Koenzym Q10

01.02.2019 17:50

Fibromyalgický syndrom patří mezi onemocnění, které negativně ovlivňuje mitochondriální dysfunkce. 
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/mitochondrialni-onemocne…/

Mitochondrie zajišťují v těle energii pro všechny probíhající procesy, ale pro svou obnovu a výkonnost potřebují zdravě vyživovat a chránit před poškozením.

Mitochondriální poruchy energetického metabolizmu představují velkou a heterogenní skupinu klinicky závažných onemocnění projevujících se izolovaným nebo kombinovaným postižením různých tkání a orgánových systémů. Nejčastěji jsou postiženy tkáně s vysokými energetickými nároky na funkci, především centrální nervová soustava, svaly a srdce.https://webcache.googleusercontent.com/search…

Mitochondriální dysfunkce může ovlivnit jakýkoli orgán nebo orgánový systém v těle.

Klinické příznaky u pacientů s mitochondriální poruchou jsou např. svalová slabost, nesnášenlivost fyzické zátěže, periferní neuropatie, hypotyeróza, migrenózní cefalea, průjmy, poruchy střevní motility, anémie, diabetes mellitus, mylagie.

Přibližně každý jednotlivý příznak fibromyalgie lze vysvětlit mitochondriální dysfunkcí. Bolest, únava, bolesti hlavy a migréna, IBS, intolerance tepla a chladu, pocení, křehkost kůže, srdeční frekvence a problémy s krevním tlakem, závrať a problémy s rovnováhou, rozmazané vidění, potíže se spánkem a tak dále.
https://www.fibrodaze.com/mitochondrial-dysfunction/

Svalové biopsie pacientů s FM prokázaly vzory mitochondriální dysfunkce (abnormální mitochondrie, mitochondriální defekty a abnormality svalových vláken) podobné těm, které se typicky vyskytují u mitochondriálních poruch.

Symptomy fibromyalgického syndromu a mitochondriální myopatie G71.3 jsou natolik podobné, že někdy dojde k záměně těchto dvou dg.
https://medium.com/…/mitochondrial-malfunction-the-role-of-…

Diagnostika mitochondriálního onemocnění je obtížná, probíhá ve specializovaných laboratořích https://mitolab.lf1.cuni.cz/homepage.php…

Než se pacient dostane do specilaizované laboratoře bez úspěchu navštěvuje různé odborné lékaře. Průzkum zjistil, že 55% jich skončilo s mylnou diagnózou, 32% dokonce bylo špatně diagnostikováno vícekrát. Mezi nejčastější diagnózy, které jim byly mylně stanoveny patří psychiatrická porucha (13%), fibromyalgie (12%), syndrom chronické únavy (9%) a roztroušená skleróza (8%). 
U lékaře si nejčastěji stěžovali na slabost (62%), únavou (56%), obtíže při chůzi (39%), pokles očních víček (33%) a špatnou koordinaci (32%).
Nejčastější jim byla diagnostikována myopatie (22%), chronická progresivní vnější oftalmoplegie (slabost očních svalů, 10%) a mitochondriální encefalopatie, laktátová acidóza a epizody podobné mrtvici (9%), porucha zvláště postihující nervový systém a svaly. 
https://mitochondrialdiseasenews.com/…/multiple-consultati…/

Negativní vliv na mitochondrie má špatná strava, jenž obsahuje příliš mnoho sacharidů a fruktózy, mikrobiální dysbióza, oxidativní stres a některé léky. https://www.mitoaction.org/files/Mito%20Toxins_0.pdf.

Úkolem mitochondrie je zásobovat tělo energií ve formě adenosinu trifosfátu (ATP) a koenzym Q10 je činitel, který je v tomto procesu nezbytný.

Hladiny koenzymu Q10 u pacientů s fibromyalgií jsou o 40% nižší v porovnání se zdravými jedinci. S přibývajícím věkem produkce Q 10 v těle ubývá a při 25% poklesu Q 10 se snižuje výkonnost a odolnost. Více než 75% je neslučitelné se životem. https://www.nutrion.cz/info/detail.php…

Klinika Mayo uvádí velmi dlouhý seznam zdravotních potíží, které lze pozitivně ovlivnit doplněním Q10: fibromyalgie, ME/CFS, vysoký krevní tlak, bolest na hrudi, migréna, pohybové poruchy, diabetes, suchá ústa, svalová slabost, bolesti nervů, zvýšení výkonu, úbytek sluchu, zvonění v uších, vypadávání vlasů, deprese, poruchy řeči, astma, zlepšení imunity, mitochondriální onemocnění, prolaps mitrální chlopně, psoriáza, věkem podmíněné makulární degenerace, stárnutí (kůže) alzheimerova choroba, amyotrofická laterální skleróza (ALS), rakovina, katarakty, vedlejší účinky chemoterapie, závislost na kokainu, koronární onemocnění srdce, cystická fibróza, infarkt, srdeční onemocnění (chronické onemocnění myokardu), prevence onemocnění srdce, poranění svalu, ochrana srdce během operace, hepatitida C, vysoký cholesterol, HIV / AIDS, huntingtonova chorobam hypertriglyceridemie, vývoj dítěte / neonatální péče, selhání ledvin, mužská neplodnost, svalové dystrofie, myelodysplastický syndrom, parkinsonova choroba, peyronieho nemoc, preeklampsie, zotavení z operace, srdeční selhání.
https://www.redorbit.com/q10/

Pokud jste hypermobilní, pak 70% pacientů má dysautonomii a jednou z příčin je také miochondriální porucha.
https://fibromyalgik.webnode.cz/search/?text=dysautonomie

Koenzym Q10 si tvoří samo naše tělo a lze jej získat také z potravy. Tento silný antioxidant obsahuje hovězí, kuře, vejce, mastné ryby, jako jsou sardinky, makrela, sleď a pstruh, vnitřnosti jako jsou játra, ledviny a srdce, sójový a kanolový olej, arašídy, pistáciové ořechy, sezamová semínka, brokolice, květák, špenát, kukuřice, pomeranče, jahody. Tepelnou úpravou potravinových zdrojů jeho množství klesá.
Kdybyste konzumovali pravidelně dostatečné množství z výše uvedených zdrojů, stále naplníte denní potřebu koenzymu Q10 jen zhruba na 20%. Mladý člověk nemusí tento deficit viditelně vnímat, ale s přibývajícími léty se bude bohužel více a více projevovat. Velmi důležité je také to, že i ty nejlepší potravinové zdroje obsahují stále příliš málo samotného vitaminu Q. Jako dobrý příklad nechť poslouží srovnání příjmu koenzymu v jedné tabletě obsahující 30 mg vůči přirozeným zdrojem. Abyste přijali stejné množství koenzymu jako v takové tabletě, museli byste například sníst půl kilogramu sardinek, kilo podzemnice ořechů nebo kilo hovězího masa. https://bioporadce.cz/koenzym-q10/

V případě, že naše těla nejsou schopná z jakéhokoliv důvodu udržet normální hladiny koenzymu Q10, je vhodné jeho zásoby doplňovat prostřednictvím výživových doplňků.

Který typ koenzymu Q10 je nejlepší?
Koenzym Q10, který se nachází ve většině výživových doplňků se nazývá ubiquinone. Za účelem výroby buněčné energie, musí naše tělo přeměnit ubiquinone na ubiquinol. Je to právě ubiquinol, který nese elektrony skrz mitochondrie a vytváří energii. Mladí a zdraví jedinci nemají žádný problém s přetvářením koenzymu Q10 na ubiquinol, ale jak postupně stárneme a pokud trpíme chronickou chorobou, naše schopnost přetvořit koenzym Q10 na ubiquinol slábne.
Studie jenž se zaměřila na to, jak naše tělo vstřebává ubiqionone a ubiquinol. Její výsledky prokázaly, že by bylo potřeba brát 8x více ubiquinonu, aby se dosáhlo stejné koncentrace ubiquinolu v krevní plasmě. Jinými slovy 150mg ubiquionolu se rovnalo 1200mg standardního koenzymu Q10. 
Jakýkoliv typ koenzymu Q10 je dobrý, ale jak naznačují výše zmíněné studie, je pravděpodobně lepší dát našemu tělu koenzym Q10 ve formě, kterou snadněji přijme = ubiquinol. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/role-koenzymu-q10-u-paci…/

Jak brát koenzym Q10?
Většina specialistů na fibromyalgii a ME/CFS doporučuje svým pacientům brát koenzym Q10. Mayo Clinic doporučuje užívat 300 mg po dobu devíti měsíců k léčbě fibromyalgie.
Dávkování se liší od 300mg/denně – 1200mg/denně. Důkazy naznačují, že i tak vysoké dávky jako 1200mg/denně a i vyšší nemusejí mít žádné nežádoucí postranní účinky.
Důležité vitamíny pro tvorbu Q10 je B3 - niacin, B5 - kyselina pantotenová, B6 - pyridoxin, B9 - kyselina listová a B12 - kobalamin.
Také se fibromyalgikům doporučuje užívat L-karnitin 500 - 2000 mg denně, Vitamin C 500 - 1000 mg denně, B1 - thiamin 200 miligramů denně, B2 - riboflavin, L-arginin a vitamín E.
Koenzym Q10 má nejlepší účinky pokud se bere společně s acetyl L-karnitinem, hořčíkem, D-ribózou a vitaminem B3 (niacin). 
V případě, že užíváte standardní koenzym Q10, měli byste ho brát s pokrmem bohatým na tuky pro jeho lepší vstřebávání. Na druhou stranu, ubiquinol se váže i s vodou, takže je mnohem snadnější ho absorbovat a eliminujeme tím přehnanou konzumaci tučných pokrmů.
V roce 2013 bylo skupině 20 pacientů s fibromyalgií podáváno 300mg koenzymu Q10 denně po dobu 40 dní. Byla zaznamenána klinická zlepšení v porovnání se skupinou, která dostávala placebo. Pacienti, kteří brali koenzym Q10, zaznamenali snížení bolesti, únavy a ranní únavy. Jinými slovy to fungovalo. Vzhledem k tomu, že všechny příznaky spojené s fibromyalgií, které Q10 může pozitivně ovlivnit má velký smysl jej užívat. 
CoQ10 pracuje pomalu, takže nemusíte vidět žádný léčebný přínos po dobu až 8 týdnů.
https://www.verywellhealth.com/coq10-supplements-for-fibrom…

U FM a ME/CFS spolu s mitochodnriální poruchou je i narušen Krebsův cyklus - Citrátový cyklus
Čtyři vitamíny, patřící do B-komplexu, mají nezastupitelnou úlohu v citrátovém cyklu.
Thiamin (B1) je ve své aktivní formě, thiamindifosfátu, koenzymem α-ketoglutarátdehydrogenázového komplexu.
Riboflavin (B2) je ve formě FAD (flavinadenindinukleotidu) kofaktor α-ketoglutarátdehydrogenázového komplexu a sukcinátdehydrogenasy.
Niacin (B3) je ve své aktivní formě (NAD) koenzymem dehydrogenáz cyklu
Kyselina pantothenová (B5) je součást koenzymu A (CoA)
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/mitochondrialni-onemocne…/

U mitochondriálního onemocnění dochází k tvorbě kyseliny mléčné, ta se uvolňuje do svalů a způsobuje pocit pálení ve svalech. Dá se snížit používáním výživových doplňků jako je kreatin, L-carnitin, či tribulus terrestris (kotvičník zemní). 
https://fibromyalgik.webnode.cz/…/lide-s-fibromyalgii-moho…/https://www.celostnimedicina.cz/kyselina-mlecna.htm…

Ohledně dávkování se poraďte se svým lékařem, záleží na tom jaký máte deficit, dg, věk apod.
Nežádoucí účinky:
Výzkum ukazuje, že užívání více než 100 mg denně může a nemusí způsobit mírnou nespavost. Více než 300 mg může vést ke zvýšení jaterních enzymů. A hlásí další nežádoucí účinky, jako jsou: vyrážka, nevolnost, bolest břicha, závrať, citlivost na světlo, podrážděnost, bolest hlavy, pálení žáhy a únavu.

Vrobky Q10 s Ubiquinolem https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=ubiquinol