Lidé s diabetem mellitus 1. a 2. typu mají častěji i fibromyalgii

01.08.2019 05:03

U fibromyalgie se vyskytuje řada přidružených onemocnění, které ovlivňují léčbu a zdravotní stav pacienta. Jedním z nich je diabet 1. a 2. typu, který se u fibromyalgiků vyskytuje častěji.

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/souv…/pribuzna-onemocneni/

Diabetikům, a to i dětem fibromyalgie zvyšuje skóre bolesti, způsobuje spánkové poruchy, únavu a bolesti hlavy

https://link.springer.com/artic…/10.1007%2Fs00296-002-0279-7

Fibromyalgici s diabetem mají vyšší hladiny glykovaného hemoglobinu v krvi (HbA1c) - horší kontrolu nad glukózou.

https://www.szu.cz/ehes-glukoza

https://link.springer.com/artic…/10.1007%2Fs00296-010-1618-8

Fibromyalgie se častěji vyskytuje u dětí s diabetem 1. typu

https://www.news-medical.net/…/Fibromyalgia-and-Diabetes.as…

Způsobuje inzulinová rezistence fibromyalgii?
Nedávný výzkum a dřívější studie zjistily, že inzulinová rezistence (IR) způsobuje dysfunkci v malých krevních cévách mozku. Vzhledem k tomu, že se tento problém vyskytuje i u fibromyalgického syndromu zkoumali zda je rezistence na inzulín u FM chybějícím článkem. Nově potvrzené spojení s inzulinovou rezistencí může radikálně změnit způsob, jakým jsou fibromyalgie a související formy chronické bolesti identifikovány a léčeny. Fibromyalgici, kteří na základě tohoto výzkumu začali užívat lék s účinnou látkou metformini hydrochloridum s prediabetem či bez něj hlásí snížení bolesti, zvláště úbytek alodynií (jedna z hlavních bolestí FM - již je nebolí dotek!).

Snížená mitochondriální aktivita a zvýšený oxidační stres - dva faktory, které u fibromyalgie přispívají k vysoké míře problémů lze upravit pomocí léku s účinnou látkou metformini hydrochloridum

Metformin je dlouho používaný lék proti diabetu a lékaři i pacienti s ním mají mnoho zkušeností, díky svým vlastnostem (je účinný, bezpečný a dostupný) lékem první volby. Má i tu výhodu, že pacienti po něm nepřibývají na váze a je celkově šetrný k organismu. Není jen účinným a bezpečným antidiabetikem, tedy lékem na léčbu diabetu, ale léta jeho užívání v klinické praxi a klinické studie ukazují, že má i další pozitivní účinky na lidský organismus - je možné, že snižuje riziko některých druhů nádorů, hmotnost a riziko onemocnění srdce a cév u diabetiků. Také dokáže oddálit nástup diabetu u osob, kteří jsou ve fázi tzv. prediabetu, tedy kdy se již k propuknutí diabetu pozvolna schyluje. Mimo to zlepšuje steatózu jater a potlačuje zánět jater. Navíc je obecně bezpečný a může být prospěšný i pro pacienty s jiným chronickým onemocněním jater. Také pomáhá s úzkostmi a depresí či dokáže snížit výskyt rakoviny, úmrtnost na rakovinu, zvýšit odpověď na léčbu rakovinných buněk při použití radioterapie a chemoterapie, optimalizovat pohyb nádorů a snížit malignitu, snížit pravděpodobnost relapsu, snižit škodlivé účinky ADT (deriváty androgenů). Může být použit jako komplementární terapeutické činidlo pro léčbu a prevenci rakoviny. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zpusobuje-inzulinova-rez…/

www.healthrising.org/blog/2022/09/09/ischemia-reperfusion-treatment-long-covid-chronic-fatigue-fibromyalgia/

Diabetes mellitus má podobné příznaky jako fibromyalgie:

únava, rozmazané vidění, sucho v ústech, časté močení, necitlivost a brnění rukou a nohou, špatně se léčící rány a opakující se infekce.

O překrývání diabetu a fibromyalgie je malé povědomí, pokud máte ve svém okolí diabetika informujte jej.

Jak poznám, že mám cukrovku?

https://www.zdravyzivotscukrovkou.cz/…/jak-poznam-ze-mam-cuk…

 

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM