Jablečný ocet

02.11.2019 01:07

Mnoho fibromyalgiků dává přednost kvůli nežádoucím účinkům přírodní léčbě. Jednou z mnoha možností je jablečný ocet. Rozhodně FM nevyléčí, ale může přispět k úlevě od některých symptomů.

Jablečný ocet má řadu zdraví prospěšných účinků:
- Draslík v jablečném octě dokáže zmírnit únavu. Úzkost (emocionální i fyzická) způsobuje v těle hromadění kyseliny mléčné což způsobuje vyčerpání a bolesti.
- Jablečný ocet udržuje hladinu pH těla mírně zásaditou, což pomáhá eliminovat bolest kloubů a bolesti hlavy.
- Vtírání jablečného octa do kůže zmírňuje otoky a jeho konzumace přispívá ke snížení zánětu a svalových křečí.
- Jablečný ocet obsahuje pektin, který zklidňuje výstelku tlustého střeva. Tím pomáhá s gastrointestinálními problémy.
- Kyselina jablečná v jablečném octu může zlepšit tok kyslíku do svalových buněk a stopové živiny mohou také pomoci s něčím, co se nazývá „oxidační stres“, ke kterému dochází, když se energie přemění na škodlivé volné radikály.

https://wholesomeone.com/n…/apple-cider-vinegar-fibromyalgia
https://fibronaturalclub.com/does-apple-cider-vinegar-cure…/
https://fibromyalgiaresources.com/apple-cider-vinegar-for-…/

Hlavní účinnou látkou v jablečném octu je kyselina octová, která ničí škodlivé bakterie a zabraňuje jejich množení. Díky těmto účinkům se jablečný ocet využívá jako přírodní dezinfekční a konzervační prostředek. Dále snižuje hladinu krevního cukru, krevní tlak, hladinu cholesterolu a riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Zvyšuje pocit plnosti a vede k nižšímu kalorickému příjmu. To dlouhodobě vede ke snížení tělesné hmotnosti. Má vliv na zpomalení růstu rakovinných buněk a zmenšení velikosti nádorů. Mezi další možnosti použití jablečného octa patří vysoušení vlasů, péče o pleť a zuby, využití jako čistící prostředek, atd. https://cs.medlicker.com/1141-jablecny-ocet

Někteří říkají, že ocet zkoušeli a nepomohl jim, možná to bylo špatným výběrem.

Jablečný ocet se vyrábí fermentací (kvašením) cukrů z jablek. Tím vznikne kyselina octová, která tvoří hlavní účinnou složku jablečného octa. Většina jablečných octů, které se nacházejí v obchodech byla filtrována, rafinována nebo destilována. Tato zpracování ve skutečnosti ničí téměř všechny výhody, díky kterým je prospěšný pro zdraví člověka. Největší přínos má surový, za studena lisovaný, organický jablečný ocet, který nebyl pasterizován. Za zdravotní přínosem jablečného octa stojí ,,matka´´ - směs bílkovin, enzymů a “přátelských” bakterií, které dávají octu tmavší barvu a kalný vzhled. https://jenty.cz/o-eshopu/novinky/matka-2. V této formě obsahuje prospěšné syrové enzymy a střevům přátelské bakterie, které napomáhají hojení.

Jablečný ocet si můžeme také vyrobit samy z domácích, chemicky neošetřených jablek.

Na internetu najdete mnoho receptů i video návodů.
K výrobě jsou potřeba pouze jablka, struhadlo, sklenice, voda, plátýnko a gumička. https://primanapady.cz/clanek-283-domaci-vyroba-jablecneho-…
Zde přidávají droždí https://www.prozeny.cz/…/vyrobte-si-domaci-jablecny-ocet-bu…

Nejlepší způsob, jak jablečný ocet začleníte do svého jídelníčku, je jeho používání při vaření - je vhodný do salátových zálivek, dochucování majonéz, atd. Doporučuje se jej ředit vodou a pít jako nápoj, nepřekračovat dávku 5 - 30 ml jablečného octa denně (to odpovídá asi 6 kávovým lžičkám).

Nadměrné množství už může být velmi škodlivé a zdraví nebezpečné.
Např. mnoho fibromyalgiků trápí gastroparéza - zpomalené vyprazdňování žaludku, jablečný ocet může tento stav zhoršit. Vypozorujte jaké denní množství je pro vás vhodné - např. 1 kávová lžička (5 ml) nebo používejte pouze k aplikaci na kůži. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/drazdivy-tr…/gastropareza/

Jablečný ocet může ovlivnit působení některých léčiv, včetně inzulinu, digoxinu a některých diuretik. https://cs.medlicker.com/1154-nezadouci-ucinky-jablecneho-o….

Sdílením článků pomáháte zvyšovat povědomí nejen o FM.