Život s kognitivními obtížemi. Jak na to.

15.02.2012 18:15

U mnoha lidí s fibromyalgií nebo chronickým únavovým syndromem se čas od času vyskytnou kognitivní problémy.

Tento náhlý výpadek paměti nebo neschopnost mluvit a myslet, je jednoznačně ponižující a způsobuje stud a beznaděj jinak inteligentního a moudrého člověka.


Kognitivní problémy, (dále v článku uváděny jako mlha) se se vší svou ošklivostí objeví zrovna v tom nejnevhodnějším okamžiku.

  • Zavoláte do ordinace svého doktora a se zděšením se díváte na hodiny, když se sestra ptá, zda můžete přijít v 15:00hod.. Víte, kolik je hodin a znáte časový rozvrh své rodiny, tak proč nemůžete přijít na to, jestli lze domluvit schůzku na 15:00hod.?

 

  • V jiném případě třeba sedíte u příjemné rodinné večeře a potřebujete sůl. Obrátíte se na osobu vedle sebe a řeknete: ,, Mohl bys mi prosím podat...“ V hlavě se vám motají myšlenky, červenáte se, ale nemůžete najít to správné slovo ,,sůl“ ani kdyby na tom závisel váš život.


Než se dostaneme k příčinám a strategiím mozkové mlhy, chtěla bych vás varovat. Většinou je snazší říct, že všechny příznaky, které člověk má, způsobuje právě fibromyalgie nebo chronický únavový syndrom, ale vždy se raději poraďte se svým doktorem. Mlha může být způsobena kontraindikací z léků nebo jinými vážnými zdravotními problémy.

Chci také zdůraznit, že existují léky, které údajně mohou mlze zabránit. Užívejte je ale na vlastní riziko. Léky, jako je Modafinil nebo Provigil můžou ,,vzbutit váš mozek“, ale pouze na chvíli. Když přestanou působit, cítíte se většinou hůře, než před jejich užitím. Než se rozhodnete pro užívání těchto léků, zjistěte si nebo se zeptejte odborníků, zda budou tyto léky přínosem pro vaše zdraví a váš životní styl.

 

Spouštěče mlhy:

  1. Únava: Mlhu může vyvolávat narušení pravidelného spánkového rytmu.

  2. Přepínání se: Přestože máte hezký den, může mlhu vyvolat příliš času stráveného uklízením, vařením a všeobecně spoustou činností.

  3. Stres: Jak špatný, tak i dobrý stres muže způsobit mlhu. Je-li to možné, po stresující události si chvíli nic neplánujte.

  4. Vypjaté situace: Chod rodiny, nakupování, rodinné dovolené atd. Užijte si to, ale neodrovnejte se tím.

  5. Běžné lidské nemoci: Nemoci jako je chřipka nebo nachlazení můžou i zdravého člověka zničit, proto dělejte vše, abyste se jim vyhnuli.

  6. Léky: Zjistěte si vše o svých lécích, aby jste si byli jisti, že jsou bezpečné.

 

 
Co mám dělat?

    Jako výchozí bod se vracím ke zkratce K.I.S.S. , (keep it simple stupid= ) Musela jsem mít všechno na svém místě, byla jsem chronický, posedlý organizátor. Je snad lepší způsob, jak mít o všem přehled? Byly dny, kdy jsem si nemohla vzpomenout, kam jsem dala důležité účtenky, formuláře nebo karty s PIN kódem a nechtěla jsem už dál prohledávat dům, nevědouce, kde co je.

    Teď mám na stole pevnou krabici, kterou mi děti obalily fólií a ozdobily samolepkami.

    Všechno, a tím myslím opravdu vše, o čem potřebuji mít přehled, je v této krabici. Když někomu koupím dárek, účtenka jde do krabice hned, když příjdu domů. Formuláře, zdravotní karty, uživatelská jména a hesla pro e-mail a herní stránky , co si jen vzpomenete .

    Jsem v klidu, protože vím, že když budu jakýkoliv papír potřebovat, najdu ho v krabici. Zabrání to zmeškaným schůzkám a dalším trapným situacím.

    Zapište si myšlenku, věci, které potřebujete koupit, události a společenské povinnosti hned, jak se o nich dozvíte. Udělejte to způsobem, který je pro vás nejpřijatelnější, ale hlavně snadný a rychlý. Pro některé to znamená napsat poznámku do iPadu nebo nějakého jiného média, pro jiné použít upomínku nebo mít notebook stále u sebe. Dobré je mít malý zápisník a tužku do kabelky (batohu) nebo záznamník k zaznamenávání potřebných informací mimo domov. Já sama tento hlasový záznamník nemám, ale slyšela jsem, že si jej můžete připnout třeba na klíčenku, a tak zaznamenávat vše, co potřebujete.

    Pověste si doma (někde na hodně navštěvovaném místě) mazací tabuli a hned, když zjistíte, že potřebujete něco koupit, napište to tam. Jednou za měsíc sem píšu důležitá data, jako jsou narozeniny, výročí, školní akce apod. Protože kolem toho chodím denně, nemůžu na to zapomenout.

    Vyrobte si dávkovač na léky. Ani nevím, kolikrát jsem si zapomněla vzít po snídani Zoloft. Nemám ráda nepořádek a věci, ležící všude okolo, ale nakonec jsem se musela vzdát a položit lahvičky s léky na stůl. Teď si jich všimnu vždy, když jdu jíst. Často se dívám na léky a přemýšlím, jestli jsem si je vzala nebo ne. Chcete-li to vyřešit, obraťte láhev dnem vzhůru poté, co si lék vezmete. Pokud je celý den láhev normálně, dojde mi, že jsem si zapomněla něco vzít.

    Nemažte zprávy ze záznamníku hned, co si je poslechnete. Někdy je budete muset pouštět pořád znovu, než pochopíte, na jaké číslo zavolat.

    Řekněte důležité věci vašim známým nebo rodině, kteří vědí o vaší mlze. Ti vám potom můžou zavolat a připomenout, kdy jste objednáni k doktorovi nebo další důležité věci.

    Vytvořte centrální místo pro často hledané věci. Kontejner může být dekorativní nebo jen obyčejný, jak se vám líbí, jen se ujistěte, že je na snadno přístupném místě. Když přijdete domů, dejte sem své klíče od auta, rukavice aj. Při příštím odchodu je nebudete muset hledat.

    V první řadě uspořádejte svůj dům. Najděte centrální místo pro časopisy, dejte pryč všechny nepotřebné věci, které dělají zbytečný nepořádek, třeba tím, že je nabídnete na aukru nebo jinde. Postupem času, jak budete vyklízet váš dům, budete se cítim méně zahlceni těmito věcmi. Pokud máte více ovladačů na elektronická zařízení, pořiďte si univerzální, nebudete muset řešit, jestli je tento ovladač od DVD nebo ne. Uložte věci stejného použití na jedno místo (káva, čaj...), takže si pak vezmete každou věc rychleji a bez přemýšlení.

    Ve dnech mlhy se vyvarujte dělání mnoha věcí současně. Obecně máte tendenci dělat i v tyto dny všechny věci stejně, jako v dobré dny. To však může přinášet problémy. Vyhněte se sledování televize, zatímco telefonujete nebo připravujete jídlo. Nepoužívejte mobil při řízení automobilu nebo nakupování. Nepřipravujte recept když uklízíte. Ve dnech fibro mlhy muže vést dělání mnoha věcí současně k chybám, které mohou přinejmenším zničit dobrou večeři nebo hůř, představují bezpečnostní riziko.

    Nachystejte si předem připravené fráze a odpovědi. Zjistěte, co a jak chcete říct, dříve, než budete někomu volat. Když se jednou naučíte, co chcete říct, bude to vycházet i ve dnech té největší mlhy.tj : ,, Dobrý den, tady je Jane Doe a ráda bych si domluvila schůzku s doktorem.“ nebo ,, Ráda bych si objednala pizzu i s dodáním domů.“ Zapsat si, proč voláte může být také užitečné třeba při telefonátech do školy nebo podniků apod.,tj : ,, Volám, abych oznámila, že Betty dnes nepřijde do školy, protože je nemocná. Její učitel se jmenuje (jméno učitele).“ Sekretářka by se určitě ptala, proto nemusíte tápat, máte-li to předem napsané.

    Zaveďte rutinu. Jsou li rána složitá, nachystejte si oblečení, které si chcete ráno obléct už večer než jdete spát. Představujte si kroky, které musíte udělat, abyste se oblékli. Zkontrolujte, jestli máte spodní prádlo, ponožky a punčocháče, kalhoty, tričko, bundu atd. Než začnete vařit, nachystejte si všechny ingredience a když je použijete, dejte je stranou. Když vám něco zůstane na lince, budete vědět, že jste to zapomněli dát do misky. Udělejte si v duchu poznámku, kolik položek chcete koupit. Chcete-li koupit 10 věcí a v košíku je jich jen 9, na něco jste zapomněli (viz poznámky nebo hlasový záznamník).

    Najděte si nejvhodnější dobu, určitou část dne, kdy na tom budete duševně nejlíp, budete bystřejší. Všechny činnosti směřujte na tuto dobu. Telefonování, placení účtů atd.

    Pečujte o sebe. Mlha může být váš strážce, který vám dá vědět, že byste měli chvíli odpočívat. Dělat něco klidného, podřimovat, hluboce dýchat, cvičit, poslouchat hudbu nebo sledovat zábavný film. Odpočinek a uvolnění endorfinu z těchto činností muže pomoci mlhu odstranit.

    Spánek. Mlha může být způsobena nedostatkem klidného spánku. Pokud máte pořád problémy s nedostatkem spánku, obraťte se na svého lékaře.

    Promluvte si s ostatními. Spojením s lidmi v online skupinách můžete získat mnoho zkušeností druhých. Mohou nabídnout řešení problémů a vyslechnout vás. Popovídání si o problémech může pomoci při stresu. Nezapomeňte dbát na dietní potřeby. Když jsme unavení a bolaví, máme tendenci zanedbávat naši stravu, ale i přes naše abnormality máme těla, která potřebují palivo na správné fungování. Potřebujeme draslík, bílkoviny, vitamíny... Když se objeví mlha a vy přemýšlíte, jestli jste něco snědli, donuťte se sníst svačinu.

    Ještě jednou...Zkontrolujte vaše léky a vitamíny, abyste si byli jisti, že neužíváte něco, na co jste alergičtí nebo co není vhodné kombinovat s jinými léky.

fmscommunity.org/fog.htm

Přeložila Ester.