nebo speciálního typu, v základním provedení, nebo s různým volitelným příslušenstvím. U komfortnějších vozíků je podkladem pro volbu jejich skladby objednací list. Z jeho vyplnění pro Vás též vyplyne, jaké poukazy je nutno vystavit na další příslušenství, zvolené k základnímu provedení. Při volbě vhodného typu vozíku je účelné vyzkoušet si jeho užívání tam, kde jej pak budete používat, abyste měli jistotu, že s ním projedete všemi dveřmi v bytě, vejdete se s ním do výtahu, vejde se Vám do auta, ale i že se Vám v něm bude pohodlně sedět. www.ortoservis.cz/pages/mechanicke_voziky/mechanicke_voziky.php

 

Nenechte se odradit tím, že drahé pomůcky jako vozík příliš zatíží lékařovu ordinaci - nejdou do jeho limitů!!!

 

V případě, že potřebujete půjčit vozík pouze na jednotlivé akce jako je výlet, kulturní akce aj. můžete si vozík zapůjčit v půjčovně poblíž vašeho bydliště.

Např.: www.helpnet.cz/kompenzacni-pomucky/pujcovani-bazary-pomucek Mechanický vozík na den stojí zapůjšení např. 20Kč, eletrický 30Kč.

 

Rozhodnete-li se si koupit vozík samy:

Na trhu jsou vozíky nové od 4.490Kč www.pomuckyzdravotnicke.cz/0402-vozik-mechanicky-zakladni-2081.html mujvozik.cz/voziky/levne-voziky/centro-s1/

Také je možné zakoupit repase či v bazarech. Pozor pokud někdo získal pomůcku od pojišťovny nesmí ji prodat!

 

V případě, že máte i onemocnění horních končetin či celkovou svalovou slabost požádjte si o vozík eletrický.

Při výběru eletrického je nutné se rozhodnout zda jej budete používat doma i venku nebo jen venku. Musíte se podrobit psychologickým testům a očímu vyšetření. Na základě přidělení vozíku pojišťovnou vám sociální odbor městského úřadu zaplatí lyžiny, tak, aby jste se mohly dostat do domu, auta apod.

 

www.meyra.cz/katalog.php?action=elektricke

www.ortoservis.cz/pages/elektricke_voziky/elektricke_voziky.php

www.dmapraha.cz/katalog/elektricke-invalidni-voziky/

 

Další možností je pořízení skůtru

Skůtry pojišťovna nehradí, ale je zde možnost jednorázového příspěvku od městského úřadu či nadace. Opět se dělí na interiérové a exteriérové. Před výběrem si pečlivě promyslete jaký terén skůtr musí zvládnout a jaký by měl mít dojezd na nabití.

www.dmapraha.cz/katalog/elektricke-skutry/

www.ortoservis.cz/pages/skutry/skutry.php

 
English (auto-detected) » Hungarian
 
 
English (auto-detected) » Hungarian