Léčba protizánětlivým komplexem aminokyselin a vitamínů (AAVC)

02.02.2020 01:49

Dvojitě slepá, placebem kontrolovaná studie
Kyslíkové radikály mohou hrát roli v patologii fibromyalgického syndromu, odrážející probíhající zánět a produkci kyslíkových radikálů. Příjem AAVC představuje zajímavý nový komplementární koncept u pacientů s bolestí spojenou s FM.

Dvaceti pacientům byl podáván preparát komplexu aminokyselin a vitamínů 2x denně po dobu 12 týdnů v jedné dávce při současném užívání jejich standardní léčby. Po dokončení studie došlo ke snížení bolesti, zlepšení spánku a pocitu pohody. Polovina pacientů díky AAVC snížila nebo úplně přestala užívat léky proti bolesti.

Přípravek byl speciálně složen pro studii a sestával z následujících složek a dávek:
1) L-karnitin (500 mg)
Tento doplněk stravy má pozitivní vliv na různá svalová onemocnění i na srdce. Dokáže procházet přes hematoencefalickou bariéru a dostat se do krevního oběhu mozku, kde působí jako silný antioxidant, který pomáhá v prevenci poškození mozkových buněk. Může vám pomoci využít serotonin a glutamát. Suplementace karnitinem přispívá ke snížení bolesti a podporuje duševní zdraví fibromyalgiků. Kromě toho aktivuje T-a B-lymfocyty, je nezbytný pro produkci mitochondriální energie. Neměly by jej užívat pacienti s nízkou hladinou hormonů štítné žlázy.
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/dysbalance-neurotransmit…/
https://me-cfs.eu/l-karnitin-a-acetyl-l-karnitin/
https://www.karger.com/Article/Abstract/119325

2) L-tryptofan (500 mg)
Výzkumy FM opakovaně potvrdily nízké hladiny serotoninu (5-HT), 5-HT se syntetizuje z esenciální aminokyseliny 1-tryptofan (Trp), nízké hladiny 5-HT způsobují příznaky FM. Podávání tryptofanu snižuje bolesti, vede ke zlepšení nálady i spánku a při depresích. Nachází se v drůbežím mase, sardinkách, lososu, čerstvém tuňáku, ořeších, semenech, chřestu, mungo fazolích, ananasu, špenátu, banánech, sýrech tofu a cottage.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vhodne-stravovani-u-fm/
https://onlinelibrary.wiley.com/…/abs/10.1002/art.1780400114
https://www.amazon.de/Fibromyalgie-Schmerzen-li…/…/382892253

3) L-histidin (300 mg)
Užitečný doplněk pacientů trpících bolestí při revmatoidní artritidě či fibromyalgii. Dále zmírňuje pocity únavy, zlepšuje náladu a kognitivní funkce.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Histidin
https://www.sciencedirect.com/…/article/pii/0021968177900790
https://www.sciencedirect.com/…/artic…/pii/S0031938415002498

4) L-fenylalanin (300 mg)
Je užitečný při zvyšování prahu bolesti, zlepšuje paměť, odolnost vůči stresu, duševní a sexuální výkonnost. S úspěchem jej lze použít i jako přirozené analgetikum (proti bolesti). Používá se jako doplněk stravy při depresích a bipolárních psychických poruchách (v kombinaci s vitamínem B6 a vitamínem D), při zánětech, roztroušené skleróze, chronické bolesti, Parkinsonově chorobě (napomáhá proti rigiditě, zlepšuje chůzi) a revmatoidní artritidě. Nedostatek fenylalaninu se u člověka může projevit zmateností, emoční agitací, depresemi, špatnými paměťovými funkcemi, změnami v chování, sníženým zájmem o sex, či šedým zákalem. Potraviny bohaté na fenylalanin (čokoláda, mléko a vejce) podporují vyšší hladinu dopaminu, která je u FM nízká. https://cs.wikipedia.org/wiki/Fenylalanin
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/dopamin1/
https://www.amazon.de/Fibromyalgie-Schmerzen-li…/…/382892253

5) L-lysin (500 mg)
V kombinaci s vitaminem C je účinným doplňkem pro syntézu karnitinu. L-lysin je nezbytným stavebním prvkem pro všechny bílkoviny v těle. Hraje hlavní roli ve vstřebávání vápníku, v budování svalů, v zotavování se po chirurgických zákrocích nebo zraněních a v produkci tělesných hormonů, enzymů a protilátek. Studie prokázaly, že příjem lysinu urychluje hojení oparů a chrání před jeho novým výskytem. Zvláště velká množství lysinu obsahují parmezán, ryby, vepřové a hovězí maso, sojové boby, pšeničné otruby, čočka, fazole a arašídy.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lysin
Luppa D. “L-carnitine losses through urine and sweat in athletes dependence of energy expenditure during training”. In Seim H, Löster H (eds): Carnitine - pathobiochemical basics and clinical application. Bochum, Ponte Press (1996): 278-279.

6) SAMe (300 mg)
S-Adenosyl-methionin je silný antioxidant, zvyšuje toleranci k bolesti a navíc je důležitým předchůdcem hlavního antioxidantu glutathionu. Hraje důležitou roli v rámci obranyschopnosti organismu a napomáhá produkci a štěpení chemických látek a hormonů nervového systému jako jsou serotonin, melatonin a dopamin. Podporou tvorby a stabilizací úrovně těchto životně důležitých látek pak SAMe napomáhá stabilizovat úroveň přenosu nervových vzruchů, která je spojována s celkovou depresí organismu, poruchami spánku či podrážděností. SAMe může minimalizovat bolesti svalů, deprese, únavu, stres, nervozitu, nespavost, zapomnětlivost, paměť. Pomáhá při artritidě, osteoartritidě, podporuje funkce jater, mononukleóze, hepatitidě, žloutence. Lidé, kteří mají maniakální nebo bipolární poruchy by neměli užívat SAMe.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/same-/
https://www.amazon.de/Fibromyalgie-Schmerzen-li…/…/382892253

7) L-tyrosin (300 mg)
Užitečný terapeutický doplněk pacientů s nízkým indexem aktivity, zlepšuje únavu pacientů s FM. Dostatečná hladina této aminokyseliny v těle má vliv na vitalitu, koncentraci a normální funkci svalstva, podporuje správnou činnost ledvin, také ovlivňuje mentální zdraví a duševní stav. Nedostatek L-tyrosinu způsobuje ukládání tuků, úzkost, depresi, stres, hypotyreózu. L-tyrosin si tělo vyrobí jenom v případě, když je v organismu dostatek fenylalaninu. Potraviny bohaté na tyrosin (zelenina, fazole, hnědá rýže, sója, kuřecí maso, sardinky, losos, treska, mléko a mléčné produkty, mandle, sezamové semínka, banány, avokádo, oves a ovesná mouka) podporují vyšší hladinu dopaminu. Pokud trpíte vážným onemocněním štítné žlázy nebo hormonální soustavy, konzultuje užívání s lékařem, to samé platí v případě vážných psychických problémů.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/dopamin1/
https://www.amazon.de/Fibromyalgie-Schmerzen-li…/…/382892253
https://www.erekceblog.cz/l-tyrosin/

8) Taurin (1000 mg)
Hlavní antioxidant chránící buněčné membrány před toxickými kyslíkovými radikály, nezbytné palivo pro mitochondriální funkce. Snižuje hladiny kyseliny mléčné, která u FM způsobuje pocit pálení ve svalech a přispívá k bolesti i únavě. Může působit jako neurotransmiter - užívá se ke zvýšení hladiny GABA. Podporuje činnost nervové soustavy - zlepšuje psychickou a fyzickou výkonnost, optimalizuje prokrvení mozku, zlepšuje paměť a soustředění, podporuje obnovu energetických zásob, oddaluje únavu, posiluje schopnost svalové buňky přijímat energii, stabilizuje hladinu vápníku v krvi a urychluje regeneraci. Snižuje cholesterol a krevní tlak, urychluje hojení ran. Používá se k prevenci vedlejších účinků chemoterapie a minimalizaci manických stavů, při bipolárních poruchách. Pomáhá se snížením tělesné hmotnosti a jeho přínos také velmi ocení kuřáci, jelikož taurin má schopnost zvrátit mnohé negativní účinky kouře na cévní stěny. Bývá také často používán pro snižování křečí způsobené spalovačema tuků, jako je kofein a podobné látky. Podporuje rovnováhu elektrolytů, sluchovou funkci a imunitní odpověď. Zabraňuje poklesu testosteronu což je důležité především pro může s FM. Také může zlepšit příznaky anémie, protože podporuje účinnou dopravu železa z krevního řečiště do tkání. To umožňuje, aby kyslík účinněji dosáhl do buněk tkání, kde je potřebný k výrobě energie. Denní dávky taurinu mají pozitivní vliv na srdeční funkci u pacientů trpících různými chronickými onemocněními srdce, jako je arytmie, městnavé srdeční selhání a srdeční záchvaty. Pomáhá jaterním buňkám efektivněji pracovat a posiluje schopnost jater eliminovat škodlivé toxiny z těla. Získáme jej nejvíce ze syrových ryb.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/taurin/
https://www.amazon.com/Handbuch-Protein-Aminos…/…/3929002329

9) Vitamin C (300 mg)
Kofaktor při tvorbě serotoninu a adrenalinu, při současném podávání společně s vitamin E mají silnou antioxidační aktivitu. Naše tělo si tento vitamín neumí samo vyrobit, ani ho nedokáže skladovat, proto je důležitý jeho nepřetržitý přísun. Je důležitý pro buněčný růst, tkáňové dýchání, stimuluje tvorbu bílých krvinek, kolagenu a má řadu dalších pro organismus základních funkcí. Tvorba kolagenu má vliv na funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů. Přispívá také k posílení imunitního systému, má protizánětlivý účinek, stimuluje mozek, pročišťuje tělo, odstraňuje těžké kovy, chrání buňky před oxidativním stresem, zabraňuje tvorbě karcinogenních látek, prevence proti infarktům, mrtvici a ateroskleróze, snižuje množství riskantního LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi, podílí se na tvorbě červených krvinek a nervových spojení. Zároveň přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a naopak zvyšuje vstřebávání železa, podílí se také na energetickém metabolizmu, rychleji spaluje tuky. Je hojně obsažen v zelenině a ovoci, dále na vitamín C je velmi bohatý šípek, kopřiva či rakytník. Skladování, úprava a tepelné zpracování potravin vitamín C ničí.
Pokud máte zdravotní potíže nebo patříte k osobám se zvýšenou spotřebou vitamínu C - kuřáci, těhotné a kojící ženy, starší osoby, osoby se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží a lidé, u nichž probíhá infekčních onemocnění je vhodné zvažovat adekvátní suplementaci preparátem s postupným uvolňováním vitamínu C. Vitamín C může negativně ovlivnit užívání paracetamolu, antacidu obsahujícího hliník, acylpyrinu, anopyrinu, aspirinu, warfarinu. Barbituráty, tetracyklinová antibiotika a hormonální antikoncepce mohou snižovat účinnost vitamínu C. Vitamín C může zvyšovat využitelnost železa a luteinu, který hraje opravdu významnou roli ve zdraví očí. Hladinu vitamínu C v našem těle snižují kortikosteroidy.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vitamin-c/
https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/…/j.1749-6632.1992…

10) Vitamin E (30 mg)
Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a v organismu slouží jako důležitý antioxidant. Chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů, pomáhá zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí i jako prevence proti nádorovému bujení. Údajně také zlepšuje hojení ran. Má také pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systému.Jeho nedostatek se může projevit jako neurologické potíže a snížení obranyschopnosti. Je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, slunečnicových semínkách, mandlích, lískových oříšcích, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a v mase savců. Vstřebává se jen společně s tuky.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitamín_E
https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/…/j.1749-6632.1992…
https://www.annualreviews.org/…/10.1146/annurev.nu.10.07019…

11) Komplex vitamínu B sestávající z důležitých složek vitaminu B6 (5 mg) a vitamínu B12 (10 µg)
Tyto béčka jsou důležitá pro nervový systém, jejich pozitivní vliv na organismus je vzájemně propojený. U pacientů s fibromyalgií je časté, že mají nízké hladiny vitamínů B, to má za následek silnou únavu, slabost, vyčerpanost, potíže ze spánkem, bolesti, brnění, mravenčení rukou, prstů a jazyka, pálení nohou, poruchy trávení, oční potíže, vyrážky, seboreu, akné, záněty v ústech, svírání na hrudi, bušení srdce, srdeční arytmie a fibrilace, anémie, poškozené vlasy a nehty, předčasné porody, potratovost, ADD, porucha pozornosti, neschopnost soustředění a podrážděnost, nervozitu a úzkost, pocity neklidu, snadné rozrušení, neschopnost vypořádat se s těžkostmi, frustraci, plačtivost, paranoiu a strach, myšlenky na smrt. Hrají klíčovou roli v nociceptivní přenosu.

Vitamín B6
Přispívá ke správnému fungování nervového systému a správné funkci psychiky. Napomáhá k normální látkové výměně bílkovin a glykogenu,ke správné tvorbě červených krvinek, ke správnému fungování imunitního systému, ke správné látkové výměně důležité pro tvorbu energie a ke snížení vyčerpání a únavy. Vitamin B6 je velmi důležitý pro udržování správné hladiny hořčíku v krvi a tkáních, je nutný k zužitkování nenasycených mastných kyselin a mnohých bílkovin. Nedostatek vitaminu B6 se projevuje: bolestmi hlavy, depresemi, zmateností, brněním a mrazením v dolních končetinách, vzteklostí, chudokrevností, extrémní nervozitou, neschopností koncentrace. bolestmi až křečemi v trávicím ústrojí, nevolností až zvracením, páchnoucím dechem a větry, svědící až červenou pokožkou kolem genitálií, bolestivými nebo krvácejícími hemeroidy, ekzémy, padáním vlasů, bolavými rty, ústy i jazykem Dobrým zdrojem vitamínu B6 jsou játra, vepřové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, kapusta, zelenina, avokádo, mrkev, ořechy, obiloviny a celozrnný chléb.

Vitamín B12
Může obnovit neurony a nervová vlákna, což potenciálně snižuje zánět a chronickou bolest u pacientů s fibromyalgií. Jeho nedostatek může vést k znecitlivění nebo brnění v rukou a nohou, únavě, problémům s rovnováhou, slabostí a chudokrevností. Přispívá k tvorbě červených krvinek, fungování imunitního systému, látkové výměně důležité pro tvorbu energie a tím ke snížení vyčerpání a únavy, napomáhá i fungování nervového systému a správné funkci psychiky. Mezi nejlepší zdroje patří hovězí játra, škeble, ryby, vejce, mléko, sýry, maso a vnitřnosti. Správný přísun potřebného množství vitaminu B12 do organizmu zlepšuje paměť, podporuje koncentraci a snižuje riziko vzniku srdečních chorob. Nedostatkem vitamínu B 12 vzniká chudokrevnost. K příznakům patří únava, slabost, bušení srdce, pálení jazyka, parestezie a poruchy hlubokého čití (postižený jedinec při zavřených očích neví, v jaké poloze má nohu či prst, a nevnímá pohyb svého těla, brnění či mravenčení či pociťuje intenzivnější bolest).
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/nizke-hladiny-vitaminu-b…/
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/vitamin-b12-kobalamin/
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/pro-fibromyalgiky-jsou-d…/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitamín_B6

12) Hořčík (100 mg)
Kofaktor při tvorbě serotoninu a melatoninu, nezbytný doplněk ke snížení přenosu bolesti pomocí selektivní blokády excitačního NMDA-receptoru. U FM deficit hořčíku způsobuje zánět, stojí za mnoha zdravotními potížemi a jeho častá suplementace patří k základním prvkům léčby FM. Jeho nedostatek způsobuje bolesti, únavu, křeče, trávicí potíže, kognitivní potíže, poruchy spánku, parestezie, neuropatie, neklidné nohy, psychické potíže, potíže při změnách počasí a hluku, bušení srdce, arytmie, bolesti na hrudi, závratě, padání vlasů, špatná kvalita zubů, lámavost nehtů, divoké sny, agresivita, vysoký krevní tlak, astma. Hořčík můžete najít v potravinách, jako jsou plnotučné mléko, celozrnný chléb, zelenina, slunečnicová semena, mandle, lískové ořechy, pšeničné klíčky, arašídy, pistácie, cizrna, piniové oříšky, hnědá rýže a ořechy, banány, datle, fíky, tofu, kakaový prášek, tmavě zelená listová zelenina, špenát, víno, pivo, čaj, káva, minerální vody.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/horcik-mg/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1720765/

13) Omega-3-mastné kyseliny (EPA 300 mg)
Nízké hladiny omega-3 jsou u pacientů s fibromyalgickým syndromem běžné. Studie ukazují, že pro pacienty s FM a ME/CFS jsou omega-3 velmi přínosné, mírní symptomy a zvyšují kvalitu života. Dokáží snížit tvorbu molekul a látek spojených se zánětem, jako jsou například zánětlivé eikosanoidy a cytokiny, zlepšují imunitu a mohou zmírnit oxidační stres. Omega-3 se doporučuje pro zvýšení hladin dopaminu, serotoninu a melatoninu. Dostatek omega-3 fibromyalgikům snižuje tuhost a bolesti kloubů, zmírňuje menstruační bolesti, pomáhá při endometrióze, Raynaudově chorobě, ulcerózní kolitidě, obstrukční spánkové apnoi, migréně a s dalšími symptomy a přidruženými diagnózami. Potraviny se zdrojem omega 3 kyselin: rybí olej, tresčí játra, ančovičky, pstruh, losos, tuňák, sleď, sardinky, makrela uzená, mečoun, úhoř, tuňák v konzervě, chia semínka, vlašské ořechy, slunečnicové, lněné a konopné semínko či olej z nich, dýňová semínka, quinoa, kapusta, kokosový olej, máslo, sýry, smetana, tvaroh, mléko, mandle namočené, para ořechy, avokádo ad. Omega-3 patří mezi nejběžnější potravinové doplňky, které užívají lidé s FM.
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/omega-3/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327322.php
https://www.amazon.de/Fibromyalgie-Schmerzen-li…/…/382892253

Oxidační stres a oxid dusnatý se podílejí na patofyziologii FM, je přítomna změněná rovnováha malondialdehydu a superoxiddismutázy. Zvýšený oxidační stres souvisí se závažností symptomů FM. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24373371

Koncentrace metabolitu malondialdehydu (MDA) https://cs.wikipedia.org/wiki/Malondialdehyd ve vzorcích moči byly na začátku této studie vysoce pozitivní. Pouze ve skupině užívající protizánětlivý komplex aminokyselin a vitamínů (AAVC) klesla průměrná koncentrace MDA. Pacienti, kteří prokázali výrazný pokles hladin MDA, také vykazovali snížení skóre spontánní bolesti. V neposlední řadě byl u některých pacientů při ukončení studie pozorován další prospěšný účinek medikace AAVC - několik pacientů, kteří užívali silné opioidní léky ve formě náplastí, jako je fentanyl (Durogesic®) nebo buprenorfin (Transtec®) mohli tato analgetika vynechat. U jiných pacientů došlo k výraznému snížení denní dávky NSAID nebo úplnému vynechání. Jeden pacient zastavil denní příjem benzodiazepinu pro úlevu od svalových křečí a deprivace spánku.
https://www.ecronicon.com/ecnu/pdf/ECNU-11-00375.pdf

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.