Fibromyalgická bolest ovlivňuje mozek

01.08.2014 13:01

U fibromyalgie dochází k potížím s kognitivními dysfunkcemi – známých jako „fibro mlha“. Jde o jeden z běžných symptomů fibromyalgie.

Někěteří lékaři se domnívají, že naše unikátní a po celém těle se vyskytující bolesti vedou k „fibro mlze“ kvůli tomu, že zabírají velkou část funkce našeho mozku.

Studie z roku 2014 tuto domněnku potvrzuje a přichází i s řešením.


Některé studie prokázaly, že významné rozptýlení způsobuje to, že vnímáme méně bolesti. Jedná se například o poslech hudby nebo o hraní virtuálních nebo jiných her, které zaměstnávají náš mozek natolik, že se tolik nesoustředíme na naši bolest a tolik ji nevnímáme. Nejlepší výsledky byly zaznamenány v souvislosti s rozhodovacími funkcemi našeho mozku.


Rozhodovací funkce nám pomáhá spojit to, co se děje v nastalém momentu s našimi zkušenostmi z minulosti.

 

Používame ji pro:

-plánování a organizaci

-pamatování detailů

-uvažování

-soustředění pozornosti

-orientace v čase a místě

-užití strategií

-“provozní“ pamě"


 

Provozní“ paměť je to, na co se spoléhate při:

-pamatování dalšího kroku v receptu

-pamatování toho, co máte koupit v obchodě

-pamatování toho, proč jste vešli do určitého pokoje


 

Každý, kdo se potýká s fibro mlhou ví moc dobře, jak problematické mohou tyto úkony být!

 

Průzkum rovněž poukázal na možnou nepravidelnost toku krve do mozku. Lidé s fibromylagií mají mozek obvykle zásobovaný menším množstvím krve v porovnání se zdravými jedinci.

Představte si, když vaše chodidlo nedostává dostatečný přísun krve-následně je omezena jeho funkce. Něco podobného se odehrává v našem mozku. Průzkum prokázal, že jedinci s fibromyalgií mají rozdílné reakce na jednoduché pokyny. Prokázalo se, že části mozku, které jsou zodpovědné za vykonání těchto úkonů měly sníženou schopnost reakce, což se vázalo k sníženým hladinám kyslíku v krvi.


 

NOVÁ STUDIE

V srpnu roku 2014 vědci přišli s těmito poznatky:

-čím větší množtsví částí těla, které jsou bolestivé, tím se snižuje funkce vašeho mozku (mozek se soustředí na vnímání bolesti)

-rozšířená bolest u fibromylagie je spojována se slabším výkonem při nekteřích kognitivních činnostech, které jsou závislé na hladině kyslíku v krvi, což napovídá o nízkých hladinách kyslíku v krvi v oblasti mozku


 

Zdá se tedy, že čím více je náš mozek zaneprázdněn vnímáním bolesti, tím méně zdrojů zbývá na další kognitivní funkce.

Tím, že budeme zaměstnávat náš mozek při hrách a poslechu hudby můžeme tedy snížit vnímání naší bolesti, což se děje kvůli tomu, že když zaměstnáváme náš mozek, zvyšuje se přítok krve do mozku.

Je nepravděpodobné, že bychom se dokázali zbavit našich bolestí a „fibro mlhy" tím, že začeme aktivně a cíleně zaměstnávat náš mozek - však zcela jistě to stojí za vyzkoušení (nic nás to nestojí a každá pomoc se cení).

chronicfatigue.about.com/od/Research/fl/Is-Fibromyalgia-Pain-Hogging-Your-Brains-Resources.htm?nl=1

 
English (auto-detected) » Hungarian
 
Máte oblíbený recept jak se dá zapomenout na bolest? Jaké hry vám pomáhají? Napište, vaše odkazy či zkušenosti přidáme na stránky.