Gymnastický míč

01.04.2020 19:06

Fibromyalgický syndrom je charakterizován chronickou rozšířenou bolestí, která je doprovázena dalšími příznaky včetně chronické únavy, poruch spánku, kognitivními dysfunkcemi. Tyto symptomy mají negativní vliv na cvičení a pohyb obecně. Vzhledem k tomu, že jde prozatím o celoživotní onemocnění není prospěšné, aby se pacient vzdal pohybu až dokonce svého života. Díky tomu by došlo ke zhoršení zdravotního stavu, vzniku nových zdravotních potíží, dekubitů apod. Každý fibromyalgik je jiný, má jiné zdravotní omezení, jinou kondici, a tak není pro všechny vytvořené a doporučené stejné - jednotné cvičení. Co zvládne lehce jeden, pro druhého to může znamenat nadměrnou zátěž.

Je na jednotlivci, aby si vybral co mu bude vyhovovat, ale musí mít na paměti, že:
- Cvičení nesmí zhoršovat výrazně bolest či únavu i když zpočátku lze očekávat mírné zhoršení.
- Nesmí dojít ke zhoršení post-námahové poruchy (PEM) https://me-pedia.org/wiki/Post-exertional_malaise
- V dny, kdy pacient je vystaven větší fyzické zátěži je třeba cvičení tomu uzpůsobit.
- Ze začátku cvičení je dobré stanovit zátěž pod hranicí možností pacienta a postupně ji zvyšovat a prodlužovat dobu cvičení.
- Během cvičení by pacient měl být schopen plynně mluvit.
- Účinné je cvičit denně nebo alespoň několikrát týdně.
- Vždy dbáme na správné dýchání.
- Pokud při cvičení si pouštíme i muziku při které se nám dobře relaxuje tělo se lépe uvolní.
- Cvičení lze zakončit relaxací.
- Jednou za čas při rehabilitaci je vhodné zacvičit naší sestavu před fyzioterapeutem, aby posoudil zda cviky děláme správně (jinak si můžeme ublížit) a také posoudit zda by sestava se neměla pozměnit.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/lec…/rehabilitace/cviceni/

Jedním z nenáročných a doporučených cvičení u FM je za pomocí gymnastického míče.

Díky němuž můžete předejít mnoha zdravotním problémům, ale také již vyvstalé zdravotní komplikace řešit. Cvičení na velkém míči se hodí pro každého od kojenců po seniory.

Důležité je vybrat správnou velikost míče a mít jej dostatečně nafouklý. Obecná zásada je, že když sedíte na gymnastickém míči, měly by vaše kolena být o něco níž než vaše pánev. Tím dosáhnete toho, že se při sezení na gymnastickém míči nebudete hrbit, pánev bude podsazená a páteř ve správné poloze. Znamená to, že vaše kolena by měla být ohnuta v tupém úhlu - více jak 90°. https://www.insportline.cz/…/73-jak-vybrat-velikost-gymnast…

Pokud je balón malý a nedofouknutý, nebudete sedět na pevném vrcholku míče, ale propadnete se do dolíčku. Kromě přetížení zádových svalů dochází k uzavření krevního řečiště a lymfatickému systému. To vede k otokům, trnutí nohou, celkové únavě a ztráty koncentrace. Sednete-li si totiž do dolíčku, Vaše záda se velmi brzy zakulatí, svěsíte ramena a do plic se dostává méně vzduchu. Vůbec nejhorší, co v této situaci můžete udělat, je položit si nohy do vyvýšené polohy, například na skříňku od stolu či druhou židli. Ústřel, zablokování nebo zánět Vás pak mohou překvapit velmi rychle, nemluvě o možnosti nepříjemného pádu.

Dříve se doporučovalo vyměnit židli za míč. Výzkumy však prokázaly, že při dlouhodobém sezení na velkém míči dochází k přetěžování stabilizačního systému, které může vést v některých případech až ke svalovým horečkám, zvýšení agresivity, poruchám koncentrace a dalším negativním důsledkům. https://www.therapia.cz/…/proc-skodi-sezeni-na-gymnasticke…/

Na internetu naleznete mnoho odkazů na jednoduchá cvičení např.

https://www.fyzioklinika.cz/…/cviceni-na-gymnastickem-mici-…,

https://www.zijemenaplno.cz/…/a1156-Cviceni-na-mici-1-dil.as…

https://nemoczad.estranky.cz/fotoalbum/cviceni-na-mici/.

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků pomáháte zvyšovat povědomí nejen o FM.