Muži podporují partnerky s fibromyalgií navzdory dopadu na sexualitu

02.01.2021 13:32

Jedním z témat o kterém se zřídka kdy mluví je negativní dopad nemoci na sexuální život. Přitom spokojený sexuální život je základem dobře fungujících vztahů a má pozitivní dopad na celkovou duševní a tělesnou pohodu. Ve studii Muži podporují partnerky s fibromyalgií navzdory dopadu na sexualitu muži postrádají zařazení sexuologa do zdravotního týmu pečujícího o ženu. Vadí jim, že sexualitě se nevěnuje ze strany zdravotnických služeb a organizací pacientů dostatek podpory. Pokud samy nevyhledají odbornou pomoc může to skončit rozpadem vztahu. Dle statistik nemoc manželky zvyšuje riziko rozvodu. Rozvodovost vztahů, kde je jeden chronicky nemocný je cca o 30% vyšší. https://fibromyalgik.webnode.cz/.../zivot-s.../vztahy/

Fibromyalgický syndrom ovlivňuje všechny oblasti života včetně vztahů. Neustálé zdravotní potíže a vedlejší účinky léků narušují a komplikují sexuální stránku vztahu. Ženy s FM a jejich partneři musí čelit změnám, které mají negativní vliv na jejich sexualitu. Frekvence se postupně snižuje, až téměř vymizí z jejich života. Způsob, jakým se sexuální vztahy odehrávají se také mění a jsou omezené a předvídatelné. Tato situace vede ke ztrátě spontánnosti v mužské sexualitě, která je potlačována strachem a opatrností, aby se ženě nic nestalo. Tyto změny vážně ovlivňují vztah a vyžadují přizpůsobení se obou partnerů. Jedním z důvodů poklesu sexuálního styku muži i ženy uvádějí vaginální suchost.

Muži se obávají zkoušet nové polohy nebo pohyby, které mohou ženám způsobovat bolest nebo nepohodlí a postupně začleňují alternativní postupy, jako jsou masáže, filmy, erotické čtení nebo používání sexuálních hraček. Cílem je vytvářet nové scénáře, kde mohou vytvářet příjemné sexuální zážitky s co nejmenším negativním dopadem. Kromě toho si muži u žen všímají nedostatečného uvolnění, které ovlivňuje jak pohlavní styk, tak jakékoli jiné sexuální praktiky. Obávají se dopadu této situace na romantický vztah. Srovnání s jejich předchozím sexuálním životem se stává nevyhnutelným.

Muži chápou, že tato situace je důsledkem fibromyalgie. Nadměrná aktivita při styku se může změnit v bolest trvající několik dnů. Muži mají rozpolcené pocity způsobené kombinací jejich sexuální touhy a pochopení důvodů, proč ženy odmítají styk, zejména pokud samy zažily nižší sexuální touhu v důsledku svých zdravotních potíží.

Díky alodyniím fibromyalgiky bolí pouhý dotek, což vede k tomu, že kontakt s partnery téměř vymizí. Muži se cítí frustrovaní, a přestože se dobrovolně vzdávají pohlavního styku zdráhají se přijmout, že nemají žádnou formu sexuálního života.

Opatrnost při fyzickém kontaktu snižuje jejich sexuální touhu. Během styku se muži obávají pocitů a reakcí svých partnerek. Přemýšlejí zda situace je pro ně pohodlná i když si žena nestěžuje, aby se mohli bavit. V důsledku toho začínají být sexuální vztahy méně zajímavé, protože uvědomění si reakcí ženy s sebou nese nedostatek improvizace, ztrátu představivosti a upadání do monotónnosti. Vždy to dělat stejným způsobem je jednotvárnost, která zabíjí touhu. Není tam žádná spontánnost, žádné nové pozice, já nahoře a nic jiného ... to hodně omezuje náš sexuální život, je to frustrující.

FM hluboce ovlivňuje sexuální život páru. Jejich láska k partnerům a povaha jejich vztahu jsou však nanejvýš důležité. Existuje-li silný vztah partneři se nebojí, že budou čelit „procesu zvládání sexuality“, aby překonali obtíže FM. Brzy si uvědomí, že musí „obnovit“ svůj vztah a rozvíjejí strategie zvládání, jako je podpora společných volnočasových aktivit ve snaze vyhnout se zaměření svého života výhradně na FM. Užívají si spolu všední věci jako jít do kina a nemyslet jen na FM, ...začínají znovu jako pár.

Ačkoliv se sexuální vztahy mění, partneři vnímají ženy jako svého sexuálního partnera a stále k ní cítí sexuální přitažlivost. Snaží se nahradit pohlavní styk praktikami, které mají menší fyzický dopad, jako je masturbace, orální sex, používání sexuálních hraček, olejů atd. Masáže jsou také široce používanou praxí, která zmírňuje bolest a chválí ženské tělo, což jim umožňuje ukázat svou obětavost a touhu. Tento kontakt je velkou pomocí pro FM, protože zvyšuje fyzickou, sexuální a osobní identitu ženy (často se ženy nevnímají jako žádoucí/atraktivní) a zvyšuje jejich sebevědomí.

Pokud manželé měli silný vztah, zůstanou spolu. Dochází k adaptačnímu procesu, kdy oba partneři musí vyhodnotit nesoulad způsobený FM a vyrovnat se s důvody, proč zůstat spolu. Jedná se o složitý proces, při kterém je sexuální ztráta kompenzována dalšími pozitivními aspekty v životě páru. Společně se účastní činností, které nejsou příliš fyzicky náročné (například: krátké denní procházky v boji proti svalové ztuhlosti) a také si povídají, naslouchají, aby pochopili potřeby svého partnera. Jako pár mají společné pouto a muži jsou ochotni vzdát se sexuálního života tak aktivního, jaký by chtěli nebo měli před FM. Ženy jsou jejich přáteli a dobrý vztah obvykle vyvažuje ztrátu sexuálních vztahů. Většina mužů pozitivně hodnotí svůj život jako pár, i když se museli vzdát aktivního sexuálního života. Ačkoli to není podle jejich představ, přijímají to jako zásadní překážku, které musí čelit společně.

Ačkoli někteří muži milují své partnerky a jsou si jistí svými pocity, situaci neakceptují. Sexualitu považují za primární potřebu, která v některých případech nebyla naplněna po celá léta. Účastníci požadují, aby ženy s FM změnily svou mentalitu, a chtěli by, aby se buď zapojily do sexuálních aktivit, které jim nezpůsobují bolest (například: masturbace nebo orální sex), nebo aby získaly souhlas k uspokojení svých sexuálních potřeb mimo vztah.

Všichni doufají, že se příznaky FM a kvalita života žen zlepší, aby se mohl zlepšit i sexuální život páru. Tento pozitivní přístup udržuje pár pohromadě a motivuje ho, aby čelil každodenním bojům. Naděje mužů v oživení sexuální touhy by mohla páru pomoci vrátit se k předchozímu sexuálnímu životu. Muži jsou vyzváni, aby počkali v naději, že se ženská sexuální touha vrátí.

Uvádějí, že by jim nebylo lépe, kdyby byli sami, odděleni nebo s jinou ženou. Pro muže jsou jejich partnerky více než sexuálními partnery; jsou motivováni k růstu jako lidské bytosti. Své partnery milují nade vše a FM jim nebrání v tom, aby pokračovali ve svém životním projektu jako pár.

Muži se nevzdávají a ujímají se vedení při hledání řešení všech obtíží spojených s FM. Pokud jde o sex iniciují využití široké škály zdrojů, které jim umožňují nadále si užít svou sexualitu. Snaží se probudit ženskou touhu a podporovat sexuální fantazie žen využívající aromaterapii, hudbu, relaxační techniky, lázně nebo termální koupele. Tyto praktiky však vyžadují přípravu, zájem obou partnerů a informace. Muži se snaží zmírnit dopad FM na sexualitu páru, ale chybí jim podpora od odborníků na sexuologii. Pacientům jsou sdělovány informace jen o bolesti, o lécích... ale ne o sexualitě, nic. Jako by sex přestal existovat.

Vzhledem k tomu, že pohlavní styk není vždy možný, jsou muži nuceni prozkoumat alternativy, díky nimž jsou jejich sexuální praktiky příjemné. Vytvářejí sexuální klima pomocí hudby, relaxačních technik, erotických čtení, výletů do kina a romantických večeří. Pro naše účastníky je klíčové objevovat nové techniky, které podněcují jejich partnery a jejich vlastní sexuální touhu a požitek; proto neváhají přizpůsobit se a změnit své sexuální praktiky.

Sexuální život párů a způsob jejich vzájemné interakce prochází drastickou změnou. FM aktivuje kreativitu a umožňuje objevovat svět neprozkoumaných možností a zároveň obohatit spektrum sexuality páru.

Když se muži pokoušejí fyzicky přiblížit svým partnerkám zvyšují touhu lákáním na nové zkušenosti a sexuální fantazie. Má to své kouzlo, že i v tomto věku pokaždé, když chcete mít sex musíte se ženě dvořit. Muži věří, že zábava a nápaditost vztahu pomohou. Tyto nové aktivity zvyšují sexuální touhu u obou partnerů.

Důležité je být trpělivý a nevzdávat se. Sexuální touha musí být přiživována, aby žena byla vzrušena a podvolila se sexuálnímu styku. Ačkoli muži akceptují, že musí být vytrvalí a věřit v možnost zhmotnění pohlavního styku, zároveň připouštějí, že to může být únavné.

Hledání alternativ je pro pár aktivním úkolem. Někdy ženy využívají dnů ve kterých se cítí lépe k aktivnímu hledání sexuálního styku, dokonce se uchylují k sexuálním hračkám. Přestože jsou vzrušené, trpí vaginální suchostí a musí používat lubrikanty. Muži se těmto praktikám ve svých sexuálních vztazích přizpůsobují. Muži uvádí, že ženy mají problémy se startem, ale když se podvolí sexu, užívají si ho a mají orgasmus. Přestože sex znamená fyzickou aktivitu a následnou únavu, prospívá jim, protože zlepšuje jejich náladu, zmírňuje bolest, umožňuje jim více spát a odpočívat. Po sexu se jejich partnerky probouzejí s pocitem uvolnění, bez napětí a s pozitivnějším přístupem. Pokud navzdory jejich pokusům námluvy nefungují, muži to chápou. Uvědomují si, že je to způsobeno zdravotním stavem a přijímají to. Znají potíže, kterým jejich partnerky s FM a jsou trpěliví.

Poukazují na fakt, že jejich partnerky po stanovení diagnózy neměli žádnou podporu v sexuologii. Přiznávají však také, že ji v první řadě nehledali, protože když je diagnostikována FM, sexuální vztahy nejsou považovány za hlavní problém. Jakmile se situace vrátí do normálu, ukáže se sexualita jako nevyřešený problém pro pokračování vztahu. V tomto okamžiku vznikají pochybnosti, otázky a potřeba pomoci. Dříve nebo později si budou muset promluvit (s odborníkem). Sex je velmi důležitou součástí páru, který jinak umírá kousek po kousku.

Ačkoli se sdružení pacientů snaží komplexně pomáhat pacientům s FM, sexualita zůstává v pozadí. Systém veřejného zdravotnictví nenabízí žádný typ sexuologického poradenství, které by ženám a jejich partnerům pomáhalo čelit dopadu FM na jejich vztah a kvalitu života. Lidé nejprve čekají jestli se problém trochu nezlepší, ale pokud ne plánují si o něm promluvit a požádat o pomoc.

Muži věří, že sexuální poradenství by jim mohlo pomoci vyrovnat se s vedlejšími účinky onemocnění. Pacienti a jejich partneři by mohli těžit z odborné podpory a považují za zásadní normalizovat obtíže spojené se sexualitou, kterým bude pár během svého života čelit.

Lidé také zdůrazňují roli, kterou mohou sehrávat sdružení pacientů. Syndrom fibromyalgie bývá spojován s úzkostí a depresivními poruchami; jedná se o sociálně stigmatizované onemocnění, kde diagnóza a výpovědi pacientů jsou často zpochybňovány. Muži povzbuzují ženy, aby vyhledaly pomoc ve sdruženích pacientů. Zde si ženy mohou mezi sebou promluvit o svých zkušenostech s FM, jakož i o zkušenostech s intimitou a sexualitou. Sdílení zkušeností s jinými páry by mohlo pomoci zmírnit negativní dopady na jejich sexuální život.

Pro muže je řešení sexuality primární. Někteří to nepovažují za něco nezbytně nutného, a přestože jsou nespokojeni, spokojí se se sporadickými sexuálními styky se svými partnery. A někteří muži jsou nuceni rozvíjet strategie, aby si užili svou sexualitu bez svých partnerů, přičemž masturbace je jednou z možností, které využívají nejvíce.

Muži mluví o prostituci, ale nezmiňují její použití. Navzdory vysoké míře sexuální touhy a nespokojenosti tvrdí, že jsou věrní svým manželkám. Oproti tomu ženy žijí ve strachu z opuštění. Toto téma není překvapivé. Přemýšlejí o tom, ale neudělají to. Uznávají to u ostatních, ale ne u sebe.

Sexuální život a vztah páru je hluboce ovlivněn FM. Muži situaci chápou a postupně se jí přizpůsobují, přičemž upřednostňují soužití se svými partnery před aktivní sexualitou. Obecně platí, že FM není dostatečným důvodem k ukončení vztahu nebo k jeho nahrazení jiným vztahem. Neukončení vztahu souvisí i s věkem, délkou vztahu, dobou ve kterém byla diagnostikována FM, nebo sexuálním očekáváním během přirozeného průběhu vztahu.

Předchozí tvrzení nemusí platit v případě, že muž má FM, oba partneři mají FM nebo u párů stejného pohlaví. A také pokud žena s FM má i jiné chronické onemocnění či partner ženy je chronicky nemocný např. má kardiovaskulární nebo muskuloskeletální potíže.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0224990