Zvýšení a snižování tělesné hmotnosti s fibromyalgií

02.02.2015 18:47

Pro mnoho lidí s fibromyalgií je přibývání na váze a hubnutí další součástí každodenního boje. Když se mi poprvé přitížilo, ztratila jsem hodně na váze; stres, ztráta chuti k jídlu a léky - to vše přispělo k hubnutí. Později, když jsem si začala přivykat a měnit životní styl, se váha vrátila zpět. A dál a dál a dál.
Zvýšení tělesné hmotnosti je u pacientů s fibromyalgií běžné. Stále více času trávíme doma, neschopni cvičit a mnozí z nás se věnují jídlu, protože jsou příliš bolaví, než aby dělali něco jiného.
Hubnutí je těžké i v těch nejlepších časech, ale v případě fibromyalgiků to lze vnímat jako další boj, na který jsme prostě příliš unaveni. Pokud se cítíme celí bolaví a smutní, nespokojíme se se stonkem celeru. Chceme šálek čaje a koblihy.
Tak jak se zbavit nežádoucích kil? No, po vyzkoušení několika výstředních diet, které nikam nevedou, mi došlo, že potřebuji něco víc. To už není o snaze shodit pár kilo; potřebovala jsem změnit celý svůj vztah k jídlu.
A tak jsem změnila přístup a stala se ze mne šťastnější a zdravější verze sama sebe. Během dvou měsíců jsem získala energii a zhubla 9,5 kg. A co víc, váhu si držím trvale – bez počítadla kalorií na očích .

Stanovte si plán
Hubnutí se může jevit jako hodně velký úkol, takže součástí této výzvy je vědět, kde začít. Nastavte si jako cíl požadovanou hmotnost - reálnou - a stanovte si pevný plán, jak jí dosáhnout. Mnoho lidí doporučuje držet se od váhy dál a brát každý den tak, jak přijde, ale i pravidelně vážení může být správný způsob, jak se soustředit na svůj cíl.
Deník
Vedení potravinového deníku je vhodné k tomu, abyste sledovali to, co jíte. Pište si do něj úplně všechno; díky němu uvidíte, jak časté jsou ve skutečnosti ty "malé svačinky". Když měníte své zvyky, první krok je vždy nejtěžší a právě deník vám pomůže dostat se do nové rutiny. Jakmile se začne cítit přirozeně, můžete se deníku zbavit.
Vyhněte se dietním stereotypům
Výstřední diety mi rozhodně nepomůžou – pomohou vůbec někomu? – Takže mé jediné pravidlo je být rozumná a vyhýbat se přehnaným stereotypům. Nemusíte vyřadit všechny sacharidy, nemusíte se živit pouze džusem a nemusíte užívat tablety nebo dietní koktejly. Zaměřte se na hledání zdravého a chutného jídla, které vás potěší.

Změňte své jídelní návyky

A zde je návod, jak jsem začala měnit své jídelní návyky:
     Snídaně - snídaně je nejdůležitější jídlo dne – nedovolte, aby vám někdo tvrdil něco jiného. Vejce jsou skvělý způsob, jak začít den, jsou plná bílkovin a díky nim vydržíte až do poledne bez nutnosti dát si dopoledne koláč, nebo sušenky. Navíc je můžete jíst na mnoho způsobů.
     Oběd - oběd je velmi náročný, zvláště pokud jste v práci, na rozdíl od toho, kdo je doma a má k dispozici obsah spíže. Je snadné uchýlit se k bagetám a sendvičům z místního supermarketu, které nejsou tou nejlepší možností. Nyní mívám k obědu polévku nebo salát a kousek ovoce. Opět platí chtějte něco, co můžete mít přes den, bez potřeby svačit, takže salát s bílkovinami a sacharidy, jako třeba s tuňákem nebo fetou a kuskusem, je dobrou volbou.
     Večeře - Večeře by měla být vrcholem dne. Vědomí, že vás čeká něco dobrého, je to, co vás udrží v chodu. Snaha používat v kuchyni přírodní ingredience je dobrá, ale není to vždy jednoduché, zvláště pokud vaříte vy, kdo trpíte fibromyalgií.
    Hlavní je snížit velikost porce, omezit sacharidy a zvýšit podíl zeleniny. Mezi má oblíbená jídla patří: restovaná zelenina, zeleninový vývar, smažené nudle se sníženým podílem nudlí a větším podílem zeleniny, ryby se zeleninou ... dále si dovedete sami představit.
     Svačina – názory na svačinu jsou, zdá se, rozdílné. Myslím si, že pokud budete jíst tři dobrá jídla denně, pak svačinu nepotřebujete. Ano, jsou i zdravější svačiny než dort a sušenky – můžete přejít na ovoce nebo ořechy - ale je zcela v pořádku nesvačit, takže pokud to není nezbytně nutné, bez svačiny se můžete obejít.
    Potěšení – teď mlsání, a to je něco jiného. Pochoutky jsou nezbytnou součástí radosti ze života, ale pouze tehdy, když je ooopravdu chcete. Když si máčím sušenky do čaje, chutná to tak skvěle právě proto, že to nedělám každý den. Klíčovým bodem je, že pokud chcete mlsat, dělejte to jen příležitostně, ať to stojí za to.
    Totéž platí i pro stravování mimo domov, nebo u rychlého občerstvení. Pizza je moje slabost - prostě ji miluju. Proto, pokud si chci dát pizzu, ujistím se, že je to opravdu dobrá pizza v mé oblíbené restauraci - něco, co si můžu opravdu vychutnat . Poslední věc, kterou bych chtěla, je jíst něco nezdravého a neužívat si to každou vteřinu.
     Nápoje - nakonec, dávejte si pozor na nápoje. Pijte více vody. Ačkoliv v současnosti pijete, pravděpodobně to není dost. Hubněte účinně: chcete-li teplý nápoj, dejte si čaj místo vysoce kalorických nápojů, jako je horká čokoláda nebo mokka. Vysoce slazené nealkoholické nápoje vyměňte za neslazené. Úplné vynechání alkoholických nápojů je také velmi účinné, ale přečtěte si znova můj názor na potěšení .

Tento stravovací plán nebude fungovat každému, ale je rozumný a udržitelný, umožní vám zbavit se stresu z počítání kalorií. Nic nemusíte vynechat úplně, stačí jen používat hlavu, nedopřávat si příliš mnoho a pokud je to možné, omezit svačiny. Zdraví můžete být jen se třemi hlavními jídly, ale ne na úkor svého štěstí, protože buďme upřímní, to by příliš zdravé nebylo.

Jakmile se z plánu stane rutina, nebude to těžké. Ve skutečnosti je to skvělé.
Zajímavé je, že úbytek hmotnosti a snížený příjem sacharidů také měly vliv na mou únavu. Nyní mám více energie na zvládání bolesti, což je stejný pocit, jako by se snížila i úroveň bolesti. Možná je to proto, že snížením sacharidů jsem zároveň snížila příjem lepku, někdo tvrdí, že to pomáhá snižovat fibro příznaky. Kdo ? Stejně jako u mnoha fibro bitev, je i toto metoda pokus- omyl, dokud nenajdete to, co vám funguje.
Sarah Borien
10.12.2014

https://fibromyalgia.newlifeoutlook.com/gaining-weight/?referrer=FB-UX2-H-MC&camp=FB-NLO-NF-FibroP-MC&group=FibroP-Everyone-NF-2&keyword=Fibromyalgia&keywords=fibromyalgia+pain+management

 
English (auto-detected) » Hungarian