Železo a FM

02.07.2019 18:37

Velmi důležitým prvkem pro metabolismus člověka je železo, potřebují jej všechny tělesné orgány. Je nezbytnou součástí hemoglobinu, složky červených krvinek přenášející kyslík k buňkám. Je také součástí myoglobinu, který zásobuje kyslíkem svaly, a dále je součástí celé řady enzymů a imunitního systému. Tím, že pomáhá rozdělovat kyslík krví a ve svalech, zásobuje železo celé tělo energií. Při jeho absorpci v organismu dochází ke tvorbě volných radikálů, proti kterým velmi účinně působí antioxidační vitaminy – vitamin E, C a A. Studie ukazují, že i malý nedostatek železa spojený většinou s mírnou chudokrevností může u dospělých snižovat pozornost a poruchy soustředění a u dětí se může projevit špatným prospěchem ve škole.

90% žen s fibromyalgickým syndromem má nedostatek železa a podle výzkumu publikovaného v European Journal of Clinical Nutrition, může FM zvýšit riziko nedostatku železa u žen až o 88%. U pacientů s nízkou hladinou železa je cca 6x vyšší riziko vzplanutí fibromyalgie. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/u-pacientu-s-nizkou-hlad…/.

Korelativní důkazy z klinických studií naznačují možnou souvislost mezi deficitem železa a fibromyalgií https://www.nature.com/articles/ejcn2009149.pdf?origin=ppub.
U pacientů s nízkou hladinou železa a talasemií se běžně nachází i fibromyalgie https://link.springer.com/artic…/10.1007%2Fs10067-008-0871-7 https://lekarske.slovniky.cz/pojem/talasemie .

U pacientů s FM bylo laboratorně zjištěno, že mají snížené hladiny železa, hořčíku a zinku, což může souviset s větším množstvím bolestivých bodů a únavou (Saxena & Solitar, 2010).

Železo je nezbytné pro řadu enzymů zapojených do syntézy neurotransmiterů. Analýza mozkomíšního moku u fibromyalgického syndromu ukázala snížení koncentrace biogenních aminových metabolitů, včetně dopaminu, norepinefrinu a serotoninu. Železo jako kofaktor produkce serotoninu a dopaminu může hrát roli v etiologii FM https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20087382.

Zpočátku se nedostatek železa nijak neprojevuje, ale když se zásoby v organismu zmenší, zmenšuje se i jeho schopnost vytvářet zdravé červené krvinky. Výsledkem je chudokrevnost - anémie z nedostatku železa, která může zhoršit příznaky FM a zrcadlit je. Jelikož anémie má shodné symptomy s FM může se stát, že nikoho nenapadne, že jde o další diagnózu a naopak. Fibromyalgikům by měly být hlídané hladiny železa.

Častěji nízkou hladinou železa trpí ženy, protože organismus ztrácí železo při krvácení.
Ženy s anémií z nedostatku železa mohou zaznamenat některé nebo všechny z následujících příznaků: únava, kognitivní problémy, studené ruce a nohy, bolesti hlavy, bledá kůže, bušení srdce, dušnost, bolest na hrudi, úzkost.

Totéž lze říci o hypotyreóze (nízká funkce štítné žlázy), která také sdílí mnoho stejných příznaků a je také u FM poddiagnostikována.

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/kdyz-fibromyalgici-maji-…/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/pribuzna-one…/hypotyreoza/

Mezi další příznaky nedostatku železa patří porucha termoregulace, rozpraskané koutky, afty, suchá kůže, deprese, nechutenství, potíže s polykáním, špatná kvalita vlasů a nehtů, pachuť v ústech a na jazyku, chuť na hlínu či papír, neplodnost aj.

K anemii přispívá i nedostatek dalších látek, jako jsou např. některé vitaminy, a to kyselina listová a vitamin B12 https://www.vyzivaspol.cz/zelezo-2/.

Nedostatek železa vede k chudokrevnosti, která se projevuje sníženou kapacitou krve pro dýchací plyny a také k větší vnímavosti k infekcím. https://web.archive.org/…/2014…/https://www.onemoci.cz/zelezo

Bez dostatku železa nemůže být dostatečně syntetizován ATP (adenosintrifosfát), palivo organismu. Výsledkem je, že někteří lidé s nedostatkem železa pociťují únavu i přesto, že mají normální hladinu hemoglobinu a nemají chudokrevnosti. A zde je zřejmě hlavní důvod proč je fibromyalgikům zvláště doporučováno doplňovat železo. U FM je nízká hladina ATP což způsobuje únavu, fibromlhu, ranní ztuhlosti, bolesti svalů, křeče a záškuby https://fibromyalgik.webnode.cz/…/u-fm-je-nizka-hladina-atp/.

Přidruženou diagnózou fibromyalgie je velice často syndrom neklidných nohu (RLS). U pacientů s RLS je vhodné dosáhnout úrovně feritinu (krevní test na železo) 70-90 ng/ml, aby se maximalizovalo množství železa do mozku a došlo ke zmírnění symptomů RLS. Obvykle je jakýkoliv feritin nad 10 považován za "normální", ale pokud máte RLS toto množství nestačí. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souvisejic…/neklidne-nohy/

Jedním z důvodů proč fibromyalgici mají bolesti je myofasciální bolestivý syndrom, ten se vyskytuje u 70% pacientů a také se u něj nachází nízké hladiny železa. V případě, že se železo doplní zlepší se i tyto zdravotní potíže https://fibromyalgik.webnode.cz/…/myofascialni-bolestivy-s…/.

Dále doplnění železa fibromyalgikům pomůže ke správnému fungování mozkových buněk https://fibromyalgik.webnode.cz/news/multitasking-a-fm/

Minerály si naše tělo bere první z vlasů, pokud jich má nedostatek kvalita vlasů se zhorší i jejich vzhled. Doplnění železa zlepší i tento problém https://fibromyalgik.webnode.cz/…/problemy-s-vlasy-u-fibro…/.

Železo je rozhodující pro přeměnu neaktivního hormonu štítné žlázy T4 na aktivní formu T3. Lidé s fibromyalgií již mají potíže s tímto problémem a nedostatek T3 štítné žlázy je hlavním problémem u fibromyalgie. Ve skutečnosti, správné použití hormonu štítné žlázy T3 může dramaticky zvrátit fibromyalgii v určité podskupině. https://www.vitality101.com/…/six-signs-of-iron-deficiency-…

Pokud máte FM ujistěte se, že vaše hodnota feritinu je 60 a vyšší. Měli byste také si nechat udělat test "saturace železa" a jeho výsledek má být vyšší než 22%. Při nižších hodnotách váš lékař navrhne doplnit železo. 

Pro lékaře nejsou podstatné jen laboratorní výsledky, ale také příznaky. 

I lidé, zvláště fibromyalgici s normálními hladinami reagují pozitivně na léčbu železem. Není totiž důležité jaké hladiny železa máte v krvi, ale kolik se vám železa dostane do mozku. Intravenózní (IV) infuze železa je nejúčinnější způsob, jak jej do něj dostat.  https://www.vitality101.com/…/six-signs-of-iron-deficiency-…https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ccr3.1529

Pro osoby žijící s fibromyalgií nedostatky v oblasti výživy jsou v popředí jejich zájmu, jelikož právě strava a potravinové doplňky mohou příznivě ovlivnit různé zdravotní potíže.

Absorpce železa z potravin závisí na zdroji
Mezi potraviny bohaté na železo patří játra, hovězí a jehněčí maso. Rovněž dary moře, například ústřice a mušle, obsahují železo. Vegetariáni mohou získat přiměřené množství železa z fazolí a hrachu, listové zeleniny, sušeného ovoce (např. meruněk a rozinek) a obohacených upravených snídaňových obilnin. Pivovarské kvasnice, hnědé mořské řasy, melasa a pšeničné otruby jsou rovněž velmi dobrým zdrojem železa.

Viníkem deficitu železa však mohou být i některá chronická onemocnění (celiakie, onemocnění žaludku apod.), užívání léků (např. antacid), časté průjmy, porucha absorpce železa v trávicím traktu atd. Dopátrat se příčiny deficitu bývá mnohdy svízelné i pro lékaře, a proto mnozí volí nejjednodušší řešení – předepíší potravinový doplněk. Což samozřejmě řeší situaci pouze částečně. 

Suplementy s obsahem železa se konzumují ráno, ideálně na lačno. Podávání během jídla a bezprostředně po něm snižuje absorpci železa až o 50 %! https://www.dama.cz/…/nedostatek-zeleza-unava-caste-infekce…

Některé formy železa mohou být těžké na žaludek a způsobit nevolnost a zácpu. Železo ve formě bisglycinátu železnatého je šetrné k zažívacímu systému, nezpůsobuje zácpu a je pro tělo nejlépe využitelné. Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, je doporučováno při únavě, pocitech slabosti a vyčerpání.


Vstřebatelnost má být podpořena vitamínem C, který zvyšuje absorpci železa v těle až 4x. 

Také aktivní formy B6, B12 a kyseliny listové zvyšují schopnost těla využívat železa. 

Naopak káva, čaj a vápník absorpci narušuje a také fytáty a polyfenoly v obilovinách, zelenině a luštěninách či rostlinné bílkoviny v sóji a ořeších.

Pokud netolerujete nebo neabsorbujete perorální železo, lze použít transdermální formu. Nežádoucím jevem může být zbarvení kůže. Vhodné jsou i náplasti Patch MD, které nemají nechtěný barvící efekt. 
https://www.patchmd.com/Iron-Plus-Topical-Patch.html
https://www.fridabotanicals.com/product/mag3/
https://www.facebook.com/…/a.762146857453…/810137219321503/…
https://www.fridabotanicals.com/product/muscle2/
https://www.youtube.com/watch?v=NBHhJKnU1-0&t=2s
https://www.drliptan.com/…/natural-treatments-for-restless-…

Železo obsahuje také keř Camu camu. https://fibromyalgik.webnode.cz/n…/methylsulfonylmethan-msm/

Léčba karboxymaltózou zlepší symptomy FM https://link.springer.com/artic…/10.1007%2Fs40744-017-0088-9.

V ČR lék jenž obsahuje komplex železa s karboxymaltosou (CARBOXYMALTOSUM FERRICUM) je Ferinject [ferindžekt]. Podává se lidem s nedostatkem železa, kteří potřebují jeho rychlý přísun, či u kterých je vážná porucha vstřebávání železa z trávicího traktu (např. těžké formy Crohnovy nemoci). Preparát lze zvážit i u lidí, kteří železo v tabletkách nejsou schopni tolerovat (trávicí obtíže apod.). Tato forma umožňuje nitrožilní podání léku. U léku je vysoký doplatek. https://www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?kod=0155379
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/u-pacientu-s-nizkou-hlad…/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete informovanost nejen o FM.