Whiplash - poranění krční páteře

01.12.2014 15:35


Převážná část pacientů s fibromyalgickým syndromem má onemocnění krční páteře a bolí je pravidelně hlava. 
Krční páteř je nejzranitelnější část páteře pro svou výraznou pohyblivost, zvláště pokud máte hypermobilní syndrom či neposílené svaly. K častým poraněním krční páteře dochází při úrazech či autonehodách. Pokud při nárazu auta, úrazu dojde k prudkému pohybu hlavy dopředu a dozadu může dojít k poranění krční páteře - Whiplash Injury. Jde o skryté poranění, které není vidět a těsně po nehodě nemáte žádné zdravotní potíže. A tak vás ani nenapadne vyhledat lékaře, nechat se vyšetřit a vyloučit poranění krční páteře po nehodě, ani se nechat následně sledovat z hlediska možných pozdních příznaků. 
Pokud však bezprostředně po úrazu nedojde k adekvátní léčbě, tělo postupně nahrazuje poškozené buňky vazivovou tkání (jizvami), které mění strukturu tkání a průběh nervů. Může tak dojít ke zhoršení sluchu nebo zraku, pískání v uších (tinnitus), závratím, bolestem hlavy, poruchám polykání a k mnoha dalším obtížím, které se postupně stávají chronickými. A jelikož tyto symptomy jsou u FM běžné nemusí vás napadnout, že máte i jiné onemocnění.
Tyto potíže mohou přetrvávat měsíce, roky a v některých případech mohou postiženého provázet i po zbytek života. Různými trvalými následky Whiplash trpí kolem 20 % postižených. Zatímco kostní poranění se dají dobře diagnostikovat a z hlediska hojivosti mají velmi dobrou prognózu, nelze toto říci o vazivových poraněních. I mikroskopická vazivová poranění na krční páteři se hojí jizvami, které jsou funkčně méněcenné. S odstupem řady let se tak může objevit i tzv. "nestabilita páteře" jako následek dávno prodělaného Whiplash. Zdravotní potíže se mohou objevit až po pár dnech či měsících. Vy ani lékař si je nemusí spojit s úrazem či autonehodou.

U většiny pacientů se do 24 hodin po nehodě rozvinou typické příznaky: bolest a ztuhlost šíje, bolest hlavy, závrať, bolest spánkové a čelistní kosti, bolest zad.

Doprovodné příznaky však nemusí být výhradně vázané na oblast hlavy a krku, může se jednat o celou škálu dalších symptomů souvisejících s poškozením měkkých tkání: bolest a ztuhlost ramen, chrapot, poruchy polykání, únava, bolest rukou, pociťování slabosti v rukou, poruchy vidění (např. dvojité vidění), zvonění v uších.

Výjimkou není ani přítomnost různých psychických problémů: deprese, frustrace, úzkost, stres, závislost na lécích, nespavost. 

Také se může vyskytnout: syndrom karpálního tunelu, migrény, potíže s TMJ, neuralgie trojklaného nervu, torticollis - stočení hlavy k jedné straně krku často provázené bolestivým spasmem krčních svalů / dystonie.

Žádná z běžných vyšetřovacích metod používaných v ČR nedokáže spolehlivě tento syndrom diagnostikovat, proto jsou provedená vyšetření až u 40 % postižených pacientů vyhodnocena s negativním závěrem (pacienti jsou tedy považováni za zdravé).

Pokud úraz nezpůsobí výhřez a posun obratlů, CT a MRI žádný funkční problém neodhalí. Pacienti pak vypadají jako simulanti, hypochondři či blázni, přestože reálně trpí vážnými problémy. Řada z nich skončí úplně zbytečně u psychiatrů, aniž by se tím vyřešily jejich zdravotní potíže. Proto je důležité, aby se takový člověk dostal včas k otoneurologovi, tedy specialistovi, který se zabývá otázkami rovnováhy. Ví, jak správně vyšetřit Whiplash a jak léčit vzniklá poranění. V případě, že jste měly úraz a sledujete u sebe některý z výše uvedených projevů je tedy vhodné vyhledat odborné pracoviště, kde mají přístroj Tetrax. Pouze přístroj Tetrax je spolehlivý při diagnostice whiplash syndromu. Jde o speciální diagnostický přístroj s jehož pomocí lze detailně objasnit poruchy stability a rovnováhy pacienta. Umožňuje zjistit a vyhodnotit závratě, poranění způsobená nadměrným tlakovým zatížením krčních partií či reakci na léky a intoxikace. Přístroj je schopen rozpoznat i patologické příznaky, které jiné testy neodhalily. Navíc dokáže odhalit přetrvávající potíže s rovnováhou u pacientů až pět let po zranění, přestože se ostatní vyšetření ukázala být negativní. Žádné jiné diagnostické zařízení nedokáže měřit nestabilitu a přesně určit zdroj problémů s rovnováhou tak přesně a spolehlivě jako tento systém. Dokáže potvrdit souvislost mezi konkrétním příznakem a úrazem, navíc je schopen nasměrovat lékaře na další potřebná odborná vyšetření (oční, ORL, neurologické, ortopedické atd.). V případě sporných soudních jednání je objektivním arbitrem pro stanovení výše odškodného, navíc bezpečně odhalí simulanta. Vyšetření je velmi krátké, bezbolestné, pohodlné a lze ho kdykoli opakovat. Dalšími funkčními vyšetřovacími testy je možné zjistit rozsah poškození. Ty může provést rehabilitační lékař, ortoped, neurolog, chiropraktik a specializovaný fyzioterapeut. https://www.ordinace.cz/clanek/operkovy-syndrom/

Léčba a terapie
https://www.rehabilitace.info/zdravotni/urazy-typu-whiplash-lecba/

Zabránit úrazu lze správným nastavením opěrky hlavy v autě.
Její vrchol by měl být zároveň s temenem hlavy nebo o něco výš. Vzdálenost mezi hlavou a opěrkou by neměla být větší než 5 cm. Čím je větší, tím horší bývají zranění. Některá auta jsou už vybavena aktivním opěrkovým systémem, který následky zmíněných úrazů tlumí.

https://www.novinky.cz/zena/zdravi/328123-zahadny-operkovy-syndrom-muze-stat-za-radou-zdravotnich-potizi.html


Whiplash má stejné příznaky jako FM a tak nemusí být odhalen. Whiplash není příčinou FM. www.jrheum.org/content/41/1

Jiné názvy pro Whiplash je opěrkový syndrom či prásknutí bičem. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/whiplash-poraneni-krcni-patere/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM