Ať děláte, co děláte, vaše zdraví je dočasné

04.06.2022 15:25

Pochopení pomíjivosti našeho zdraví nám může umožnit žít plnohodnotnější život.

  • Naše společnost se domnívá, že být zdravý je norma, a máme tendenci své zdraví přeceňovat.

  • Bez ohledu na to, co děláme, je zdraví dočasný stav.

  • Pokud začneme vnímat zdraví jako dočasný stav vyžadující neustálou údržbu, můžeme žít plnohodnotnější život.

Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje zdraví jako "stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a nikoli pouze nepřítomnost nemoci nebo vady". Když se nad tím zamyslíte, nastavuje tato definice laťku hodně vysoko, protože by okamžitě diskvalifikovala mnoho lidí.

I kdybyste byli nejzdravějším člověkem na světě - cvičili, nezažívali žádný stres, hodně spali a jedli vyváženou stravu - zdraví je dočasné. Ať děláme, co děláme, naše tělo a mysl se nakonec zhroutí a přestanou fungovat. Přesto máme tendenci považovat zdraví a mládí za normativní stav bytí.

Tvrdím, že bychom měli začít uvažovat o zdraví jako o dočasném stavu, který vyžaduje neustálé úsilí o jeho udržení, s cílem prodloužit toto období na co nejdelší dobu. Tato změna perspektivy bude vyžadovat drastické změny našich osobních návyků, veřejného vzdělávání, komercializace potravin a státních zdrojů pro rodiny a komunity. Tím bychom však umožnili více lidem žít déle a užívat si vyšší kvality života.

Jakmile toto pochopíme, uvědomíme si také, že jednoho dne se nám všem zhorší zdraví (a pokud ne, znamenalo by to, že jste zemřeli relativně mladí). To by přimělo společnost, aby se na nevyhnutelné připravila zvýšením dostupnosti pro osoby s různými schopnostmi.

Byli bychom například více motivováni k vytváření laskavějších, humánnějších a účinnějších možností péče o naše starší občany a další osoby, které se o sebe nedokážou postarat, protože bychom si uvědomovali, že mnozí z nás z těchto změn nakonec budou mít prospěch. V širším měřítku bychom prostřednictvím technologických, lékařských a politických inovací vyvinuli řadu řešení přístupnosti, která by všem umožnila žít plnohodnotněji.

Pochopení zdraví jako dočasného stavu by nás také přimělo zamyslet se nad vlastní smrtí a smrtí našich blízkých. Mohli bychom lépe plánovat, jak zabránit dlouhému utrpení na konci života. Kdybychom věnovali více času přípravě na nevyhnutelné, možná by nám smrt připadala o něco méně děsivá, protože bychom věděli, že jsme před odchodem udělali vše pro to, abychom vše vyřešili.

Uvědomění si pomíjivosti našeho zdraví by mělo hluboké důsledky pro společnost i naše osobní zdraví. Byli bychom více povzbuzeni k udržování zdravých návyků, vytváření dostupnějších řešení a přípravě na náš případný konec, což by nám umožnilo žít zdravější, schopnější a plnější život.

 

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.