Vše o cvičení u FM

01.02.2019 16:41

Cvičení pomáhá zabránit dekondici, obezitě, špatnému držení těla, svalové dysbalanci a rozvoji dalších, často velmi bolestivých diagnóz.

Přestože pacienti s FM a ME/CFS trpí pohybovou netoleranci i z důvodu toho, že naše svalové buňky potřebují více kyslíku, která vzniká následkem abnormálního metabolismu na mitochondrické úrovni je důležité, aby nezanevřeli na pravidelný pohyb. 
https://sacfs.asn.au/…/02_27_exercise_and_oxygen_shortage_in…

Pod pojmem cvičení si u FM nesmíme představovat aerobik, stretching, posilovnu, běhání atd.
Nejvhodnější je cvičení v bazénu s posuvným dnem s teplou vodou pod dohledem fyzioterapeuta, dále např. cvičení pro seniory, jóga ze zaměřením na chronicky nemocné, tai chi, cvičení na lůžku pro ležící pacienty, dýchání nebo pohyb za pomocí druhé osoby. 
Vzhledem k tomu, že fibromyalgici mají různé stupně postižení, přidružené diagnózy, není pro všechny vytvořené stejné - jednotné cvičení. Co zvládne lehce jeden, pro druhého to může znamenat nadměrnou zátěž. 
Zvláště pacienti s hypermobilním syndromem by měly vědět jaké cviky mohou a které jim tento syndrom ještě zhoršují. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/bol…/hypermobilni-syndrom/

Cvičení u fibromyalgie má svá pravidla:

1) Nejprve musí být snížená bolest, medikamentózně zaléčena algeziologem - Centrum bolesti.

2) Cvičební program má být sestaven pacientovi na míru, dle jeho fyzické kondice, diagnóz a postupně upravován. Při sestavování cvičební jednotky je nutné si uvědomit, že i minimální svalová zátěž, která na zdravého člověka neklade žádné nároky, může pro fibromyalgika znamenat přetížení.

3) Není dobré začínat skupinovým cvičením, které může u nehomogenní skupiny pacienty demotivovat a zhoršit jejich depresivní symptomy.

4) Pouze pod vedení zkušeného fyzioterapeuta, přiměřená zátěž, která nezhoršuje symptomy a vede k odmítnutí dalšího cvičení.

5) Po ukončení cvičebního programu je důležité pacienta motivovat k samostatnému pokračování ve cvičení a aktivnímu přístupu k nemoci. Nelze ovšem předpokládat, že pacient s FM si cviky zapamatuje a není neobvyklé, že i přestože je zvyklý pravidelně cvičit naráz ustane jelikož na tuto činnost ze dne na den zapomněl.

- Cvičení nesmí zhoršovat výrazně bolest či únavu i když zpočátku lze očekávat mírné zhoršení.

- Nesmí dojít ke zhoršení post-námahové poruchy (PEM) https://me-pedia.org/wiki/Post-exertional_malaise

- V dny, kdy pacient je vystaven větší fyzické zátěži je třeba cvičení tomu uzpůsobit.

- Ze začátku cvičení je dobré stanovit zátěž pod hranicí možností pacienta a postupně ji zvyšovat a prodlužovat dobu cvičení.

- Během cvičení by pacient měl být schopen plynně mluvit.

- Účinné je cvičit denně nebo alespoň několikrát týdně.

- Vždy dbáme na správné dýchání.

- Pokud při cvičení si pouštíme i muziku při které se nám dobře relaxuje tělo se lépe uvolní.

- Cvičení lze zakončit relaxací.

- Jednou za čas při rehabilitaci je vhodné zacvičit naší sestavu před fyzioterapeutem, aby posoudil zda cviky děláme správně (jinak si můžeme ublížit) a také posoudit zda by sestava se neměla pozměnit.

- V případě, že nám sestavu na míru nepomohl sestavit fyzioterapeut nebo jsme ji zapomněly, lze si např. na internetu najít cvičení co nám vyhovuje. 
Např. Pro seniory https://www.seniorum.cz/videoserial-cviceni/barevne.html
Cvičení s overballem či jinými pomůckami https://www.fyzioklinika.cz/…/cviceni-podle-pomucek/overball
Cvičení na míči https://www.nemoczad.estranky.cz/fotoalbum/cviceni-na-mici/
Další odkazy a užitečné informace:
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/lec…/rehabilitace/cviceni/

 

Důležité, aby si každý našel to co mu vyhovuje, pomáhá mu. Máme spoustu bolestí díky FM a nemusíme je ještě rozšířit i o bolesti od ochablých svalů, nemocné páteře, bolestí hlavy aj. Nejhorší je nedělat nic.