Mirogabalin

01.04.2020 18:40

Mnoho pacientů s fibromyalgií uvádí, že léky které jim předepsal lékař jim nepomáhají. Skutečnost, že žádný z nich nefunguje zvlášť dobře naznačuje, že výrobci léků zatím hledají odpověď na FM na nesprávných místech. O tom zda vám lék pomůže dle nejnovějších výzkumů rozhoduje i složení mikrobiomu konkrétního pacienta. https://www.nature.com/articles/d41586-020-00196-0

Jak před rokem zaznělo na kongresu věnovanému fibromyalgii, který se konal ve Vídni: Fibromyalgický syndrom (FM) nadále představuje neuspokojenou potřebu, pokud jde o farmakologickou léčbu, a mnoho pacientů nedosahuje dostatečné úlevy při současných možností léčby. Žádný z dostupných léků není plně účinný proti celému spektru příznaků FM, které, jak se zdá, těží z multidisciplinární léčby. I když neustále probíhají studie na nové léky, zatím se nerýsuje nic co by pokrylo všechny symptomy FM.

Někteří vkládali naděje do mirogabalinu, což je gabapentinoid s výrazně vyšší účinností než pregabalin. (V ČR je účinná látka pregabalin obsažena v lécích s obchodními názvy: lyrica, pragiola, pregabalin, kartesada, naxalgan, pregamid, preglenix, prelica, rabakir, stranalen.) Pregabalin, předchůdce mirogabalinu se váže na podjednotku vápníkového kanálu, která snižuje úroveň bolesti, ale podílí se také na vytváření mnoha vedlejších účinků, pro které je pregabalin známý. Mnoho lidí opouští tento lék nejen, protože nepomáhá, ale proto, že způsobuje příliš mnoho vedlejších účinků. Mirogabalin se naproti tomu váže na jinou, údajně bezpečnější podjednotku vápníkových kanálů o které se předpokládá, že snižuje úroveň bolesti. Mirogabalin ovšem nedokázal porazit placebo v žádné ze tří velkých studií, které v Daiichii proběhl.
Mirogabalin nebude schválen pro fibromyalgii a nebyl schválen pro žádnou diagnózu v USA. V Japonsku (leden 2019) byl schválen pro neuropatickou bolest a postherpetickou neuralgii.

Opět se ukázalo, že FM je mnohem složitější než diabetická periferní neuropatie a naléhavě potřebuje účinnější léky.
https://www.healthrising.org/…/fda-biggest-fibromyalgia-tr…/

V USA jsou pro FM schváleny pouze tři léky - všechny mají významné nedostatky. V Kanadě jsou schváleny dva léky a žádný v Evropě. https://www.fibromyalgia2019.com/medicating-fibromyalgia-in…

Na internetu můžete najít studie ohledně účinnosti různých léků. Např. na loňském Painweeku byly znovu zmíněny výsledky studie z r.2017, která byla provedena na Rush University Medical Center v Chicagu. V níž pacienti s fibromyalgií uvedli tři skupiny léků, které hodnotili nejvíce pozitivně – považovali je za středně užitečné. Jednalo se o opiáty proti bolesti, léky ke zlepšení spánku a stimulanty ADHD pro léčbu fibro fog. Za poněkud užitečné označili myorelaxanty, stimulanty a nesteroidní antiflogistika. A za minimálně užitečné považují gabapentin; duloxetin a pregabalin. 59,1% pacientů s FM hlásilo malou nebo žádnou účinnost pregabalinu a 83,3% shledalo, že gabapentin je málo prospěšný. Ani jednu skupinu léků nepovažovali za velmi užitečnou.
https://acrabstracts.org/…/the-effectiveness-of-medication…/
https://acrabstracts.org/…/the-effectiveness-of-medication…/

Neexistuje jednotná léčba pro všechny fibromyalgiky, ani léčebný protokol. Je třeba, aby každý pacient měl léčbu na míru dle svých zdravotních potíží. Zjištění, které léky fungují u konkrétního pacienta je obecně otázka pokusů a omylů. Co pomáhá jednomu pacientovi nemusí pomoci druhému. Každý pacient, který je léčen medikací, by měl být pečlivě vyhodnocen z hlediska účinnosti i vedlejších účinků a léčba by měla být přerušena, pokud není prokázán jednoznačný přínos.

Pacienti s fibromyalgií mají potíže tolerovat pravidelné dávky většiny léků a doplňků. Jsou citlivý a často mají nežádoucí účinky. Je doporučováno předejít těmto potížím použitím nejnižší dostupné dávky nebo i jedné poloviny až jedné čtvrtiny nejnižší doporučené dávky a postupně navyšovat. Je nutné počítat s tím, že různá farmakologická léčba a nefarmakologické terapie přináší minimální krátkodobou úlevu.

Prospěšnost jednotlivé léčby:
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/lecba-fm/
https://fibromyalgik.webnode.cz/novin…/lecba-fibromyalgie/…/

Mnoho pacientů užívá značné množství léků, které se navzájem mohou ovlivňovat, váš lékař by měl znát všechny léky jenž užíváte a také si můžete je nechat zdarma zkontrolovat zde: https://lekovaencyklopedie.cz/EncyclopediaApp/…

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM