Bez změny životního stylu ke zlepšení nedojde

02.11.2019 21:29

Pokud někdo onemocní, obvykle z ordinace odchází s receptem na léky a po nějaké době co je užívá se jeho stav stabilizuje či dojde k vyléčení. U FM i když existuje už mnoho důkazů o různých anomáliích stále není známá přesná příčina této dg, tudíž neexistuje vyléčení pomocí léků.

Léčba fibromyalgického syndromu se skládá jak z farmakologické části, tak z nefarmakologické - kombinace psychologického a rehabilitačního přístupu.
- Nejdůležitější částí léčby je pacient sám, to co doma pravidelně bude dělat pro zlepšení svého zdravotního stavu.
- Základem léčby je změna životního stylu - změnit vše ve svém životě co negativně ovlivňuje pacientovo zdraví.
- Pokud však pacient nepřistupuje k léčbě aktivně s primárním důrazem na nefarmakologické postupy, tak medikamentózní léčba zřídka dosáhne významného efektu.
Účinek farmakoterapie je založen na snížení uvolňování facilitačních neurotransmiterů (např. glutamátu) nebo na zvýšení aktivity inhibičních neurotransmiterů (např. serotoninu, noradrenalinu).
Více zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/news/lecba-fm/

 

Během doby co se věnuji zvyšování povědomí o fibromyalgickém syndromu se setkávám ze zásadní chybou v pohledu na jeho léčbu. Lidé po mě chtějí adresu lékaře, který vyřeší jejich zdravotní potíže. A já jim odpovím: Ten, kdo vám nejvíce může pomoci jste především vy samy. Pro většinu těch, co mě kontaktovali je moje odpověď nepřijatelná. Tohle nechtějí slyšet, chtějí jít k 1 lékaři, který jim dá recept, denně slupnou prášek a vše bude OK. Představa, že lze odstranit problém jen užíváním léků, je sice lákavá, ale neodstraní vaše zdravotní potíže spojené s FM, vztahové ani existenční. To musíte jen vy samy – NIKDO TO ZA VÁS NEUDĚLÁ.
Přestože moje odpověď je založená na osobní zkušenosti tisíců lidí a dávám ji v dobré víře, aby u pacienta došlo k co nejrychlejšímu zlepšení většina pacientů to odmítá. Mají pocit, že lidé kteří mají FM už 10, 30, 50 let nezkusili všechno, nedostatečně bojovali. Obvykle pak následuje hon na takového lékaře, který je ochoten pacientovi odkývat všechny jeho mylné představy o léčbě FM, neúčinná léčba. Stesky, že pacientovi nic nepomáhá a představa, že v zahraničí určitě existuje účinná léčba. Dělání zásadních chyb i když pacienti byli varováni, což je neustále oddaluje od zlepšení. Někteří si i zakoupí různé knihy či programy o zdraví, jejichž autoři celkem slušně vydělali na tom samém – doporučují ZMĚNU ŽIVOTNÍHO STYLU. Čtenář má pocit, že autor na to ,,kápnul´´, řekl něco co dosud nevěděl... Přitom o zásadách zdravého životního stylu čteme od mala, je to všude.

 

Je jen na vás kolik měsíců či let jste ochotni ztratit hledáním zázraku a za co utratíte své úspory. Obvykle neúspěch doprovází frustrace, opakované zklamávání, ale i vzplanutí deprese. Člověk už nemá chuť, ani sílu bojovat.

U značné skupiny lidí po změně životního stylu dojde k tak výraznému zlepšení, že mají pocit vyléčení. Někteří o tom píší knihy, blogy, točí videa. Jde většinou o ty, kteří měly zdravotní potíže díky něčemu co bylo v jejich životě špatně.

U pacientů s FM sice dojde k výraznému zlepšení, ale neodstraní to příčinu potíží (jak by mohlo, když jde o genetické onemocnění). Musí následovat aktivní přístup s primárním důrazem na nefarmakologickou léčbu, kterou si pacient obvykle sám zakupuje, pořizuje domů zdravotní a léčebné prostředky. Dochází na pravidelnou fyzioterapii, psychoterapii, jezdí na léčebné pobyty. Pokud toto nestačí své symptomy příležitostně léčí pomocí farmak. S takto sestaveným léčebným plánem fibromyalgik si může vystačit řadu let.

Zařazení farmak je až poslední možností, pokud vše před tím selže (vedlejší účinky, zhoršení původního problému, závislost). Léčba pouze pomocí léků není dostatečně účinná. Vždy má efekt pouze kombinace změny životního stylu, aktivního přístupu, nefarmakologické léčby a pokud je to nezbytné i doplnění o farmakologickou léčbu.

Čím dříve si stoupnete do fronty vpravo, tím lépe pro vás i vaše okolí 

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.