Frida Kahlo

01.06.2021 13:54

Slavná mexická malířka Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón trpěla po celý život závažnými zdravotními problémy, chronická bolest a únava jsou běžnými tématy její práce. 

Narodila se  6. 7. 1907 s rozštěpem páteře. V 6 letech prodělala dětskou obrnu, při které jí zakrněla a viditelně zeslábla pravá noha. Jako by to nestačilo v 18 letech byla vážně zraněna, když do autobusu vrazila tramvaj. Zlomený obratel, pánev, hrudní kost, polámaná žebra, jedenáctinásobná zlomenina pravé nohy, vykloubená kyčel, rameno a propíchnuta děloha byli zraněními, které ji na měsíce připoutaly na lůžko. Frida podstoupila celkem více než 35 operací, a aby nemyslela na bolest a rychleji jí uběhl čas strávený bez pohybu, na radu svého otce začala malovat. Malováním obrazů se také vyrovnávala s neskutečnými bolestmi, které jí od její nehody sužovaly. V roce 1944 se její zdravotní stav velice zhoršil, byla nucena přerušit výuku ve škole a zůstat doma. Trpěla velkými bolestmi páteře a pravé nohy. Nebyla takřka schopna vycházet ven ze svého domu. Začala brát silné léky a malování pro ní byl únik z reality. Toho roku vznikl známý obraz Broken Column (Zlomený sloup či Zlomená páteř), na kterém je vyobrazena s rozeklanou hrudí, hřebíky jako symbolem bolesti napíchanými po celém těle a slzami stékajícími po tvářích. Každým z obrazů vyjadřovala své potřeby a touhy, byly prostředkem, jak se vypořádat s jejím zoufalstvím, osaměním a častými depresemi. Objevoval se v nich strach, touha po dítěti, bolest, zoufalství z divokého vztahu. Chtěla být lékařkou, ale její zdravotní potíže jí to neumožnily. https://cs.wikipedia.org/wiki/Frida_Kahlo

Ke konci svého života se Frida nevyhnula amputaci nohy a opětovnému připoutání na lůžko. Generalizovaná bolest a chronická únava jí trápily po zbytek jejího života. V roce 1954 onemocněla na zápal plic, ze kterého se již nedostala a ve 47 letech zemřela. Poslední zápis v jejím deníku zněl: „Doufám, že konec bude radostný a doufám, že se už nikdy nevrátím.“ https://refresher.cz/33439-Frida-Kahlo-nebyla-jen-slavnou-m…

Na základě zdravotních záznamů a také kresby z deníku, kde zobrazuje bolestí na svém těla a 11 šipek směřujících k anatomickým místům, která jsou v blízkosti fibromyalgiatender bodů se odborníci shodují, že pravděpodobně trpěla fibromyalgickým syndromem. Pro mnoho fibromyalgiků je inspirací, jejich hrdina.
https://onlinelibrary.wiley.com/…/1529-0131%28200003%2943%3…
https://www.everydayhealth.com/…/did-artist-frida-kahlo-hav…

Dr. Ginevra Liptan, lékařka s fibromyalgií po Frida Kahlo pojmenovala svoji kliniku, kde léčí pacienty s FM https://www.drliptan.com/clinichttps://www.youtube.com/watch?v=JEX-5hqE_ts.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.