Hydroterapie a Fibromyalgický syndrom

01.02.2019 17:47

Vodoléčebné procedury patří mezi nejúčinnější nefarmakologické části léčby FM a je chyba je nezařadit do svého léčebného programu. Nejeden průzkum prokázal, že u FM přispívá ke snížení bolesti, ztuhlosti, zlepšení kvality života, spánku, psychické pohody a pohyblivosti.

Uklidňuje unavené svaly po dlouhém dni a umožňuje lidem, kteří by normálně nebyli schopni cvičit, aby mohly mít fyzickou aktivitu. Zmírňuje napětí i bolesti, uvolňuje svalstvo. Relaxace je rychlá, příjemná a účinná. Voda se dá použít jako skvělé sedativum. Nic člověka neuklidní tak jako teplá vodní lázeň, ve kterém se organismus zrelaxuje a také extrémně nervózní člověk klidně usne. Horké koupele jsou často využívány ke zmírnění bolesti kloubů. Voda má i antikonvulzivní účinky. To znamená, že ohřátá voda uvolňuje křeče nervového systému a svalové křeče. Přenáší teplo do organismu, tím uvolňuje napjaté svaly a zvyšuje průtok krve v tkáních. Vodoléčbou můžete posílit celý imunitní systém těla. Voda působí i na hojení ran a bojuje proti zánětlivým onemocněním. Vodní lázně vyvolávají zklidňující účinky a vedou ke zvýšení hladiny serotoninu, hormonu štěstí. Hydroterapie působí i na vnitřní orgány. Zklidňuje plíce, srdce a žaludek. Působí i na nervovou soustavu a dokáže odstranit různé tiky a křeče. Dobře působí na nervový systém, blahodárně působí na prokrvování, pomáhá při syndromu karpálního tunelu, snižuje krevní tlak, mírní zánět v tuhých kloubech, podporuje vylučování škodlivin z těla, pomáhá při osteoartróze, při astma, alergii.
https://www.rehabilitace.info/…/hydroterapie-vodolecba-lec…/
https://poradimesi.cz/zdravi/hydroterapie-neboli-vodolecba/

U fibromyalgiků je především oblíbená teplá voda, jelikož je trápí zimouhřivost.

U výběru teploty vody je nutné vzít do úvahy i diferenciální dg a také zda u pacientky neprobíhá menopauza.

Při zahřátí kůže horkou koupelí nebo obkladem je krev přiváděna k povrchu a pak se vrací k hlouběji uloženým krevním cévám.

Studená voda odvádí krev z povrchu, ale způsobí druhotný pocit tepla, když se krev vrací do tkání a cév, ze kterých byla předtím chladem vytlačena.

Teplá voda má uvolňující účinky. Horké koupele vyvolávají pocit pocení, při kterém se vylučují z těla škodlivé látky.Také ve formě teplých obkladů může voda zmírňovat bolesti a zánětlivé projevy, avšak na zanícené rány a zranění je třeba použít vodu studenou. Horká voda totiž zvyšuje průtok krve, čímž by zhoršila zánět při poranění. Protože má teplá voda relaxující účinek, je vhodné sprchovat se těsně před spaním - voda vám způsobí ospalost a malátnost. Teploty vyšší než 38 stupňů Celsia podporují imunitní systém a to tak, že tlumí množení bakterií.

Způsoby užití vodoléčby:

Hydrokinetická terapie – jedná se o cvičení ve vodě, v bazénu s teplou vodou, nejlépe s posuvným dnem. Využívá hydrostatického tlaku, tepla, odporu vody a vztlaku, tím je cvičení ve vodě snazší. Vhodné při onemocněních pohybového aparátu, u pooperačních a poúrazových stavů. Pro pacienty s fibromyalgickým syndromem je velice vhodné a účinné. Dále se doporučuje při revmatismu, neurologických problémech, u pooperačních a poúrazových stavů
Hydrokinezioterapie výhodou jsou bezbolestné pohyby, které na suchu pro bolest nebo slabost nemůžeme udělat. Ve vodě je každý pohyb uvolněnější a nenásilně se zvětšuje rozsah pohybu. Tlak vody působí jako elastická bandáž, což při poškození pouzder a vazů dává kloubu více jistoty. Odporem vody se při hydrokinezioterapii posilují jednotlivé svalové skupiny. Na rozdíl od cvičení na suchu je při hydrokinezioterapii odporové cvičení součástí každého pohybu, přičemž voda zvyšuje stabilitu postižených struktur. K výhodám cvičení ve vodě patří i to, že se harmonicky rozvíjí statická i dynamická funkce. Pravidelným cvičením ve vodě s přiměřenou intenzitou se dá dosáhnout zlepšení koronární rezervy bez rizika nadměrné zátěže pohybového systému. Oproti většině ostatních forem aerobní zátěže je to cvičení bez jakýchkoliv otřesů a tím nejúčinněji chrání naše klouby, ale i kardiovaskulární systém. Kardiovaskulární cvičení, při dodržování správné techniky a postoje posiluje svaly trupu, zlepšuje stabilitu páteře a zlepšuje fyzickou kondici. Není vhodné pro srdečně dekompenzované pacienty.

Aqua aerobic, Aquagymstick, AquaSmovey– jedná se o druhy cvičení ve vodě. Nabízejí jej v plaveckých stadionech, lázních, hotelích, sportovních centrech apod. Pokud máte možnost, zařaďte tento pohyb do svého života. Není vhodné pro srdečně dekompenzované pacienty.
Je vhodné také při cvičení využít různé pomůcky např. Aqua jogger https://www.amazon.com/Aqua-Jogger-Runners-Res…/…/B000Q37HTI .

Podvodní masáž celková - je prováděna ve vodoléčebné vaně s teplotou vody 37 – 38 °C proudem vody pod tlakem do 2 atmosfér. Jde o spojení účinku tepelné koupele, masáže, aktivního a pasivního pohybu ve vodním prostředí způsobující hyperemii kůže a podkoží, relaxaci. Fibromyalgici mají rádi masáže a tato patří mezi ně. Není vhodná hlavně u těch z Vás, kdo máte problémy se žilním systémem, tedy zánět hlubokých žil.

Perličková koupel - probíhá ve vodoléčebné vaně, teplota vody je lehce hypertermní, 36 – 38 °C. Ve vaně je umístěn rošt, kterým se vhání vzduch a tento vytváří velmi jemnou perličkovou masáž těla. Po koupeli má následovat suchý zábal. Koupel má sedativní, relaxační a jemný masážní účinek. Procedura uvolňuje svalové i psychické napětí. Také se používá se při zvýšeném krevním tlaku nebo u chronických zánětů. Perličková lázeň je limitována epilepsií.
Pokud doma máte vanu, lze si perličkovou koupel dopřát i doma. Na trhu jsou podložky do vany od různých výrobců.

Vířivá masáž celotělová – speciální vana napuštěná pitnou či přírodní minerální vodou o teplotě 37 °C či dle vašeho přání. Při koupeli dochází k masáži těla proudem vody proudící pod tlakem z trysek, které jsou umístěny na boku i dně vany. Po koupeli se doporučuje zábal a pocit příjemného uvolnění a celkové relaxace. Je potvrzen pozitivní účinek celkové vířivé koupele u pacientů s FM na cirkulaci krve a na ovlivnění periferních receptorů.
Vířivá koupel zvyšuje prokrvení, zlepšuje metabolismus a současně aktivuje kožní receptory. Je vhodná vhodná u onemocnění pohybového aparátu, pro osoby se svalovou ochablostí, bolestí kloubů, odstranění pocitu únavy, pro psychickou relaxaci, její účinek je regenerační, zbavuje stresu, vede k příjemné a pohodové atmosféře.
https://mwclinic.cz/viriva-koupel-celotelova Vynechat tuto proceduru by měli pacienti s hlubokým zánětem žil.
Pokud je to ve vašich finančních možnostech je možnost si domů zakoupit hydromasážní vanu či vířivku.

Přísadové koupele – do vany s pitnou či minerální vodou o teplotě 36-38 °C. Nejznámější jsou přísady s extraktem rašeliny, přísady s obsahem éterických olejů z léčivých rostlin, produkty z mrtvého moře, lázeňské soli, lázeňské oleje, lázeňské koncentráty, plynové koupele. Příznivě ovlivňují pohybový aparát, uvolňují svalové napětí, mají protibolestivé účinky. Po koupeli má následovat zábal. Jsou zvláště vhodné k léčení poúrazových a pooperačních stavů nebo při léčení degenerativních změn páteře a kloubů. Mají také relaxační a protistresový účinek. Dle typu přísady jsou vhodné i př kožních a dýchacích potížích. Kontraindikací jsou poruchy hlubokého žilního systému.
Pokud máte doma vanu nebo alespoň nádobu do které lze vložit ruce či nohy jde o nejdostupnější vodoléčbu v domácím prostředí. Zakoupit přísady dle vašich zdravotních problémů lze běžně.

Jak působí jednotlivé bylinky?
Jedle: Má účinek protizánětlivý, působí proti bolesti a zároveň zvyšuje prokrvení periferie.
Jírovec: Pokud si nevíte rady s křečovými žilami, pak jírovec je pro Vás ten pravý pomocník.
Levandule: Vhodná je k ošetření oděrek, spálenin a jiných drobných poranění pokožky. Má vliv na onemocnění srdce a cév, snižuje krevní tlak a zpomaluje srdeční činnost. Rovněž působí na psychiku. Ovlivňuje depresivní stavy, hysterii, nespavost.
Meduňka: Ovlivňuje srdce a cévy (snižuje tlak, pozitivně reguluje rytmus srdce) dále působí na nervovou soustavu, pomáhá u nespavosti.
Rozmarýn: Pozitivně působí na naši psychiku. Máte-li problémy s koncentrací, trpíte poruchou paměti, melancholickými a úzkostnými stavy, tak právě Vám je určená koupel z blahodárného rozmarýnu! Mimo to působí také na celý krevní oběh.
Řebříček: Již odpradávna používaný k léčbě zánětu a krvácivých stavů. Je velmi účinný prostředek k léčení hemeroidů.
Šalvěj: Tuto koupel doporučuji Vám všem, kteří máte problémy s nadměrným pocením.
Tymián: Trpíte-li častými záněty dutin, záněty horních cest dýchacích, pak si pro svou koupel zvolte extrakt tymiánu. Dále příznivě ovlivňuje zažívání a má antimigrenózní efekt.
https://www.lekari-online.cz/rehabilitace/zakroky/vodolecba
Jen pozor na soli s Epsomem, pokud máte cukrovku. Hořčík může vyvolat uvolnění inzulínu, což by mohlo vést k komplikacím u diabetiků.

Vřídelní koupel - ve vřídelní vodě teplé 37-40°C. Využívá účinku teplé koupele a minerálních látek obsažených ve vřídelní vodě, které se vstřebávají kůží. Má vliv na oběhový a střevní systém i na celkové uklidnění.

Uhličitá koupel – velmi oblíbená lázeň, která je specifická povrchovou aplikací oxidu uhličitého. Indikace - při mírně zvýšeném krevním tlaku, u poruch prokrvení, u poruch vegetativního (vůli neovlivnitelného) systému a jiných poruch nervového systému. Procedura je absolutně nevhodná u srdečního selhávání, které není kompenzováno, u hořečnatých stavů, vážných dechových obtíží, trpíte-li ekzémem (povrchový zánět kůže neinfekčního původu), který má tendenci mokvat.

Vířivá koupel na dolní či horní končetiny - je masáž, která se provádí pod vodou 36-38 °C pomocí malých trysek umístěných uvnitř sedací vany. Procedura podporuje prokrvení a metabolismus v masírovaných tkáních. Je vhodná u poruch prokrvení, onemocněních kloubů dolních končetin, pocitu těžkých nohou, u poúrazových stavů, nemocí pohybového ústrojí, u chron. žilní insufficience, u otoků a lymfedémů. Také při svalové únavě, postraumatické bolesti končetin, periferní neuropathie.
Na domácí použití lze zakoupit masážní vaničky na nohy s různými funkcemi.

Šlapačky - střídavé nožní horké a studené koupele posilují krevní oběh, prokrvení vnitřnich orgánů, relaxace svalů a odstraňují únavu. Dvě speciální vaničky napuštěné vodou, jedna horkou 42 °C a druhá studenou 25 °C, spočívá ve střídavém přešlapování v horké a studené vodě a to opakovaně. Výborná procedura i pro cévní gymnastiku dolních končetin, vhodné pro sportovce, diabetiky.
Lze snadno aplikovat i v domácím prostředí.

Skotské střiky – jedná se o střídání teplého a studeného proudu vody. Onemocnění pohybového aparátu, bolesti svalů, celková únava, poruchy prokrvení, má výrazný vliv na tělesnou i duševní relaxaci a na posílení naší obranyschopnosti. Kontraindikace - máte-li významně zvýšený tlak krve, závažné srdeční či cévní onemocnění, těžší stupeň osteoporózy nebo sklon ke krevním výronům (hematomům).

Turecká parní lázeň – je v hodná u zánětů dýchacích cest s chronickým průběhem, revmatické onemocnění, u poruch nervového systému i k posílení obranyschopnosti organismu. Nedoporučuje se pokud jsou výše zmíněná chronická onemocnění v aktivní formě, to znamená, že právě probíhají. Nevhodná je také, máte-li významně zvýšený krevní tlak, epilepsii, nemoci manifestující se zvýšenou krvácivostí či nemoci se zvýšenou funkcí štítné žlázy.

Při výběru ambulantní rehabilitace, rehabilitačního ústavu či lázní dávejte přednost těm zařízením, kde poskytují vodoléčebné procedury, mají ve vybavení bazén s posuvným dnem a teplou vodou, masážní vany, provádějí podvodní masáže. Tyto procedury patří mezi hrazené pojišťovnou, v běžném čase 30 min. měly by patřit ke klíčové při vaší rehabilitaci. Např. v RÚ Kladruby mají pacienti zdarma cvičení v bezénu 6x týdně a masážní vanu dle potřeby.

Každý pacient s fibromyalgickým syndromem je jiný a vyhovuje mu něco jiného. Je vhodné vyzkoušet různé druhy vodoléčby a vybrat si takovou která mu právě vyhovuje a přispěje k zlepšení jeho zdravotnímu stavu. Někomu stejný efekt přinese hydrokinezioterapie, při níž pacient aktivně cvičí ve vodě a jinému jen pasivní koupel.

Vždy je třeba přihlížet k aktuálnímu zdravotnímu stavu. Kontraindikací vodoléčby jsou onemocnění kůže, akutní srdečné selhání, křečové žíly, horečnatá onemocnění.

Mějme na paměti, že po vodoléčbně nesmí pacient prochladnout. K bazénu je vhodný župan a neklouzavá obuv.

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vodolecba-hydroterapie/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/l…/rehabilitace/vodolecba/