Astragalus

03.05.2020 18:35

Svět rostlinné medicíny nabízí řadu možností, které mohou využít i pacienti s fibromyalgickým syndromem. 

Například Kozinec blanitý - Astragalus membranaceus je používán jako potravinový doplněk pro mnoho stavů, včetně fibromyalgie. Jeho bezpečnost užívání vychází ze zkušeností starých až 4000 let.
Moderní vědecké výzkumy přiznávají výtažku z kořene astragalu schopnost stabilizovat a posílit různé pochody imunitního systému, zvláště proti onemocněním virového a bakteriálního původu v dýchacích cestách. Užívání přípravku z kozince má i značný význam při různých onkologických onemocněních, protože astragalany potlačují obranné mechanismy nádorových buněk vůči imunitnímu systému těla.
Astragalus vykazuje na imunitní systém účinek srovnatelný s echinaceou, v případech některých onemocnění může být účinnější. Astragalus má i významné antioxidační účinky. Dodává životní sílu, vitalitu a schopnost odolávat psychickému a fyzickému stresu.
Jako doplněk stravy může zdárně konkurovat mnoha multivitaminovým a minerálním přípravkům. Slouží jako zdroj mnoha nutrietů, a proto se hodí jako doplněk stravy v boji proti stresovým podmínkám moderního stylu života. V poslední době na sebe kozinec upoutává pozornost jako „rostlina budoucnosti“, jelikož obsahuje látku (cykloastragenol), která zřejmě napomáhá brzdit stárnutí buněk (skrze aktivitu CD4 a CD8 lymfocytů). Tyto mechanismy přispívají ke zvýšení celkové odolnosti a také navíc zlepšují i stav dýchací soustavy postižené kašlem dráždivého a alergenního typu. Harmonizuje hladinu cukru v krvi.
Do mnoha přípravků užívaných ženami v postmenopauzálním období se přidává extrakt právě z astragalu a rostlin stejné čeledi (Fabaceae). U mužů má také blahodárný vliv na reproduktivní systém v tom, že podporuje hemživost a množství spermií.
Kozinec obsahuje mnoho látek příbuzných obsahovým látkám ženšenu, které stabilizují krevní tlak a přispívají k činorodější funkci kardiovaskulárního komplexu. Nejenže posilují již oslabené orgány a postižené cévy, kozinec navíc preventivně oddaluje budoucí onemocnění této soustavy.
V tradiční čínské medicíně byl astragalus užíván k léčbě akutních i chronických onemocnění dýchacích cest, proti nočnímu pocení, únavě, slabosti, nechuti do jídla a proti průjmům.
Číňané považují kozinec za bylinu, z něhož jsou vytvářeny posilující léky pro mladé lidi a oslabené pacienty. Podle čínské filozofie zvyšuje Astragalus odolnost vůči chorobám a vyrovnává životní energii (čchi). Nejvhodnější je v případě opakujících se nemocí z nachlazení či alergických stavech.

Účinné látky
Nejúčinněji působící látka se předpokládá u 4hydroxy-3-methoxy isoflavonové kyseliny, která podléhá nejfrekventovanějšímu bádání. Kozince obsahují v podobném množství dále cyklitoly (pinitol), v semenech se nachází pyridinové alkaloidy a mírně toxický kanavanin.

Kozinci sladkolistému se takto říká kvůli obsahu triterpenoidního saponinu nacházejícím se nejvíce v lékořici (glycyrrhizin). V kořeni kozince blanitého jsou obsaženy isoflavonoidy a deriváty isoflavonové kyseliny, saponiny (astragalosid). Dále obsahuje steroidy a základní organické i anorganické látky (aminokyseliny, minerály atd.).

Tradiční dávkování
Kořen astragalusu se vkládá do polévek, čajů, extraktů nebo tobolek. Výrobky lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy či v e-shopech. Také si můžete rostlinu samy vypěstovat, nevyžaduje žádné zvláštní podmínky. Potřebuje spíše lehčí půdu a pěstuje se ze semen, protože sazenice se hůře přesazují. Doba sběru září – říjen. https://www.ceskatelevize.cz/…/7669-…/30530-kozinec-blanity/

Kořen se opláchne, nastrouhá nebo rozdrtí na co nejmenší kousky a nechá se louhovat v co nejmenším množství vodného roztoku etanolu (lihu) v poměru s vodou 1:1 (počítáno s 60% lékárenským lihem) po dobu 1-2 dní. Přefiltruje se. 6,3 g takto získaného extraktu se smísí opět s roztokem 60% lihu a vody 1:1 (nebo více vody) do celkového 100 ml objemu.
Takový to roztok se dávkuje následovně: 15 – 25 kapek 2x denně.
Standardizovaného extraktu se užívá v množství 250-500 mg 3-4x denně.
Odvar (silný čaj) se připraví použitím 3-6 gramů sušeného kořene 3x denně.
Tekutý extrakt v 25 % roztoku etanolu (1:1) se užívá po 2-4 ml 3x denně.
Práškovaného kořene 250-500 mg 3-4x denně.
Mast s 10 % obsahem astragalu aplikovaný na povrch by neměl přijít do kontaktu s otevřenou ranou.
Tinkturu s 30 % etanolem (1:5) užívejte po 20-60 kapkách 3x denně.
I když jde o rostlinou léčbu děti, těhotné a kojící ženy by ji měli užívat pouze po schválení lékaře.
https://www.nccih.nih.gov/health/astragalus
https://www.gresik.cz/byli…/byliny-sypane/311-kozinec-koren/
https://www.salviaparadise.cz/herbar-rostlin-kozinec-blanit…

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM