Gastroduodenální vředy
Pacienti s fibromyalgií jsou 1,4 krát více náchylní k rozvoji žaludečních vředů. U pacientů nad 50 let je výskyt ječtě vyšší.
Příčiny jsou různé, patří mezi ně:
Kouření, pití kávy, alkoholu, stres, špatná životospráva (vysoký obsah tuku a soli v potravě), dědičnost.
Infekce bakterií Helicobacter pylori, která narušuje ochrannou vrstvu sliznice.
Polékové vředy - zejména nesteroidní protizánětlivé látky a glukokortikoidy (Ibalgin).
Vředy z akutního stresu (např. chirurgického výkonu) - cestou vyplavených glukokortikoidů.
Nadměrná produkce některých hormonů - např. gastrinu při Zollinger-Ellisonově syndromu.
Mezi obecné projevy žaludečních vředů patří bolest žaludku (na lačno/po jídle), nechutenství, nauzea, zvracení, průjem.
Žaludek a dvanáctník spolupracují při zpracovávání potravy, proto i příznaky spojené s vředovou chorobou jsou do značné míře závislé na příjmu a složení toho, co právě jíme.
Nejčastěji lze cítit bolest v nadbříšku, která u dvanáctníkového vředu může vystřelovat i do zad. Bolest se charakteristicky zesiluje po jídle.
Žaludeční vřed vyvolá svíravé bolesti v nadbřišku nejčastěji do 2 hodin od posledního jídla, kdežto při onemocnění dvanáctníkovým vředem pociťujete maximum bolesti teprve 2 až 4 hodiny po jídle.
Obtíže většinou probíhají dlouhodobě a málokdy odpovídají skutečnému rozsahu vředu.
Obrovský žaludeční vřed může být náhodným nálezem u člověka, který nikdy bolestmi břicha netrpěl.
journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0175370
cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDalude%C4%8Dn%C3%AD_v%C5%99ed