Kombinace antikonvulziv s opiáty mohou způsobit vážně dýchací potíže

02.02.2020 13:49


Agentura FDA (úřad pro potraviny a léčiva) obdržela mezi lety 2012 a 2017 téměř 50 zpráv o problémech s dýcháním spojeným užíváním léků s účinnou látkou gabapentin a pregabalin, včetně 12 úmrtí.

Kombinace opioidu s jakýmkoli inhibitorem CNS - gabapentinoidem, benzodiazepinem, sedativním antidepresivem, sedativním antipsychotikem, antihistaminikem nebo jiným přípravkem zvýší riziko respirační deprese. Přesun léčby z jednoho CNS utlumujícího činidla na jiné může představovat podobná rizika uvedla agentura FDA.

V ČR se jedná o léky s obchodními názvy lyrica, pragiola, pregabalin, kartesada, naxalgan, pregamid, preglenix, prelica, rabakir, stranalen. Dále gabapentin, neurontin, APO-GAB, gabagamma, gabanox, gordius a grimodin.

Nejde o žádnou novinku, už v roce 2016 na stránce Fibromyalgik byl zveřejněn závěr studie, kde bylo uvedeno, že neurontin byl spojen mimo jiné s respiračními potížemi a sebevraždou. Ale teprve teď FDA vydala varování, že u pacientů, kteří užívají gabapentin nebo pregabalin s opioidy nebo jinými léky, které potlačují centrální nervový systém, mohou nastat vážné dýchací problémy. Toto varování by mělo být doplněno na příbalové letáky těchto antikonvulziv. Zároveň budou upozorněni lékaři a varováni před předepisováním s jinými léky, které mohou zpomalit dýchání, včetně léků proti bolestem. Rizika dýchání se vztahují také na starší pacienty a pacienty se stávajícími plicními problémy.

Také se doporučuje lékařům, pečovatelům a pacientům, kteří berou gabapentinoidy, aby byli ostražití, pokud jde o známky zmatení, dezorientace, závratí, ospalosti, pomalého nebo mělkého dýchání, necitlivosti nebo namodralých rtů či prstů.

Studie australských vědců z roku 2018 zjistila, že gabapentinoidy často měly vedlejší účinky, jako je ospalost, závratě a nevolnost. Další studie uvádí, že kombinace gabapentinu s opioidy výrazně zvyšuje riziko úmrtí na předávkování. A nedávná analýza volání do amerických toxikologických středisek vykazuje výrazný nárůst pokusů o sebevraždu po užívání gabapentinu.

Stále častěji se objevují zprávy o zneužívání gabapentinu a pregabalinu ze strany nezákonných uživatelů drog, kteří se dozvěděli, že mohou pomocí léků zvýšit obsah heroinu, marihuany, kokainu a dalších látek.

Přestože antikonvulziva nejsou schválena FDA pro konvenční bolesti svalů a kloubů, lékaři je často předepisují pro tato a další použití, včetně léčby migrény a psychiatrických stavů. A jelikož fibromyalgici patří mezi pacienty ze základní respirační poruchou a velice často jim jsou antikonvulziva předepisována v kombinaci s opioidy měly by zkonzultovat tuto kombinaci se svým lékařem.
https://www.facebook.com/…/a.762146857453…/1055641298104426/
https://www.painnewsnetwork.org/…/fda-warns-of-serious-brea…
https://www.nbcnews.com/…/nerve-drugs-gabapentin-pregabalin…

Léky jako lyrica či neurontin nejsou většinou pacientů s FM tolerovány a přinášejí jim malý či žádný pozitivní efekt jak bylo prokázáno v nejedné studii. Pokud vás toto téma zajímá pokračujte ve čtení zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/novin…/lecba-fibromyalgie/…/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.