Může FM za bolest nohou?

02.01.2015 13:01

 

Toto je velmi nepříjemný a častý projev FM. Po probuzení máte pocit, že jste prostály několik hodin, šlapaly po ostrých věcech, měly řezné rány na chodidlech. Jsme nároční na výběr ponožek a bot, vyhovují nám jen příjemné, lehké a pohodlné. Tento příznak se nemusí objevit v prvních letech FM a zprvu mohou být obtíže jen mírné.

Tyto problémy nelze rovnou přisoudit jen FM, mohou mít i jinou příčinu. Další zdroj bolesti má vliv na CNS a zhoršení FM.

V roce 2011 studie publikovaná v Arthritis Research & Therapy prokázala, že 50% fibromyalgiků trápí bolest nohou.

Nejde o zanedbatelnou věc jelikož bolest nohou má vliv na vaší chůzi a na celkovou funkčnost.

Díky tomu, že si při chůzi různě ulevujete či deformujete tělo může dojít k vážným problémům se zady, kyčlemi, koleny apod.

Příčinou může být pouze fibromyalgie. Naše nervy jsou velmi citlivé a právě nohy, které nás nosí a jsou vystaveny různým stalčováním tím hodně trpí. Velmi častá příčina bolesti nohou je kombinace FM a myofasciálního syndromu. Dále RA, lupus, hypermobilita a raynaud může tyto potíže zhoršovat. Další důvodem bývají zranění či opakující se problém s přetěžováním např. Plantární fascie rungo.idnes.cz/boli-vas-chodidlo-muzete-trpet-plantarni-fascii-ftg-/behani.aspx?c=A140912_112653_behani_fro , Iliotibiální syndrom https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/iliotibialni-syndrom-itbs , zánět sedacího nervu neboli ischias a jiné komprese nervů.

 

Co může zmírnit bolesti nohou u FM:

 

https://chronicfatigue.about.com/b/2014/01/03/does-fibromyalgia-make-your-feet-hurt.htm?nl=1

https://chronicfatigue.about.com/od/symptoms/fl/Foot-Pain-in-Fibromyalgia.htm

https://chronicfatigue.about.com/b/2010/08/12/foot-pain-in-fibromyalgia-chronic-fatigue-syndrome.htm

 
English (auto-detected) » Hungarian
 

 

 
English (auto-detected) » Hungarian
 
 
English (auto-detected) » Hungarian
 

Jde o jeden z nejhorších bolestí u FM, kdybych se neobávala fantomových bolestí nechám si nohy amputovat...

Nohy mě bolí nonstop řadu let, je to nesnesitelné a nic na to nepomáhá.

Mám pocit, že chodidla mám v jednom ohni. Tyto bolesti přicházejí a odcházejí, někdy trvají i celé měsíce.

Když si zmáčknu některé body na nohou je to jako tlačítko bolesti, které vystřeluje eletrický proud.

Nohy bolí asi víc než 20 let, dříve po větší zátěži nebo po nadměrném pohybu,po letech se intenzita navyšuje a bolí stále i v klidovém režimu...bolí,pálí ,mám záškuby ,které se nedají ničím ovlivnit,bolí svaly kosti všechno ted jsem ve stádiu ,že bolesti pocituji 24 hodin,díky nim spím 2 až 3 hodiny,bolesti jsou takové ,že se někdy ptám kdy to skončí...nepomáhá nic

Ze začatku me bolely jen kosti a trochu svaly.Po histerectomii se mi přidaly palčivé a šlehající bolesti.Námaha vše zhoršuje.Mám dny i měsíce,že ta bolest znemožňuje jakýkoliv pohyb.Pomohly až opiáty a to jen nepatrně.

Nohy mě z kraje FM nebolely, jen obcas hlava a zada, najednou začaly kyčle, ale s kyčlema nic prý nemám. Potom se přidaly nohy, všude, kosti i svaly. Bolest se střídá, jednou pálí nebo dloubá atd. žadné léky nepomahaji. A pořádně se to vše rozjelo s menopausou.

 
English (auto-detected) » Hungarian
 
Bolesti nohou - příčiny www.stefajir.cz/?q=bolesti-nohou-priciny

 

 
English (auto-detected) » Hungarian