Mindfulness – falešná terapie

01.11.2022 19:02

Mindfulness (všímavost) vychází z buddhistické meditační praxe, lze ji považovat za jiný název pro terapii přijetí a závazku (Acceptance and Commitment Therapy, ACT). Člověk při ní pozorně rozjímá a rozpoznává své myšlenky a prožitky a "přijímá" je, což má údajně vést ke snížení utrpení. Tedy ne u pacientů s depresí, úzkostí a dalšími psychickými poruchami, kde je silně kontraindikována, jelikož často zhoršuje příznaky.

Její zastánci si dělají nejrůznější nároky na zdraví a pohodu, a právě to hluboce rozčiluje neurovědce, kteří tvrdí, že jde o přehnané tvrzení a že studie mindfulness jsou otřesné kvality a nic takového neprokazují. Ano, značné množství nekvalitních a chybných studií se chlubí prospěšností. Odborné recenze těchto studií je v podstatě vyvracejí a jasně ukazují, že mindfulness není o nic přínosnější (a ve skutečnosti je méně přínosná) než jiné formy relaxace nebo odpočinku. Vůbec nic tedy nenasvědčuje tomu, že by mnohahodinové cvičení mindfulness (které je údajně nutné, aby se dostavily "výsledky") bylo lepší než krátká procházka, zdřímnutí, koníček, hraní počítačových her, kopání do míče, sledování televize, poslech hudby nebo odpočinek s přáteli či rodinou. Většina studií se pečlivě vyhýbá srovnávání mindfulness s jinými aktivitami. Jedna z nich, srovnávala každodenní krátké hraní hry Tetris s mindfulness. Hráči Tetrisu uváděli méně stresu, větší spokojenost s prací a více energie než skupina s mindfulness. Proč tedy pacienty nutit, aby trávili čas a úsilí učením se a používáním falešné techniky, když mohou dosáhnout lepších a rychlejších výsledků při mnohem prospěšnějších a užitečnějších činnostech?

"Skromný přínos zjištěný ve studii .... vyvolává otázku, proč se při absenci silných vědecky ověřených důkazů stala zejména meditace a doplňková opatření obecně tak populární, zejména mezi vlivnými a vzdělanými lidmi... Jakou roli hrají komerční zájmy? Využívají obav veřejnosti k propagaci používání doplňkových opatření, která nemají vědeckou oporu? Je třeba vyžadovat vědecké důkazy o účinnosti a bezpečnosti těchto opatření?"

V článku publikovaném v časopise "Perspectives on Psychological Science" v říjnu 2017 autor píše: "Současný výzkum mindfulness je naprosto neuspokojivý. S tím, jak mindfulness stále více proniká do všech aspektů současné společnosti, vznikají i nedorozumění ohledně toho, co je to mindfulness, komu pomáhá a jak ovlivňuje mysl a mozek. V praktické rovině mohou dezinformace a šíření špatné výzkumné metodologie potenciálně vést k tomu, že lidé budou poškozeni, podvedeni, zklamáni a znechuceni".

Buddhisté jsou zděšeni neopodstatněnými nároky na mindfulness a je alarmující, že mindfulness byla korporativizována způsobem, který má podpořit zaměstnance, aby tolerovali zbytečně stresující podmínky, místo aby tyto podmínky napravili.

Allan Goroll, lékař z Harvardovy univerzity: "Na rozdíl od všeobecného přesvědčení studie celkově neprokázaly velký přínos meditace, pokud jde o úlevu od utrpení nebo zlepšení celkového zdravotního stavu." A přesto je mindfulness hojně doporučována k léčbě akutní i chronické bolesti. Přitom mezi mindfulness, předstíranou léčbou a žádnou léčbou bolesti není žádný rozdíl. Jen díky placebo efektu (očekávání zlepšení a přesvědčení o léčbě) při intervenci založené na všímavosti mohou lidé hlásit úlevu. Pokud tedy dotyčného přesvědčíme o zlepšení, dáme mu naději pomůže mu to od bolesti více než samotná léčba pomocí mindfulness. journals.lww.com/pain/Fulltext/2022/10000/How_do_placebo_effects_contribute_to.11.aspx

ACT/mindfulness tedy nemá skutečné důkazy o účinnosti a neměla by plýtvat časem pacienta, který by mohl čas a finance využít k mnohem prospěšnějším činnostem. Navíc když širokou veřejnost vystavujeme šarlatánství, které je podporováno psychologií, nejenže podporujeme naivitu, ale také učíme lidi znevažovat vědu a zvyšujeme neúctu a odpor vůči odborníkům na zdraví, kteří se snaží propagovat správné zdravotní postupy, jež jsou vědecky podložené. Je tedy třeba vytlačit falešné terapie z klinické praxe a nahradit je mnohem silněji vědecky ověřenými strategiemi a postupy.

P.S.: Je to hadí olej, tedy něco bez skutečné léčebné hodnoty, který se prodává jako lék na všechny nemoci. Zahoďte ho. Existují mnohem lepší způsoby pomoci.
https://psychologybestpractice.substack.com/p/the-problem-with-mindfulness

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.