U fibromyalgie je přítomen neurozánět zprostředkovaný mikrogliemi v několika oblastech mozku

02.06.2019 14:27
 

Na vzniku fibromyalgie (FM) se podílí neurozánět

Během neurozánětu se rezidentní imunitní buňky mozku (mikroglie) mění z klidového stavu na aktivovaný a uvolňují prozánětlivé cytokiny. Chronické působení cytokinů může vyvolat příznaky, které se překrývají s FM, včetně bolesti svalů, únavy, deprese a kognitivních problémů. Několik studií uvádí zvýšený obsah prozánětlivých cytokinů a chemokinů v séru a mozkomíšním moku pacientů s FM, stejně jako defektní protizánětlivou signalizaci. Experimentální studie navíc prokázaly, že inhibice aktivace mikroglií a prozánětlivých cytokinů zmírňuje příznaky FM na modelech hlodavců a u lidí.

Nejběžnějším způsobem měření neurozánětu je pozitronová emisní tomografie (PET) s radioaktivně značenými ligandy pro 18 kDa translokační protein (TSPO). Receptory translokačního proteinu jsou přednostně regulovány na mitochondriální membráně aktivované mikroglie, takže zobrazování pomocí radiofarmak cílených na TSPO lze použít k odvození aktivace mikroglií v celém mozku. Předpokládá se také, že odráží hustotu mikroglií, což je další předpokládaný marker neurozánětu. Ačkoli bylo u FM provedeno mnoho PET studií, pouze dvě se zabývaly konkrétně neurozánětem. Albrecht a kol. použili PET s ligandem TSPO [11C]PBR28 k prokázání zvýšené aktivace mikroglií v rozsáhlých oblastech mozku pacientů s FM ve srovnání se zdravými kontrolami (HC), včetně horního parietálního laloku, primární somatosenzorické kůry, motorické kůry, supramarginálního gyru, dorsolaterální a dorsomediální prefrontální kůry, doplňkové motorické oblasti, zadního cingula a precunea. Vychytávání [11C]PBR28 v cingulární kůře souviselo se závažností únavy. Podobně nedávno publikovaná studie využívající ligand TSPO první generace (R)-[11C]PK11195 zjistila zvýšený neurozánět u pacientů s FM ve srovnání se zdravými jedinci a pacienty s komplexním regionálním bolestivým syndromem.

V časopise Brain, Behavior and Immunity byla zveřejněna studie výzkumných pracovníků z Massachusetts General Hospital (MGH), spolupracující s týmem na Institutu Karolinska ve Švédsku, kdy poprvé zdokumentovali rozšířený zánět v mozku pacientů s fibromyalgií.

https://www.sciencedirect.com/…/artic…/pii/S0889159118302423

Tento výzkum navazoval na studii z roku 2015, která potvrdila pomocí použití kombinace MR/PET přítomnost neurozánětu u pacientů s bolestí zad. Vědci předpokládali, že podobná gliální aktivace by mohla být nalezena i u pacientů s fibromyalgií. Použili stejné PET radiofarmakum, které se váže na translokační protein (TSPO), který je nadměrně exprimován aktivovanými gliovými buňkami, ve své studii. Současně Kosekův tým ve Švédsku prováděl podobnou studii s TSPO vázajícím PET indikátorem. Když se tým MGH dozvěděl o podobném průzkumu skupiny Karolinska týmy se rozhodly spojit své data do jediné studie.

Výsledky z obou center zjistily, že aktivace glií v několika oblastech mozku pacientů s fibromyalgií byla významně vyšší než u kontrolních účastníků. Ve srovnání s chronickým studiem bolesti zad MGH bylo zvýšení TSPO rozšířeno v celém mozku, což ukazuje na složitější symptomy fibromyalgie. Úrovně TSPO ve struktuře zvané cingulární gyrus - oblast spojená s emocionálním zpracováním, kde byl u pacientů s chronickým únavovým syndromem hlášen neurozánět - odpovídal pacientům uváděným hladinám únavy. Studie týmu Karolinska s indikátorem vázajícím astrocyty zjistily malý rozdíl mezi pacienty a kontrolami, což naznačuje, že mikroglie byly primárně zodpovědné za zvýšený neurozánět u pacientů s fibromyalgií.

"Aktivace gliových buněk, které jsme pozorovali v našich studiích, uvolňuje zánětlivé mediátory, u nichž se předpokládá, že senzitizují cesty bolesti a přispívají k symptomům, jako je únava," říká Dr. Loggia, odborná asistentka radiologie na Harvard Medical School.

https://www.sciencedaily.com/releas…/2018/…/180927122946.htm

Studie poskytuje důkazy o zvýšené vazbě TSPO, měřené pomocí CPBR28 PET, u pacientů s fibromyalgií (FM) ve srovnání se zdravými kontrolami. Tento marker gliální aktivace byl zvýšen v několika oblastech mozku zapojených do patologie FM z předchozích neuroimagingových studií. Uvádí také pozitivní asociace mezi TSPO PET signálem v několika z těchto oblastí a subjektivním hodnocením únavy, což je jeden z nejčastějších příznaků hlášených FM pacienty (Clauw, 2014, Wolfe et al., 2011). Pozorování podporuje úlohu neuroimunní / gliální aktivace v patologii FM. Tyto výsledky odpovídají souboru klinických dat naznačujících možnou souvislost mezi zánětlivým zánětem a FM. Několik studií u pacientů s FM prokázalo zvýšené hladiny CSF molekul účastnících se neurogliální signalizace, jako je například fraktalkin a IL-8.

https://www.sciencedirect.com/…/arti…/pii/S0889159118302423…

V nejnovější studii (2023) použili nový radioligand TSPO, [18F]DPA-714, 

k prokázání přítomnosti neurozánětu u FM.

 

U pacientů s fibromyalgií je přítomen zvýšený neurozánět v:
  • bilaterálním precuneu, 
  • bilaterálních postcentrálních gyrech, 
  • bilaterálním parietálním a okcipitálním GM, 
  • bilaterálních supramarginálních gyrech, 
  • pravém temporálním GM a levém istmu cingulárního gyru.

journals.lww.com/pain/fulltext/2023/10000/evidence_of_neuroinflammation_in_fibromyalgia.14.aspx

Jednou z možných cest spojujících neurozánět s příznaky FM je centrální senzibilizace, což je abnormální zvýšení signalizace centrálního nervového systému v důsledku zvýšení excitability membrán, synaptické účinnosti a snížené inhibice. To vede k aktivaci nociceptivních drah v mozku za podmínek, které normálně tyto dráhy nezasahují, což způsobuje alodynii (prožitek bolesti v reakci na nebolestivé podněty) a hyperalgezii (nadměrná bolest na již bolestivý podnět).


Jednotlivé termíny:

- Gliové buňky https://cs.wikipedia.org/wiki/Neuroglie
- PET (pozitronová emisní tomografie) je zobrazovací metoda, která spadá do oboru nukleární medicíny. Pacientovi je před vyšetřením podáno radiofarmakum, kolem pacienta jsou umístěny na prstenci detektory, pomocí kterých lze získat tomografický řez tělem pacienta. Metoda je kombinována s výpočetní tomografií (PET/CT) nebo magnetickou rezonancí (PET/MRI) pro přesnější anatomickou lokalizaci metabolických změn. Vyšetření PET se používají hlavně v neurologii, onkologii a kardiologii. https://cs.wikipedia.org/…/Pozitronov%C3%A1_emisn%C3%AD_tom…
- Mitochondriální translokatorový protein (TSPO) je 18 kDa protein, který se nachází hlavně na vnější mitochondriální membráně (mitochondrie jsou buněčné struktury které dodávají buňkám eneregii). Patří do rodiny senzorických proteinů bohatých na tryptofan https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyal…/strava/. TSPO má význam u poškození CNS. U lidí je translokační protein kódován genem TSPO. Je mimo jiné spojen se zánětlivými odpověďmi, které se vyskytují po ischemicko-reperfuzním poškození https://www.stefajir.cz/?q=reperfuzni-poskozeni, po poranění mozku a u některých neurodegenerativních onemocnění. Používá se jako biomarker pro kardiovaskulární onemocnění. https://en.wikipedia.org/wiki/Translocator_protein
TSPO PET (translocator protein 18 kDa positron emission tomography) https://en.wikipedia.org/wiki/Translocator_protein 
- [11C] PBR28 PET: marker mikrogliální aktivace
https://fibromyalgiaresources.com/pet-scans-fibromyalgia-p…/

 

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.