Léčba LGS - zvýšené střevní propustnosti

02.11.2020 21:10

Výzkumy z posledních let prokázali, že mnoho zdravotních stavů včetně fibromyalgie je spojeno s dysbiózou střevní mikroflóry, dysfunkcí střevní bariéry a mikrobiální translokací. Patří mezi ně Alzheimerova choroba, ALD, rakovina, IBS, kolitida, Crohnova choroba, IBD a mnohočetné autoimunitní poruchy. Genetické a environmentální spouštěče jsou již dlouho známé jako hlavní přispěvatelé k rozvoji autoimunity. Stále více důkazů v posledních letech naznačuje, že mikrobiální translokace a dysfunkce střevní bariéry, které mohou být ovlivněny střevní mikroflórou, jsou dalším důležitým příčinným prvkem pro autoimunitní poruchy. Bakterie osídlující gastrointestinální trakt představují nesmírně komplexní ekosystém. Změny ve složení střevní mikroflóry mohou onemocnění na jednu stranu způsobit, ale na stranu druhou mohou zabránit jeho vzniku. Pochopení funkce střevní bariéry a případných patofyziologických mechanismů nám může pomoci ve vylepšení prevence i zvýšení účinnosti léčby.


Léčba LGS - zvýšené střevní propustnosti

Jestliže máte některý z těchto příznaků: trávicí potíže, bolesti, únava po jídle, chronická únava, psychické potíže, mozková mlha, záněty, kožní problémy, poruchy imunity, alergie, poruchy štítné žlázy, anémie, mohou vám následující doporučení pomoci se těchto zdravotních potíží zbavit či je alespoň zmírnit.

Zatím neexistuje farmakologická léčba zvýšené střevní propustnosti. Existují však kroky, které můžete podniknout ke zlepšení. V prvé řadě je nutné se zaměřit na faktory, které mohou přispívat k poškození střeva tedy životní styl (nezdravé stravování, chornický stres, nedostatek pravidelného spánku, nedostatek nebo nadměrný pohyb, užívání některých léků). Nevystavovat se zbytečně chemickým látkám (herbicidy, pesticidy). Prakticky jde o totožnou léčbu jako u fibromyalgie. I když časová osa pro uzdravení poškozeného střeva bude pro každého odlišná první úspěchy ve zlepšení zdravotního stavu se dostaví během několika týdnů.


1) Snížení chronického stresu
K nadbytečné stimulaci kortizolu dochází stresem ať psychickým, tak fyzickým. Když se kortizol opakovaně vyplavuje vytvoří se v těle zánět, který se projeví bolestí a depresemi. Kortizol a další stresové hormony mohou přispívat k LGS. Různé strategie ke snížení stresu naleznete na webu fibromyalgik.
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/pribuzna-onemocneni/inzulinova-rezistence/
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/kortizolova-dysfunkce-a-fm/

2) Zlepšení spánku
Nedostatečný nebo nekvalitní spánek může ovlivnit zdraví střev a vést ke střevní propustnosti. I přes chybějící spánkové fáze u FM lze při správné léčbě (bez farmak) a dodržování strategií zvládání nemoci tento symptom zmírnit a spát každý den mnoho hodin.
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/spanek/

3) Úprava stravy
K diagnostice LGS se používá zonulin, protein vytvořený v tenkém střevě a játrech. Při jeho zvýšení dochází k uvolnění těsných spojů v tenkém střevě. Ke zvýšení zonulinu přispívá střevní dysbióza a konzumace potravin s vysokým obsahem FODMAP (fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly). Je nutné se tedy vyhnout či alespoň omezit prozánětlivé potraviny, potraviny které nám způsobují alergie, poškozují zdraví střev. Mezi ně patří: rafinované sacharidy a výrobky z nich (pšenice, špalda, kamut, bezlepkové, soba nudle, modifikované škroby, glukózový sirup, bílá rýže, kukuřice, cukr, třtinový cukr, agave sirup, rýžový sirup, sladovit, sirup z ječného sladu, pšeničný sirup, kukuřičný sirup, špaldový sirup, ovocný cukr, hroznový cukr), sója, sójový a řepkový olej, GMO, aditiva, fruktóza, alkohol. Při potravinových alergiích vynechání problematických potravin nevede ke zlepšení střevní propustnosti.
Mezi potraviny, které jsou doporučované patří vše přírodní bez aditiv: kvalitní fermentované mléčné i nemléčné produkty obsahující probiotické bakterie, jako je kefír, nepasterované kysané zelí, pickles, kimči, kvas, vodní či kokosový kefír, vývar z kostí (obsahuje kolagen, aminokyseliny prolamin, glycin a L-glutamin), jogurt, máslo, čerstvý sýr, amasai , kombucha, ořechy, naklíčená semena a oleje z nich(chia, lněná, konopná), kokosový olej, olivový olej, potraviny obsahující omega-3 tuky (divoce žijící mořské ryby, olej z tresčích jater, hovězí maso, jehněčí), mořský fytoplankton, potraviny obsahující zinek (ústřice, hovězí a jehněčí maso, dýňová semínka, nepražené kakao, vaječný žloutek, játra), avokádo, některé koření a bylinky, např. kurkuma. Zvýšit potraviny bohaté na probiotika a tryptofan, dopřát si hodně zeleniny. Samozřejmostí je, že každé sousto je nutné dobře rozžvýkat.
Mezi doporučené stravování patří s nízkým obsahem FODMAP, paleo dieta, bezlepková dieta, elementární strava.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fodmap/
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/zivot-s-fibromyalgii/strava/
https://drruscio.com/leaky-gut-food-list/
https://drruscio.com/leaky-gut-diet-plan/
https://drruscio.com/leaky-gut-recipes/

4) Vhodný pohyb
Nadměrné cvičení může zvýšit střevní propustnost, zatímco pravidelné mírné cvičení snižuje zánět, tady i bolesti a další symptomy FM.
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/rehabilitace/cviceni/

5) Potravinové doplňky
Mnoho doplňků a léků prodávaných přímo na LGS webovými stránkami se dosud ukázalo jako neúčinné. K nejlepším strategiím ke snížení zánětu a podpory zdraví trávicího traktu patří i užívání potravinových doplňků. Výzkumy potvrzují, že probiotika (min. 50 miliard jednotek denně), L-glutamin (2-5 gramů 2x denně) a vitamín D mají pozitivní vliv na snížení střevní propustnosti. Dále je vhodné užívat prebiotika, Q10, trávicí enzymy (zajistí úplné trávení potravin), melatonin, tryptofan, vitamin A, zinek karnosin, šťávu z aloe vera, quercetin (kvercetin 500 miligramů 3 x denně s jídlem), N-acetyl glukosamin (NAG) a kořen lékořice (deglycyrrhizinovaná lékořice DGL 500 miligramů 2x denně).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440529/
https://drruscio.com/leaky-gut-supplements/

6) Úprava farmak
Mezi nejhorší pachatele zvýšené střevní propustnosti patří dlouhodobé či časté užívání nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) a antibiotik. Je-li to možné omezte je či vyměňte za jinou lékovou skupinu.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4266989/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10980980/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19148789/

https://www.healthbyjuli.com/single-post/2017/01/03/What-is-Leaky-Gut-and-What-can-YOU-do-about-it
https://www.healthline.com/nutrition/is-leaky-gut-real
https://drruscio.com/how-to-heal-leaky-gut/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440529/
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/43195/DPTX_2010_2_11310_0_295311_0_85105.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1856434/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19679262/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18540025/